Hrvatski radio

Prvi program

Kakvo je stanje na bojišnici u Ukrajini?

08.09.2023.

21:20

Autor: Kristijan Pelc

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar

Foto: Otvoreno / HTV

Nema većih pomaka na ukrajinskom bojištu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajinci sporije napreduju u svojoj protuofenzivi protiv ruskih snaga nego što su se nadali, ali ipak osvajaju oko 100 metara na dan. Ukrajinske trupe ostvaruju taktičke uspjehe u oblasti Zaporižja i blizu Bahmuta. I dok bivši ukrajinski ministar obrane poručuje da je Putinov cilj uništenje Ukrajine, neki mediji pišu da je spreman plan ruskih obavještajnih službi za rušenje Putina s vlasti. Je li svrgavanje Putina realna mogućnost i kakvo je stanje na bojišnici u Ukrajini?

Pentagon je najavio pomoć u vojnoj opremi, a šalje li zaista i kontroverzno streljivo s osiromašenim uranijem, o tome stručnjak za vanjsku politiku Denis Avdagić kaže kako ne treba smetnuti s uma da je u pitanju rat i da je sve što se u ratu zbiva na neki način kontroverzno. Istodobno, dodaje, svakodnevno se gledaju ruski napadi na civile i na mjesta koja nemaju niti vojno niti strateško značenje. 


- Rat je sada u fazi totalne eskalacije, smatra Avdagić. Dodaje da Rusi sve teže napadaju vojne ciljeve zbog zapadne protuzračne obrane koja je dostavljena Ukrajini, pa rat nastavljaju raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji. 


Koliko je nuklearna opasnost realna? Avdagić kaže da se taj ruski blef prozreo, no ta je prijetnja ipak neugodna za čitavu Europu. 


- To je novi diskurs Rusije i to je razlog zašto se EU povukla iz dijaloga s Rusijom. Sugovornici u Moskvi su vrlo nerealni s obzirom na situaciju na terenu, dodaje.


Povjesničar Yuri Felshtinsky navodi da je smrt šefa Wagnera Jevgenija Prigožina zapravo početak i da je sada u tijeku posljednja faza plana svrgavanja Putina (prvi korak pobuna, drugi korak ubojstvo Prigožina). Ima li ruska obavještajna služba FSB plan za svrgavanje Putina i koliko je to realno? 


- Teško je o tome govoriti jer ne postoje javna saznanja o tome, smatra Avdagić. No svima je vrlo jasno da taj rat ne ide u njihovu korist. Oni su u Rusiji donijeli zakone koji zabranjuju bilo kakav govor da su u ratu i ta se mogućnost zasada uopće ne vidi. Promjena sastava Kremlja jest jedna od mogućnosti za kraj rata, no novi vladar Kremlja možda bude još gori od Putina, pa svi čekaju neku promjenu.


U okupiranim dijelovima Ukrajine održavaju se izbori a Ukrajinci ih nazivaju bezvrijednima jer Rusi njima žele u cjelosti zauzeti te dijelove ukrajine, smatra Avdagić. Rusi od njih ne žele odustati i zato u ovom trenutku ne možemo razgovarati o mirnom okončanju rata jer su Ruske želje i planovi megalomanski i neostvarivi.


- O uspjehu ukrajinske protuofenzive mi svi govorimo kao da znamo kako treba izgledati bez da znamo kakav je bio plan. Ono što je sigurno, ukrajinske snage su cijelo vrijeme u ofenzivnom djelovanju ističe Avdagić. No nakon 2022., kada se pitalo hoće li pasti Kijev, sada je situacija da se govori o tome kada i koliko duboko će otići ukrajinske snage. No njihovi vojni planovi nisu javni i ne možemo govoriti o tome koji su stvarni ciljevi protuofenzive, zaključuje Avdagić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici