Hrvatski radio

Prvi program

Magdalena Komes: Najteže je na Krnici, ali spremni čekamo vodeni val

19.05.2023.

22:45

Autor: Igor Okičić

Saniraju se štete od poplava

Saniraju se štete od poplava

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Na području Petrinje i Siska dodatno se učvršćuju nasipi, posebice na području Krnice i Galdova, a voda povremeno izbija na ulice kroz kanalizaciju. Nažalost, u okolici Karlovca pozlilo je jednoj ženi, pa iako je hitna pomoć krenula prema njoj cestom i rijekom, nisu joj mogli pomoći i žena je umrla. U Hrvatskoj Kostajnici voda nije za piće, a još je nekoliko okolnih mjesta odsječeno od toga grada i Crveni križ im pruža pomoć.

Zbog obilnih kiša posljednjih dana u nekim dijelovima zemlje traju žestoke borbe s poplavama. Situacija je teška i u Petrinji koja očekuje dolazak vrha vodenog vala. U Sisku je voda probila nasip koji je oštećen u potresu. Kroz Karlovac je prošao veliki vodni val, a vodostaj Korane je dosegao rekordnu razinu od 852 centimetra. Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici nakon što je u srijedu poplavljen centar grada.


Vodostoji su opali na područja grada Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici za nekih 80-tak centimetara. Ipak, potreban je veliki oprez tijekom vikenda jer će tek negdje u ponedjeljak nastupiti neka relaksacija jer očekujemo da će tada vodostaji na području Petrinje opasti za jedan metar pa čak i više, ističe Tomislav Novosel iz glavnog centra obrane od poplava u Hrvatskim vodama.


- Sustav civilne zaštite omogućio nam je da dignemo i Hrvatsku vojsku. Imamo na raspolaganju 300 vojnika i čak do 1000 ljudi je angažirano u osiguravanju petrinjskog i sisačkog područja.


Nažalost, u okolici Karlovca pozlilo je jednoj ženi, pa iako je hitna pomoć krenula prema njoj cestom i rijekom, nisu joj mogli pomoći i žena je umrla. Na pitanje što savjetuje onima koji imaju zdravstvenih poteškoća, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut odgovara kako oni svi znaju kako trebaju postupati.


- Nije to ništa novo, ako se radi o nekim kroničnim bolestima, trebaju nazvati 112 i pomoć će biti upućena prema njima.


Mnogo je onih koji su odsječeni i kojima je potrebna pomoć čamcima.


- Na svim prostorima su organizirane snage ili Gorske službe spašavanja ili Crvenog križa ili Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji dostavljaju pomoć stanovništvu. Čuli ste od samih građana da dolaze i vatrogasci i svi ostali pripadnici Civilne zaštite. Nažalost, ima područja koja su u depresijama, koja su niža, do kojih voda dolazi, koja se ne brane i tu je došlo do kontakta između vode i kuća i došlo je do poplavljivanja određenih objekata. Poplavljene su i neke ceste pa se ne može njima prometovati, ali vodostaj Une pada pa će za kratko vrijeme biti prohodne i te ceste, poručuje Damir Trut.


Na petrinjskom području, najteže je na zavoju Kupe na Krnici, kaže gradonačelnica Magdalena Komes i dodaje kako je sve pripremljeno za najteže situacije. Osim samog nasipa uz Kupu, postavljeni su i zečji nasipi uz kuće blizu nasipa. Sve su interventne službe na terenu i nadamo se da će nasipi izdržati, poručuje gradonačelnica Komes.
Ima i poljoprivrednih šteta.


- Naši su službenici već počeli zapisivati štetu. Vlada je najavila da je osigurala sredstva za isplatu tih šteta. Kolika je ukupna šteta, vidjet ćemo u narednim danima.


Iako je Una u opadanju, u Hrvatskoj Kostajnici i dalje se bore s posljedicama poplava. Građani moraju prokuhavati vodu jer nije za piće. Gradonačelnik Dalibor Bišćan objasnio je da se voda možem dobiti na više punktova.


- Gradsko društvo Crvenog križa dijeli pitku vodu u bocama u svom skladištu u centru svetog Nikole u samom centru grada. Ako netko nije u mogućnosti doći do cisterne volonteri mu vodu nose na samu kućnu adresu.


Saniraju se posljedice potresa i na sjeveru zemlje. Nakon što je Mura u Murskom Središću jučer dosegnula najviši vodostaj od 459 centimetara i protok vode od oko 813 prostornih metara u sekundi, vodostaj je počeo padati te je razina obrane od poplave vraćena na redovnu, priopćila je Međimurska županija. U Gornjem Međimurju aktiviralo se klizište u Banfiju.


A u Osijeku na rijeci Dravi za nekoliko dana očekuje se proglašenje redovitih mjera obrane od poplava. Na nekim mjestima uzvodno već su na snazi. Buduće količine oborina diktirat će hoće li biti potrebe za pojačanim aktivnostima, kažu u Hrvatskim vodama.


Opasnost od poplava nije prošla ni u talijanskoj regiji Emiliji-Romanji, u kojoj je poginulo najmanje 14-ero ljudi, a deseci su nestali. Izlile su se sve rijeke na tom području, a šteta se procjenjuje u milijardama eura. Na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine vodostaji Une i Sane padaju, a slično je i s rijekama u Sloveniji. Šteta se procjenjuje na milijardu eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici