Hrvatski radio

Prvi program

Dinamo na prekretnici?

10.03.2023.

21:04

Autor: Miruna Kastratović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: DarioZg / Shutterstock

U četvrtak nismo dobili odgovor na pitanje tko će u budućnosti voditi Dinamo. Sjednica Skupštine je prekinuta jer nije bilo kvoruma kojeg su srušili predstavnici struje Zdravka Mamića napustivši dvoranu. Klub će do daljnjega voditi predsjednik Mirko Barišić, predsjednica Uprave Vlatka Perasić i član Uprave Dario Šimić.


Koliko dugo klub može funkiconirati uz dvije struje koje se bore za prevlast, je li statut kluba napravljen da se može tumačiti kako kome odgovara, te po kojem će modelu Dinamo funkcionirati u budućnosti, govore članovi Izvršnog odbora Dinama Ognjen Naglić, bivši dopredsjednik HNS-a i odvjetnik Ivan Brleković, član Dinama i odvjetnik Saša Pavličić Bekić i novinar sportske redakcije Hrvatskog radija Dameo Ramić Kovačić.   

Dameo Ramić Kovačić sinoć je pratio burnu sjednicu Skupštine Dinama. Činjenično, kaže, nemamo dugoročno rješenje oko rukovođenja klubom, ali postojeća situacija u praksi zadovoljava aktulanu vlast, jer konce i dalje drže u svojim rukama. Nije izabran novi Izvršni odbor, niti novi Nadzorni odbor, ali klub će do daljnjega voditi Mirko Barišić i njegovi suradnici. S time da Izvršni odbor čiji mandat traje do sutra, ima još mogućnost uvesti određene ljude u Upravu kluba. 


- Za nas koji smo navikli izvještavati sa sportskih borilišta, rekao bih da je slično bilo trajanje, jer je trajalo malo više od 90 minuta. Rasprava se nije pomakla s prve točke odnosno izglasavanja Radnog predsjedništva, jer je srušen kvorum. Najbolje je to Mladen Vedriš opisao kada je rekao da je to pravno pitanje o kojem se se još govoriti. Nama je sa strane sve to izgledalo prilično kaotično, i prije početka oko stolova slagale su se strategije, i u papirima gledao svaki zarez.  


Predsjednik kluba Mirko Barišić nakon sjednice rekao je da se radi na novom statutu koji bi trebao biti podloga da se Dinamo modernizira uz pomoći navijača i članova kluba. Treba napraviti jedan transparentniji, bolji statut koji neće ostavljati nikakvih nedoumica, kaže Ognjen Naglić, član Izvršnog odbora.


- To ćemo mi i napraviti. Mislim da ćemo u subotu oformiti jednu zajedničku komisiju, zajedno s navijačima, koja će raditi na izradi novog statuta. Sinoć se dogodio treći čin jednog puča u kojem je dio klupskih funkcionera htio nasilno preuzeti vlast i srušiti legalno izabranu vlast na čelu s predsjednikom Barišićem. Pučisti žele da Zdravko Mamić, bjegunac iz Hrvatske sa pravomoćnih šest i pol godina, nastavi upravljati iz druge države jednom od najvažnijih sportskih udruga u Republici Hrvatskoj. To se htjelo postići, da Zdravko Mamić nastavi vladati nogometnim klubom Dinamo. 


Naglić još dodaje.


- Nije to bilo samo rušenje kvoruma. Onog trenutka kad su pučisti vidjeli da su u manjini išli su namjerno prekinuti tu sjednicu. Onog trenutka kad su vidjeli da nemaju većinu oni su se počeli loviti za povjerenike. Dinamova skupština broji 80 članova. Od tih 80, 72 imaju mandat na četiri godine, osmorica imaju samo jednogodišnje mandate i to su povjerenici. Svake godine od skupštine do skupštine traje jedna utakmica koja se događa daleko od očiju javnosti, u kojoj se povjerenici Dinama natječu tko će u tih godinu dana učlaniti što više Dinamovaca. O njima se ne glasa, njih se potvrđuje i imaju pravo sudjelovati na sklupštini.


Mi sad pričamo o jučerašnjoj Skupštini, a ne pričamo o svemu što se dogodilo proteklih 20 godina i za što se mi svi članovi Dinama, koji volimo ovaj klub zalažemo, kaže odvjetnik i član Dinama Saša Pavličić Bekić. 


- Pričali su da smo mi ulica koja bi vodila klub, da smo rušitelji Dinama i slično. Nama je cilj bio i jest Dinamo koji će ovisiti o sebi, svojim kapacitetima, gledateljima, sponozorima, znači plaćenim ulaznicama. Naš cilj je da Dinamo ne ovisi o plasmanu u Ligu prvaka, a intencija nekih skupštinara je proteklih godina bila posve drugačija. Nije ih zanimalo koliko imamo članova, nije ih zanimala naša priča o članskom modelu, nije ih zanimalo ništa. Ono što je najveći naš upjeh je u tome da mi danas govorimo o našem modelu kako bi klub trebao funkcionirati, kako klub sada finkcionira i o razlozima koji su doveli jučer do cirkusa na Skupštini. Dinamo je na prekretnici, dolazi do promjene u Dinamu i do demokratizacije kluba. 


Ognjen Naglić dodaje kako će njegov prijedlog na sutrašnjem Izvršnom odboru biti će prijedlog da se uzme uzme pet, šest najboljih europskih statuta, da se napravi jedna mještovita komisija u koju će ući pravnici, predstavnici navijača, neki ljudi iz sadašnjeg vodstva kako bi se napravio ozbiljan statut. 


- Najbolji dio u ovom statutu čini mi se to da se povjerenici natječu tko će skupiti više Dinamovaca tijekom godine i zato bi trebali biti nagrađeni i biti u Skupštini. To po meni ne bi trenbalo dirati. 


Bivši dopredsjednik HNS-a i odvjetnik Ivan Brleković na kraju dodaje.


- Drago mi je da je konačno netko iz Uprave Dinama rekao da bi Statut Dinama trebali pisati pravnici. Najveća većina i najveći broj problema je izašao iz tog nakaradnog Statuta, a svi su ga do nedavno poštivali lijevi i desni, gornji i doljnji.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici