Hrvatski radio

Prvi program

Kako osnažiti mentalno zdravlje?

14.12.2021.

17:46

Autor: Sandra Erak

prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, prof. prim.dr.sc. Igor Filipčić i prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić u emisiji Izaberi zdravlje

prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, prof. prim.dr.sc. Igor Filipčić i prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić u emisiji Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Gotovo smo dvije godine u suživotu s koronavirusom i živimo u uvjetima kriznog stanja pandemije. Događa li nam se u sjeni korone epidemija depresije, anksioznosti i drugih psihičkih smetnji i bolesti? 

- Broj intervencija povećao se i to značajno, prije ih je bilo od 15 do 20, a sada ih je od 25 do 30 na dan, mislim na preglede, odnosno prijeme u hitnoj ambulanti i to su samo hitni pacijenti, istaknuo je u emisiji Izaberi zdravlje ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Jankomir prof. prim. Igor Filipčić.


Mi smo naravno ovdje za naše sugrađane 24 sata na dan, slobodno se javite bit ćemo ovdje i za blagdane, kao i inače uvijek smo tu.

prof. Igor Filipčić

Dodao je i kako se oni koji to mogu, mogu naručiti, a vrijeme čekanja, ističe, nije duže od dva do tri dana.


Suočavanje s pandemijom sve nas je više ili manje iscrpilo, umorilo, obeshrabrilo i podijelilo. Odgovor na pitanje kako nastaviti dalje, tražili smo u emisiji Izaberi zdravlje u kojoj su gostovali: profesorica s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskoga fakulteta prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Jankomir prof. prim.dr.sc. Igor Filipčić i voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić.


Cijelu emisiju Izaberi zdravlje urednice Sandre Erak poslušajte u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici