Hrvatski radio

Prvi program

I najmanja prepreka kad si u kolicima može biti nepremostiva barijera

13.01.2022.

14:43

Autor: Miruna Kastratović

Ivana Smrečki prilikom snimanja videa za kampanju

Ivana Smrečki prilikom snimanja videa za kampanju

Foto: HUPT / HUPT

Uz nedavni Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Hrvatske udruge paraplegičara I tetraplegičara (HUPT) pokrenule su kampanju "Misli na mene, osvijesti moje probleme". Riječ je o kampanji osvješćivanja društvenih, mentalnih i arhitektonskim prepreka s kojima se osobe u kolicima svakodnevno susreću. 


Naizgled male prepreke osobama u kolicima nepremostive su barijere. 


Četiri videa prikazuju najčešće situacije s kojima se susreću osobe u invalidskim kolicima. Uz članove HUPT-a Ivanu Smrečki i Marka Cara, u kampanji su sudjelovali i hrvatski sportaši s invaliditetom, Velimir Šandor, bacač diska i hrvatski paraolimpijac te Bojan Hajdin, reprezentativac u obaranju ruke za OSI i predsjednik HUPT-a. 


Situacije koje kampanjom obrađuju su problemi parkiranja, loše pristupne rampe, nedovoljno spušteni rubnici i nepristupačan gradski odnosno javni prijevoz.

Nepristupačnost gradskoga okoliša jedna je od bitnih dimenzija društvene diskriminacije osoba koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. U posljednjem istraživanju takvog tipa iz 2019. u Zagrebu, u dijelovima gradskih četvrti Gornji grad (Medveščak), Donji grad i Trnje ustanovljeno je da osobe u elektromotornim invalidskim kolicima ne mogu samostalno prijeći čak 22 % ukupne duljine pločnika ( od istraženih 656 prijelaza) i 16 % pješačkih prijelaza, odnosno njih 105, a za svladavanje 19 % duljine pločnika i 9 % pješačkih prijelaza potrebna im je pomoć više od jedne osobe. 


Rampe za ulazak u javne ustanove često su nepropisno izvedene i strme. Iako rampe za samostalni ulaz u javni prijevoz postoje u vozilima, one nisu u stalnoj uporabi, a dio građana još uvijek nije svjestan čemu služe dodatna proširenja (kose crte) uz parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Prvi video imao je doseg oko 50 tisuća ljudi. Dijeljenja do sada svih materijala je oko 200-250. Iz HUPT-a kažu da žele da se njihovi materijali što više šire i dijele kako bi ih vidjelo što više ljudi. Ivana Smrečki dodaje 


- Ne traži ništa osim da nam omoguće da možemo. Ostalo ćemo sami kao i svi ostali. Osobno sam se našao u situacijama da netko stane na proširenje uz invalidsko parkirno mjesto i tako me zagradi. I onda čekam da dođe ta osoba kojoj i dalje nije jasno što je učinila i zašto to proširenje postoji.

Bojan Hajdin

Društvo mora prihvatiti da smo mi tu i da nećemo nigdje otići. Živjet ćemo svoje živote i truditi se da taj život bude dostojan čovjeka. Prijevozna sredstva su naše noge.

Ivana Smrečki

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici