Hrvatski radio

Prvi program

Jurčić: Mi smo Vladini zatočenici sa Stokholmskim sindromom

14.09.2023.

18:36

Autor: Jelena Jularić

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Foto: U mreži Prvog / HRT

Vlada je zamrznula cijene 30 namirnica unutar novog paketa protuinflacijskih mjera. Neke od njih su suncokretovo ulje, trajno mlijeko, brašno, kristal šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso, hrenovke, jogurt, sir gauda, riža, špageti te svježa jaja. Snižavaju se cijene krumpira, pasirane rajčice, jabuke, limuna i mliječne čokolade. Peti po redu paket mjera komentiraju za Hrvatski radio predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić i predsjednica Hrvatskog sindikata umirovljenika Jasna Petrović.

Inflacija nije bolest, već je ona simptom neke bolesti koja se događa u gospodarstvu, rekao je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, pitajući se koje je mjere Vlada poduzela da liječi glavnu bolest, a ne simptome.


- Nama su osnovni problem niske mirovine i plaće, zbog čega ljudi napuštaju Hrvatsku. Mi smo time zatočenici, zarobljenici tih niskih mirovina i plaća, a Vlada nam ovim mjerama kao zatočeniku sa Stokholmskim sindromom daje neke olakšice i mi smo sretni, komentira Jurčić.


Hrvatska primanja su premala i s njima dobar dio građana ne može pokriti sve troškove. Utjecaj inflacije na plaću od 1200 i onu od 700 eura nije ista, kaže Jurčić.


- U prosječnoj potrošnji hrvatski građanin troši do 50 posto svojeg dohotka, rekao je Jurčić. 


Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade da su se o paketu mjera proteklih dana vodile konzultacije s predstavnicima sindikata, poslodavaca, banaka i najvećih trgovačkih lanaca. Prema vodstvima nekih trgovačkih lanaca, snižene cijene mogli bismo vidjeti već sutra. Da nema ničega posebno novog i da to ne možemo nazvati anti-inflacijskim paketom mjera, već paketom mjera za preživljavanje smatra predsjednica Hrvatskog sindikata umirovljenika Jasna Petrović.


- Jedino možemo biti sretni s tim da se umirovljenici neće smrzavati na zimu, kaže Petrović. 


Također, cijena električne energije za građane, županije, gradove, općine, škole, vrtiće, bolnice, javne ustanove, domove za starije i vjerske zajednice ostaje ista. Ta mjera odnosi se i na srednje i male poduzetnike te obrtnike, ali se polugodišnji prag povisuje s 2500, na 3000 kilovata po satu. Korisnicima dječjeg doplatka bit će jednokratno dodijeljeno od 50 do 300 eura, ovisno o broju djece. Banke će pak sudjelovati na način da će podizati kamatne stope na štednje građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici