Hrvatski radio

Prvi program

Istarski chef David Skoko u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku

14.02.2023.

14:05

Autor: Radio Osijek

Priprema jela od ribe

Priprema jela od ribe

Foto: M.Milas / Radio Osijek

"Za zdravo srce" - Valentinovo s Davidom Skokom", radionica je na koji je ovaj kuhar, inače jedan od najvećih promotora lokalnih ribljih jela predstavio pripremu gastronomski zanemarenih ribljih vrsta s ciljem održive konzumacije jadranske ribe. 

David Skoko rekao je kako kroz svoj način kuhanja želi predstaviti tradicionalnu kuhinju istarskoga kraja pripremljenu i prezentiranu na jedan moderniji način. "To ne znači da se mi udaljavamo od tradicije. Vrednujemo tradiciju kroz namirnicu i okuse, malo se igramo u prezentaciji i modernijim tehnikama kuhanja. To je vrlo važno za prepoznatljivost naše gastronomije u svijetu. Za potrebe ove prezentacije donijeli smo jučerašnji ulov  listova, malih grdobina, muzgavaca i morske mačke. Pokušavam kroz svoju kuhinju valorizirati ribarsku kuhinju udomaćenu u domovima ribara i to prezentirati kao nešto autohtono i svoje". Poveznica Valentinova i današnje radionice itekako postoji. Svi znamo kako naše srce štitimo zdravom prehranom, pogotovo unosom veće količine ribe. Tehnikama kuhanja možemo sačuvati kvalitetne hranjive vrijednosti u našoj ribi kao bi one bile dobre za naše srce. Voleći sebe volimo i druge", poručio je David  Skoko koji je nastavnicima i mentorima te učenicima Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku želio predstaviti koliko i jela od morske ribe koju su ulovili jadranski ribari, mogu biti kreativna. Inače, ovo je jedna od radionica koja se provodi u sklopu projekta RKC VirtuOS.     

Galerija
Priprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Priprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio OsijekPriprema jela od ribe, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.