Hrvatski radio

Prvi program

13:26 / 08.04.2022.

Autor: Irena Plejić Premec

Jaje iz Gudovca

Pisanica iz Gudovca u Gradskom muzeju Bjelovar

Pisanica iz Gudovca u Gradskom muzeju Bjelovar

Foto: Irena Plejić Premec / HRA

Najstarija sačuvana hrvatska pisanica čuva se u Gradskom muzeju Bjelovar. Nastala je prije više od 5 stoljeća, a ukrasi su izvedeni tehnikom slikanja voskom koja se u nekim našim krajevima koristi i danas. 

Godine 2003. prilikom istraživanja na arheološkom lokalitetu Gudovac-Gradina kraj Bjelovara, pronađene su neobične sitne krhotine za koje je ustanovljeno da su komadići obojanog jajeta. Kada je utvrđeno da komadići potječu iz sredine 15. stoljeća bilo je jasno da je pronađena najstarija pisanica na prostoru Hrvatske. Pomno rekonstruirana, pisanica iz Gudovca danas se čuva u Gradskom muzeju Bjelovar. Pronalazak ove pisanice pokazao je kako je običaj bojenja jaja na ovim prostorima star više od 500 godina.


Današnje uskrsne pisanice tek su daleki odjek prastarih običaja i vjerovanja. Motiv jajeta iz kojega nastaje svijet ili pojedini njegovi dijelovi, ili pak bogovi ili ljudi, nalazimo u mitovima različitih naroda, na različitim jezicima i stranama svijeta: od mezopotamnskih kultura i drvnoga Egipta, do vjerovanja američkih starosjedilaca, mitova dalekoistočnih naroda, pa sve do Afrike. Raširenost motiva jajeta iz kojeg nastaje život u mitovima tako udaljenih naroda i raznorodnih kultura, teško ih je do kraja objasniti međusobnim utjecajima ili srodnošću; objašnjenje dijelom valja tražiti i u zajedničkim obrascima ljudskog razmišljanja.


O najstarijoj hrvatskoj pisanici, jajetu iz Gudovca, u emisiji Poveznice 12.4.2022. govori arheolog Goran Jakovljević iz Gradskog muzeja Bjelovar. Urednica Je Irena Plejić Premec.

Od jajeta donje pole, donji dio zemlje posta, od jajeta gornje pole, gornji dio neba nasta; od žumanjka gornje česti postalo je sunce sjajno, od bjelanjka gornje česti, posta mjesec blaga sjaja; poprskani dio jaja posta nebo sa zvijezdama, a jajetu dio tamni postao je oblacima.

Kalevala, finski nacionalni ep

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici