Hrvatski radio

Prvi program

Pod povečalom Inventure

10.03.2023.

21:36

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Vlada HR / vlada.gov.hr

Kažnjavanje curenja informacija iz istraga i dalje trese političku scenu, a predsjednik i premijer ponovno u tvrdom klinču zbog pisama bez odgovora.


Uoči predstavljanja protuinflacijskih mjera vlada odlučila PDV na plin zadržati na 5 posto, a Tomaševiću ni drugi pokušaj poskupljenja vode nije prošao.


Ograničavanje rada nedjeljom i dalje izvor žestokih političkih obračuna. Hoće li treća biti sreća ili će Ustavni sud ponovno srušiti odluku Vlade?


Obilježili smo dan žena – no umjesto slavljem - prosvjedima i štrajkovima.

Inventura najava

Ne jenjavaju žestoki sukobi vladajućih i oporbe - potpomognute predsjednikom Republike – zbog najavljenih izmjena Zakona o kaznenom postupku kojima vladajući, barem se tome nadaju, žele spriječiti nekontrolirano curenje informacija iz kaznenih postupaka u medije. Žestoki politički sukob podgrijao je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poručivši da se zbog curenja informacija iz posljednjih afera,,u kojima su ključni protagonisti bivše ministrice i nepoznat netko s inicijalima AP, ne treba zalijetati s izmjenama Kaznenog zakona od čijeg prekrajanja Andrej Plenković, za kojega se sumnja da se krije iza inicijala AP, ne odustaje. A, onda se u cijelu priču upleo i on, predsjednik Zoran Milanović, pa je napao Vladu da kroje sjeverno korejske zakone kojima se ide u progon novinara. I, dok predsjednik sedmu silu umiruje porukama da će pomilovati možebitne novinarske osuđenike, premijer uzvraća da najavljene izmjene ionako neće zahvatiti novinare i medije. Sve u svemu, sve po starom, baš kao i nastavak starog sukoba između predsjednika, koji pisma piše, i premijera koji na njih ne odgovara… Tvrda kohabitacija – ne popušta!


Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Slavko Midzor/Dino Stanin / Pixsell

I dok s nestrpljenjem čekamo vladine mjere za suzbijanje udara rasta cijena energenata, Vlada, prije predstavljanja koje ja najavljeno za idući tjedan, odrađuje predradnje. Tako je predložila da i iduću godinu stopa PDV-a na isporuku plina i grijanje iz toplinskih stanica, ali i drva za ogrjev ostane 5 posto. Regulatorna agencija Hera mijenja pak metodologiju izračun plinske tarife. Umjesto dosadašnje prosječne cijene plina na burzama u protekloj godini, kao referentnu vrijednost uzimao bi se  sedmodnevni prosjek. To u startu znači gotovo 3 puta manju cijenu toga energenta. A sve zajedno za hrvatske građane i njihov standard znači da će plaćati drugu najjeftiniju cijenu plina u Europi. Bolji su jedino Mađari. Dobrim vijestima tu još nije kraj. Zagrepčani, naime, ipak od ovog mjeseca neće plaćati skuplju vodu – jer izračuni za toliko željeno Tomaševićevo poskupljenje opet nisu dobri.

ilustracija

ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Rad trgovina nedjeljom i dalje je vruća politička, ali i društvena, tema na kojoj se lome brojna oštra koplja. I, dok vladajući uvjeravaju da se najnovijim izmjenama Zakona o trgovini osigurava bolji položaj radnika u trgovini i da neće doći do katastrofalnih scenarija poput otpuštanja radnika ili pada gospodarske aktivnosti, oporba uzvraća kako se zakonskim preinakama ne jamči da radnici neće raditi nedjeljom, te da bi Zakon ponovno mogao pasti na Ustavnom sudu. Prema naumu Banskih dvora trgovine bi mogle raditi samo 16 nedjelja u godini. Budući da bi zakon zaživio na polovini ove godine, trgovci će do kraja 2023. imati 16 radnih nedjelja, dok će u sljedećoj, 2024.-toj, morati izabrati kojih će 16 nedjelja raditi od njih 52-vije, koliko ih je u jednoj kalendarskoj godini. Ovo je treći put da Sabor pokušava regulirati pitanje rada nedjeljom, prva dva pokušaja srušio je Ustavni sud. E, sad…, hoće li se isti scenarijo ponoviti i u trećem pokušaju ili će pak treća za vladajuće biti sreća – e,… to ćemo vrlo brzo doznati…

Traže se radnici

Traže se radnici

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Borba za vlast u Dinamu se nastavlja. Na ovotjednoj skupštini koja se danima najavljivala kao povijesna, na kraju se nije dogodilo ništa. Novo vodstvo nije izabrano jer su takozvani mamićevci, pozivajući se na proceduralne pogreške, na kraju srušili kvorum, kada su uvidjeli da nemaju većinu. To bi bilo ukratko, duža varijanta uključuje puno svađe, uvreda, vikanja, ali i stanki. Skupštinu je sa ulice, uz bakljadu pratilo više stotina Bad Blue Boysovaca, koji su očekivali da će skupština reći konačno zbogom Mamiću i njegovim ljudima i uvesti demokratičnost u najdraži im klub. Iako je ovo bilo puno vike u ništa, aktualni šef dinama Mirko Barišić na kraju ipak može biti zadovoljan, jer je zadržao kormilo kluba. Zdravko Mamić iz Hercegovine s druge strane razloga za slavlje nema. Iako se može reći da je dobio bitku, sve je izvjesnije da gubi rat no, kako se do sada pokazalo njega ne treba podcijeniti. Sve u svemu mirni dani za Dinamo nisu na vidiku.

Navijači Dinama na Maksimiru

Navijači Dinama na Maksimiru

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

I eto u tjednu na izmaku obilježili smo još jedan dan žena. I to je otprilike to, ustanovili smo činjenično stanje koje se na žalost u svjetskim razmjerima mijenja na gore. Kako je rekao glavni tajnik UN- a Antonio Guterres, ravnopravnost spolova o kojoj se neprestano govori, nije ni blizu, a uz sadašnji tempo promjena, ostvariti će se tek za 300-tinjak godina. Pa su zato umjesto slavlja, žene na svoj dan štrajkale i prosvjedovale. A kakva je situacija u Hrvatskoj, dovoljno je pogledati tko ima moć, bilo onu političku ili ekonomsku, i sve je odmah jasno.


Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Foto: Shutterstock / HRT

Više poslušajte u Inventuri 11. ožujka od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici