Hrvatski radio

Prvi program

Iz devet hrvatskih gradova poručeno "DOSTA!"

12.05.2022.

18:19

Autor: Miruna Kastratović/Željka Mandić/Aleksandra Funes

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjed u Zagrebu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U devet hrvatskih gradova u 18 sati održan je prosvjed pod nazivom "DOSTA Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!". Održao se u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj bili uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjednu akciju organizirali su udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforma za reproduktivna prava.

Prosvjed je s početkom u 18 sati počeo u Zagrebu na Trgu bana Jelačića, te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. U ime organizatora  Lana Bobić najavljujući prosvjed je poručila.


- Danas kažemo dosta uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja života žena. Dosta uskrate zdravstvene zaštite i dosta političkih igara na račun žena. 


Jedan od zahtjeva koji upućuju vladajućima iznosi Branka Mrzić Jagatić iz Roda.


- Tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti. Moramo ponavljati Dosta je dok se ti zahtjevi ne ispune. 


Organizatori prosvjeda ponovno su pročitali već upućene zahtjeve, koje je potpisom podržalo preko stotinu organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, a i pismo koje je Mirela Čavajda danas napisala. Pročitana su i svjedočanstva drugih žena s prekidima trudnoće.


Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.


- Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje".


Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu "i na tome ćemo raditi".


Mirela Čavajda trudnoću će prekinuti u Sloveniji. Obitelj će se obratiti Kliničkoj bolnici u Ljubljani jer u Klinici za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici nisu u mogućnosti pružiti joj skrb, doznaje se od Čavajdine odvjetnice. 

Građani uoči skupa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.