Hrvatski radio

Prvi program

Kako će se novi Vladin paket mjera odraziti na standard umirovljenika?

14.03.2023.

20:40

Autor: Davor Rendulić

Pomoć umirovljenicima

Pomoć umirovljenicima

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Oko 700 tisuća umirovljenika dobit će jednokratnu pomoć, u sklopu novog paketa mjera koji je predstavila Vlada. Oni s mirovinama do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju mirovinu od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinama od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni čije mirovine iznose od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka. Hoće li to biti dovoljno umirovljenicima da lakše prebrode krizu, komentiraju predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna i saborski zastupnik i donedavni predsjednik Stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

- Vrijeme krize nije vrijeme izobilja, lakše je reći da nije dovoljno, nego koliko je dovoljno jer je to vrlo individualno. Netko može kvalitetno živjeti s 450-500 eura u okviru svoje obitelji, a netko tko je sam, možda se i s ovih 610 eura, kao nekom novom granicom do koje se pomaže, može osjećati jako loše, bolesno, usamljeno, nemoćno. No, ovaj oblik pomoći je puno bolji nego da se svim umirovljenicima podigne mirovina za 10 posto, jer u tom slučaju onaj s 10.000 kuna dobije 1.000, a onaj s 1.500 samo 150. Dakle, postotno povećanje mirovina nije odgovarajuća mjera na ovakvu krizu u kojoj svaki dan nešto poskupljuje i ljudi trebaju preživjeti, kaže Hrelja.


Slaže se i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.


- Uvijek se može više, no ovo je već peti put da će umirovljenici dobiti potporu. Ona, gledajući situaciju, nije dovoljna jer je pojede inflacija, ali u svakom slučaju je dobro da će umirovljenici, oni koji su najugroženiji, njih oko 700 tisuća, ipak dobiti tu pomoć, koja će im sigurno dobro doći, ističe Fortuna.


Umirovljenici će, kao i svi drugi građani, također osjetiti i nastavak dijela paketa koji se odnosi na subvencioniranje cijena energenata. Dodajmo i da HZMO užurbano rješava zahtjeve za isplatu dijela obiteljske mirovine, a slijedi i usklađivanje mirovina.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici