Hrvatski radio

Prvi program

Brkić: Zamrzavanje cijena nije najsretnije rješenje, ali zimu treba preživjeti

08.09.2022.

19:08

Autor: Miruna Kastratović/Aleksandra Funes/Mirjana Graovac

-

-

Foto: - / -

Profesor i ekonomski stručnjak Luka Brkić novopredstavljene vladine mjere smatra izdašnima i sveobuhvatnima i kaže da su premašile sva očekivanja.


Brkić očekuje da će biti jako zadovoljnih, onih manje zadovoljnih, ali i potpuno nezadovoljnih.

- Samo zamrzavanje cijena nije baš neko savršeno dobro rješenje. To je potez vlade koja je očito procijenila da je situacija toliko loša i toliko neizvjesna, mislim na to što se događa u Europi i svijetu, prije svega rat Rusije i Ukrajine, da se odlučila i na taj potez. Taj potez mora biti krajnje privremen i krajnje limitiran, jer stvara niz drugih problema i otvara neke druge probleme u budućnosti.


Zamrzavanje znači nije nasretnije rješenje, ali, kaže Brkić, treba ovu zimu preživjeti.


- Pa makar i uz jednu ovakvu krajnje diskutabilnu mjeru u smislu koliko doprinosi a koliko šteti u smislu lančane reakcije. Zato je ja tako vidim, kao mjeru iz nužnosti.


Iz Banskih dvora poručeno je da se mjerama pokušao obuhvatiti što širi krug. Za cijene jestivog suncokretovog ulja, mlijeka, glatkog i oštrog brašna, bijelog kristal šećera, cijelog pileta, svinjskog vrata s kosti, svinjske lopatice bez kosti i miješanog mljevenog mesa, neko se vrijeme nećemo brinuti. Kako će to izgledati premijer Andrej Plenković objašnjava:


- Jestivo suncokretovo ulje, cijena koja je bila 19, 99 sad će biti 15,99, znači minus 20 posto. Mlijeko sa 2,8 mliječne masti sa 9,99 cijena pada na 7,39, što je minus od 26 posto. Glatko brašno 33 posto, i tako dalje.


Cijene su ograničene i to u prosjeku tridesetak posto od postojećih. Premijer Andrej Plenković objasnio je:


- Dakle ovo je paket kojim ćemo omogučiti da naši sugrađani pojačaju snagu svoje košarice ključnih prehrambenih namirnica u ovoj krizi u jeseni koja dolazi. Paket je vrijedan skoro 21 milijardu kuna, za građane, ustanove i poduzeća.


I navodi:


- Ograničenje cijena struje i toplinske energije, porezne olakšice, naknade socijalno ugroženima, studentima, djeci, umirvoljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, bespovratne potpore poduzetnicima, te jamstva i krediti koje daje Hrvatska banka za obnovu i razvitak.


Što se tiče struje većini kučanstava neće poskupjeti.


- Kada je riječ o kućanstvima idemo na ograničene cijene električne energije. Za polugodišnju potrošnju do 2,5 tisuća kWh.


Većina poduzeća će što se struje tiče biti zaštićena u slijedećih pola godine, koliko će paket biti na snazi. Cijena toplinske energije, grijanja, zakođer će se zadržati na sadašnjoj razini. Dodajmo i da će, uz razne korisnike socijaln ih naknada, jednokratnu pomoć će dobiti i umirovljenici.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.