Hrvatski radio

Prvi program

Galić: Lako je samo trpati oružje u Ukrajinu, treba vidjeti znaju li ga koristiti

20.01.2023.

18:15

Autor: Miruna Kastratović

Mario Galić – vojni analitičar

Mario Galić – vojni analitičar

Foto: HTV / HRT

Deseci zemalja saveznika Ukrajine sastali su se u zračnoj luci Ramstein na jugozapadu Njemačke, kako bi koordinirali opskrbu oružjem, među kojim i tekovima, za Kijev koji je povećao svoje zahtjeve. Njemačka se suočava sa izazovom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu, a presudni pregovori koji bi mogli značiti prekretnicu u ratu dolaze dan nakon što su Sjedinjene države i nekoliko europskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih tenkova, ali Kijev želi više. 


Mogu li tenkovi biti prekretnica u ratu, koliko je tenk i dalje važan u modernom ratovanju, te bi li isporuka predstavljala ekskalaciju rata, o svemu smo u Dnevnom ritmu razgovarali sa vojnim analitičarom Mariom Galićem. 


Ovo bi mogao biti ključni trenutak, barem što se tiče opskrbe sa zapada, kaže Galić. Ako Njemačka dozvoli reizvoz Leoparda i već se jako puno država javilo koje bi dale svoje tenkove. Mogu li tenkovi sa zapada biti prekretnica u ratu u Ukrajini.


- I da i ne. Tenk je samo sredstvo, za upotrebu trebate obučenu posadu. Bitno je i kako upotrijebiti taj tenk, jer NATO nije toliko vojno superioran samo zbog opreme nego i zbog načina upotrebe te opreme. Njihova taktika i doktrina upotrebe je puno naprednija nego što je to bilo u bivšem Sovjetskom savezu. Oni su išli na masu, a NATO države su uvijek išle na pamet, odnosno inteligenciju. 


Ukrajinski vojnici bili su prisiljeni držati se naoružanja koje je postojalo u Sovjetskom savezu, a tu je i nepoznavanje jezika i drugačije pismo. 


- Mladići koji odrastu na zapadnoj tehnologiji i od kad se rode igraju se video igricama, imaju pametne telefone i kompjutere, njima treba 20 tjedana da prođu kompletnu obuku za tenk kao što je Abrams, Leopard 2 ili Challenger 2. Ukrajinci će vjerojatno reći da oni to mogu brže i da će dati iskusne ljude, ali to ne ide tako. Njima je pet mjeseci puno zbog rata, ali sad je zadnji trenutak da bi imali do lipnja te tenkove na bojištima. 


Ne smije se preskakati obuka, kaže Galić i podsjeća na iskustva kad se oružje trpalo u Ukrajinu na početku.


- Kad je oružje tko zna kako upotrebljavano, puno toga nije ni upotrijebljeno, jer Ukrajinci nisu znali kako. Još više je bilo problema sa opremom, dobivali su jako dobru opremu za noćno gledanje, bespilotne letjelice, čak i kamikaze dronove, ali ih nisu znali koristiti. Htjeli su, ali nisu znali kako. Npr. danas kad gledamo da ukrajinski vojnici koriste male bespilotne izvidničke letjelice koje izgledaju kao mali helikopteri, njih su uspjeli svladati tek kad su im došli mladi vojnici od dvadesetak godina koji su valjda imali kontakt s time ili koliko toliko znaju engleski pa su to svladali. U prvim mjesecima nitko nije znao s time baratati i to je stajalo negdje po skladištima.


Kod tenkova važna je obuka, ali važna je i brojka. Koji broj tenkova bi mogao pomoći Ukrajini. 


- Ukrajinci bi htjeli 300 i više, ali ako bi se ti tenkovi koristili po NATO doktrini, sto bi im bilo dovoljno. Jer to nije samo tenk, tu su i Bradleyi, samovodne haubice, najsuvremeniji samovozni topovi na svijetu iz Švedske i Danske, koji su puno napredniji od Francuskih. Ta sila oružja bi se morala vidjet na bojištu, a ne vidi se. A Rusija je, s druge strane, dovela pričuvni sastav i već se trebalo vidjeti da popuštaju linije, a ne popuštaju. lako je samo trpati oružje u Ukrajinu, treba vidjeti kako ga oni koriste i da li ga ispravno koriste. To će biti jako važno za tenkove, jer nema neuništivih tenkova. Ali ako dobijete tenk kao što je Leopard 2 i ispravno ga koristite, onda je on vrlo moćan. 


Galić dodaje kako je jedan od velikih problema i tehnologija koja je ugrađena u zapadne moderne tenkove Challenger 2 ili Abrams ili Leopard, najosnovniji Abrams koji je razvijen još devedesetih ima u sebi tehnologije koje su puno naprednije nego što Rusi sad mogu ugraditi u svoje. I svi se boje, ako zarobe koji tenk, doći će u kontakt sa tom tehnologijom vidjet će što je zapravo i kako ga se može uništiti. I onda vjerojatno tu tehnologiju onda podijeliti s Kinezima, Irancima. To je jedan od razloga zašto zapadne zemlje nisu baš lude za slanjem, a uz to Rusi imaju modernu tehnologiju kojom mogu uništiti Abrams ako mogu njega, mogu i Leopard 2. Jedini tenk koji može donijeti prekretnicu na bojištu je izraelska Merkava 4 jer ima aktivni sustav samoobrane pa ga je jako teško uništiti. 


Što se Hrvatske tiče, nabavka tenkova nam je prioritet.


- Imamo dva prioriteta jedan je nabaviti suvremeni PZO raketni sustav s 20, 25 kilometara dometa minimalno, a drugi prioritet je novi tenk.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici