Hrvatski radio

Prvi program

Mirjana Rakić: sigurno će doći do razgovora između Kine i Ukrajine

21.03.2023.

20:04

Autor: Jelena Jularić

Mirjana Rakić

Mirjana Rakić

Foto: Umit Bektas / Reutres

Drugi je dan posjeta kineskog predsjednika XI Jing Pinga Rusiji. Najavljeno je potpisivanje dva velika sporazuma o proširenju sveobuhvatnog partnerstva i suradnje. Slučajno ili ne, održava se sastanak i u Kijevu gdje se japanski premijer Fumio Kishida sastaje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Živu diplomatsku aktivnost analiziraju dugogodišnja vanjskopolitička novinarka i urednica Mirjana Rakić i vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Glavna vijest danas bila je da su na Krimu uništene moćne ruske rakete Kalibr. Je li to uvod u dugo najavljivanu ukrajinsku protuofenzivu? Ukrajina još nije pokleknula – to nosi velike žrtve, ali to su ljudi koji se bore za svaki centimetar svog teritorija, rekao je vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić. Rusija smatra Krim svojim prostorom i analitičari vjeruju da će ga braniti pod svaku cijenu. Može li se dogoditi da Ukrajina napadne Krim i da Rusija to shvati kao napad na vlastiti teritorij? Rusija se dovela u situaciju da ratuje na svom vlastitom teritoriju i moguće je da u obrani Krima upotrijebi i taktičko nuklearno naoružanje, odgovara Avdagić.


-    Sve je to jedna svojevrsna „igra živaca“ u kojoj se čitavo vrijeme testira reakcija cijelog svijeta, a najviše Zapada, nastavlja Avdagić.


Kina je u ovoj situaciji u povlaštenom položaju i to je dokazala dolaskom u Moskvu. Kina se nikad ne izjašnjava vrlo jasno i brzo, smatra vanjskopolitička novinarka i urednica Mirjana Rakić.


-    Oni su predložili 12 točaka, no to nije mirovni plan. To su stajališta Kine u međunarodnim odnosima kao što su suverenitet, mirni odnosi i pregovaranje, no ništa konkretno. Tu nema poziva Moskvi da prekine agresiju i da se povuče, to Kina sigurno neće napraviti, kao što ih neće niti poticati na agresiju. Ostat ćemo na statusu quo, što je najgore. Ukrajinci će se morati boriti još dosta dugo i prevladati na terenu da bi se sjelo za stol. Kini ova situacija odgovara jer dobiva jeftinije energente i ona je sad jedini izvoznik za Rusiju,  smatra Rakić.


Rakić vjeruje da će doći do razgovora između Kine i Ukrajine. Izgledi da Jing Ping nazove Zelenskoga su veliki. Kina je velikom diplomacijom očistila svoju sliku mirovnog pregovarača. Ne zaboravimo da su posredstvom Kine obnovljeni diplomatski odnosi Irana i Saudijske Arabije – nezamislivo! Mislim da su se u Washingtonu s dvije ruke uhvatili za glavu, nastavlja Rakić. Simbolička vrijednost današnjih sastanaka je velika, no od toga ne treba previše očekivati jer Kina daje poruke koje mogu prihvatiti i Kijev i još više Moskva, smatra Avdagić.


-    Kina „uživa“u slabljenju Rusije. Kina sve više izbija na položaj druge svjetske super sile koja sve više parira SAD-u i ostaje tu u duopolu. Njihova je želja da s Amerikancima u ovom trenutku gledaju svijet kao svoju mapu za igru. Rusija se sama dovela u tu poziciju. Rusija nema druge nego nastaviti s ratom, ne trebamo očekivati deeskalaciju, zaključio je Avdagić.


Zapad će i dalje nastaviti naoružavati Kijev. To je neminovno. Istovremeno, zna se koja su pravila mirovnih pregovora – ne samo prekid vatre, nego i povlačenje s terena, što je katastrofa za Putina, zaključila je Rakić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici