Hrvatski radio

Prvi program

Mamić: Na svađi SDP-a i Možemo u Zagrebu profitirati bi mogao HDZ

13.09.2022.

16:57

Autor: Miruna Kastratović/Aleksandra Funes/Davor Rendulić

Zagreb

Zagreb

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Čak 18 od 21 SDP-ovog gradskog vijećnika u Zagrebu bilo je protiv suradnje s Možemo. Hoće li zbog toga predsjednik Viktor Gotovac biti izbačen iz stranke odlučuje nacionalni SDP, a gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže kako za suranju jesu, ali im nije jasno što želi SDP. 


U Dnevnom ritmu, komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić suradnji SDP-a i Možemo u Zagrebu daje karakteristike lošeg braka, a jedan od potpisnika raskida ugovora o suradnji, SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini Renato Petek kaže kako ne žele biti mali privjesak od Možemo. 

- Plan je bio prestati biti mali privjesak Možemo, poštivati rezultate prošlogodišnjih izbora na način da podupiremo onoga koji je dobio većinu, ali ne bespogovorno, ne bez dokumenata. Glasati za bilo što što nam dođe na stol prema sistemu "vjeruj mi" - dogodilo se više puta i mi smo tražili način kako suradnju unaprijediti.


Iz situacije bi mogao profitirati HDZ, kaže komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.


- Jedni o drugima su sve saznavali putem medija - to vam je kao loš brak. Ako vi morate ići kod susjede da čujete što vam muž misli, nema tu velikih izgleda za uspjeh. Ovdje ne može doći do mirenja jer problem postoji na jednoj razini, a pokušava se riješiti na drugoj.


Podsjetimo, nakon što je Gradski odbor SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je od zastupnika stranke da podnesu ostavke na sve funkcije u Gradskoj skupštini. To se, međutim, nije dogodilo, a u ozračju krize zagrebačke gradske vlasti nastavljena je sjednica Gradske skupštine, a Tomislav Tomašević ponavlja kako mu nije jasno što SDP želi. 


- A mi smo naravno otvoreni i do sada bili za reviziju sporazuma o suradnji i naravno da smo to i dalje. O svemu će se ovih dana morati očitovati i gradski SDP i nacionalni SDP, a ja sam sa svima komunicirao. Što se tiče daljnje suradnje, ponavljam, mi smo otvoreni za suradnju, ali nam u ovom trenutku nije skroz jasno što gradski SDP želi, to će se morati pojasniti slijedećih dana. 


A što je raskidom sporazuma želio zagrebački SDP - njegov predsjednik Viktor Gotovac rekao je da su u to krenuli načelno želeći mijenjati elemente djelovanja SDP-a u Zagrebu.


- Ne želimo mi velike bure u malom lavoru, mi želimo istinske promjene i istinsko socijaldemokratsko ponašanje. Radi se o tome da ovaj oblik suradnje nije bio produktivan i to nije bio ni od početka. I on je u tom pogledu žrtvovan. Drago mi je da su kolege iz Splita odlučile ići drugim putem, podržavajući gradonačelnika Puljka ja mislim da je to puno bolji put. Da tražimo točke na kojima surađujemo, a ne da budemo lupači pečata, dizači ruku i nosači nekakvog gradskog cekera.


Gotovac je dodao 


- Tomašević cijelo vrijeme ima dvostruku liniju suradnje sa vodstvom nacionalnog SDP-a zaobilazeći zagrebačku organizaciju. To je frustrirajuće. Za ovu odluku je glasalo 18 od 21 osobe, dakle nije to samo neka moja samoubilačka misija, nego je dosta organizacija koje su time nezadovoljne su zapravo krenule u tom smjeru. I to nije pitanje suradnje, ona je nužna, ali je pitanje kakva suradnja. Ovo nije bila dobra suradnja, pogotovo za SDP i u tom pogledu taj put djelovanja će se sigurno morati mijenjati. 


Prijevremenih izbora čini se neće biti očito neće biti jer je Tomaševiću za prevagu trebao jedan glas kojega i dalje ima. Hoće li Gotovac biti kažnjen izbacivanjem iz stranke odlučuje nacionalni SDP. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.