Hrvatski radio

Prvi program

Medicinske sestre i tehničari uskoro bi mogli raditi posao doktora

28.02.2023.

20:26

Autor: Jelena Jularić

Medicina je više od posla

Medicina je više od posla

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Velika promjena mogla bi nastati već iduće godine kada će medicinske sestre nakon specijalističkog usavršavanja moći obavljati specijalističke preglede, od onkologije, kardiologije do hitne medicine i hematologije. Za sestre i tehničare pripremaju se 24 specijalizacije, a iz Ministarstva zdravstva tvrde da im to jamči bolje plaće.


Što će to značiti za građane? Tko će nadomjestiti sestre koje će liječiti pacijente? Tko će biti odgovoran ako liječenje pođe po zlu? Mogu li sestre i tehničari biti primjerena zamjena za kronični nedostatak liječnika? O svemu tome razgovaralo se u emisiji Dnevni ritam s Josipom Perićem iz Udruge za prava pacijenata i predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Marijem Gazićem.

Ministar zdravstva Vili Beroš već je izvijestio da je proces specijalizacije već započeo za područje hitne medicine te da je započela edukacija za 375 medicinskih sestara i tehničara. U kojim će situacijama oni preuzeti ulogu liječnika?


- Plastični primjer je izlazak tima 2 na teren. To su tehničar i prvostupnik. Kada trebaju započeti reanimaciju, oni ju započnu, ali ne smiju dati niti jedan lijek. Oni znaju da treba dati adrenalin da bi nekoga spasili, ali po sadašnjim zakonskim osnovama oni ga ne mogu dati. Cilj specijalizacije je da prvostupnici sestrinstva steknu dodatne kompetencije u tom uskom dijelu koji se tiče reanimacije i spašavanja života, kao i djece kod određenih alergijskih reakcija, kako bi na terenu mogli odmah reagirati i spasiti ljudski život, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.


Na pitanje hoće li mu biti svejedno ako ode na specijalistički pregled kod medicinske sestre ili tehničara ili kod liječnika specijaliste, odgovorio je Josip Perić iz Udruge za prava pacijenata.


- Poslati medicinske sestre na specijalizaciju je korisna stvar kako bi se povećao njihov stručni kapacitet, ali to ne bi smjelo dovesti do situacije u kojoj one zamjenjuju doktore. Mislim da ova najava može dovesti do zabrinutosti među pacijentima i javnosti općenito jer bi moglo dovesti do smanjenja kvalitete zdravstvene skrbi. Mi mislimo da bi se Ministarstvo zdravstva trebalo usredotočiti na poboljšanje uvjeta rada za medicinske sestre i doktore kako bi se povećala njihova motivacija za rad i spriječilo iseljavanje tih stručnjaka van naše zemlje. Pustimo da vidimo u kojem smjeru se to kreće i kako će ići. Trebamo vjerovati medicinskim sestrama i doktorima, ali trebamo biti i pažljivi da ne dođe do bilo kakvih pogreški, odgovorio je Perić.


Hoće li hrvatski pacijenti dobiti najbolju uslugu koju mogu dobiti?


- Dobit će najbolju uslugu. Neće sestre raditi specijalističke sestre umjesto liječnika. Ako na primjer dobijete dijabetes, normalno da ćete se javiti dijabetologu. Sestre će preuzeti edukaciju o inzulinu, prehrani i higijenskim navikama. Neće one samostalno pregledavati pacijente, odgovara Gazić.


Školovanje bio trebalo trajati godinu dana, a medicinske sestre trebale bi preuzeti preventivu i rad s kroničnim sestrama i u savjetovalištima. Po posljednjim podatcima četiri tisuće sestara i tehničara u hrvatskom zdravstvu nedostaje.


- Jako smo zabrinuti za stanje zdravstva, jer ako nekoga nedostaje, to znači da nedostaje i zdravstvene zaštite. To je problem 21. stoljeća, a zdravstvo je najveće ljudstvo bogatstvo. Taj problem treba najhitnije riješiti, a da bi ga riješili moramo doktorima i medicinskim sestrama omogućiti adekvatne resurse, rekao je Perić.


Hoće li se na ovaj način smanjiti i liste čekanja?


- Liste čekanja su jedino stvarno ogledalo zdravstvenog sustava. Mi za bilo koji osnovni pregled čekamo više od godinu dana. Nije rješenje da svatko radi sve, nego moramo imati specijaliste. Ja podržavam da se specijalizacije uvedu, ali počnimo raditi na tome, odgovara Perić.


U zadnje vrijeme hrvatsko zdravstvo je pod udarom i medija i javnosti zbog slučajeva novinara Vladimira Matijevića, odvjetnice Line Budak, te smrti mlade rodilje iz Ličko-senjske županije. Tko će biti odgovoran ako još nešto dodatno krene po zlu s ovim specijalizacijama?


- Veće kompetencije donose i veće odgovornosti. Ne srljamo kao guske u maglu što se tiče specijalizacija. Želimo bilo koju specijalizaciju koja je na zdravim nogama. Svaka sestra će znati za što je odgovorna i koji je njezin djelokrug rada, rekao je Gazić.


Koliko će povećanje rada i odgovornosti medicinskih sestara i tehničara biti praćeno ipovećanjem plaća? Koliko bi to trebalo iznositi?


- To je neupitno – za povećani opseg posla, odgovornost i veće kompetencije normalno je da trebaju biti veće plaće. Mi očekujemo minimalno 30 posto više u startu, kaže Gazić.


Svaki pacijent je zadovoljan ako mu je omogućena zdravstvena zaštita i ako je ona kvalitetna, zaključili su svi gosti Dnevnog ritma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici