Hrvatski radio

Prvi program

Na današnji dan prije 30 godina 12 članica Europske zajednice službeno je priznalo Hrvatsku

15.01.2022.

08:14

Autor: Jelena Maštruko

Hrvatske zastave

Hrvatske zastave

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Na današnji dan prije 30 godina 12 članica Europske unije, tada Europske zajednice, službeno je priznalo Hrvatsku. U danima koji su slijedili Hrvatsku i Sloveniju priznale su i druge države Europe i svijeta. 22. svibnja iste godine Hrvatska je postala i članica Ujedinjenih naroda, što se smatra vrhuncem procesa međunarodnog priznanja.


Međunarodno priznanje Hrvatska je dočekala u jeku Domovinskog rata a gotovo trećina njezina teritorija bila je okupirana.

Članice Europske zajednice Hrvatsku su priznale nakon što je to dva dana prije učinila Sveta Stolica. Zajedno sa Slovenijom, Hrvatska je proglasila neovisnost 25 . lipnja 1991, nakon čega su se te dvije države uzajamno priznale. Kako je istodobno tekao proces razdruživanja zemalja Sovjetskog saveza, Hrvatsku je prva priznala Litva još krajem srpnja 91., slijedile su je Ukrajina, Latvija i Estonija, koje u to vrijeme još ni same nisu bile međunarodno priznate. Kao prva, međunarodno priznata država koja je priznala i Hrvatsku bio je Island, u prosincu 91. Navečer, prije točno 30 godina HTV objavljuje poruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.


- Obraćam se Hrvaticama i Hrvatima i svim građanima Hrvatske. Današnji dan, 15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u sveukupnu povijest hrvatskoga naroda, na ovome za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.

Isječak iz Dnevnika HTV-a

Njemačka je otišla i korak dalje te je istog dana s Hrvatskom uspostavila diplomatske odnose. Tadašnji ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher odigrao je veliku ulogu u zajedničkom priznanju Hrvatske i Slovenije kod članica Europske zajednice.


- Nakon priznanja Slovenije i Hrvatske mora slijediti aktivna politika Europske zajednice koja potiče na suradnju. Želimo da s tim republikama budu zaključeni ugovori o priključenom članstvu, kao što smo ih upravo potpisali s Poljskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Tako da te republike ne budu prepuštene same sebi, nego da se kao suverene države približe dvanaestorici s perspektivom  pristupanja Europskoj zajednici.

Hans Dietrich Genscher

U proteklih 30 godina Hrvatska se međunarodno afirmirala, postala članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, te mnogih drugih međunarodnih organizacija, inicijativa i procesa. Dala je i važan doprinos izgradnji svjetskog mira sudjelovanjem u 19 međunarodnih mirovnih misija.


Posebnu dokumentarnu emisiju Prvog programa Hrvatskog radija uz 30. obljetnicu međunarodnog priznanja možete poslušati u 15i30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.