Hrvatski radio

Prvi program

Najveća investicija u Osijeku u posljednjih 30 godina

30.03.2023.

20:38

Autor: Jelena Jularić

Radić:"Jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka bila je mjera oslobađanja poduzetnika plaćanja komunalnoga doprinosa"

Radić:"Jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka bila je mjera oslobađanja poduzetnika plaćanja komunalnoga doprinosa"

Foto: - / -

Američka tvrtka Jabil službeno je najavila gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku, što će omogućiti zapošljavanje više od 1500 ljudi. Dovršetak gradnje pogona očekuje se početkom sljedeće godine. Taj bi centar trebao biti pokretač lokalnoga gospodarstva. 

O kakvoj se tvrtki radi i čime se ona bavi rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić. 


- Godinu dana trajali su pregovori zajedno sa županom i nekoliko resornih timova s američkom tvrtkom Jabil. Ugovor je bio tajan, a nakon tvrtkina priopćenja za javnost, izašli smo s objavom o investiciji. Američka tvrtka Jabil bavi se visokim tehnologijama za automobilsku industriju i zdravstvo, rekao je Radić.


To je u posljednjih 30 godina najveća investicija u Osijeku. Pretpostavlja se da će biti zaposleno 1500 ljudi. No, ne radi se samo o zapošljavanju, nego i o naknadama koja će ta tvrtka plaćati gradu Osijeku.


- U posljednje vrijeme imamo odlične gospodarske pokazatelje, i u gradu, i u Osječko-baranjskoj županiji. To govore službeni podaci. Imamo najveću nezaposlenost u posljednjih 10 godina, tako da je ta investicija još jedan „vjetar u leđa. Za cijelu investiciju spojili smo devet čestica u našoj iznimno atraktivnoj industrijskoj zoni u Nemetinu. Bilo je drugih deset gradova „u igri", no oni su se odlučili za Osijek, rekao je Radić.


Slavoniju se često smatra jadnom, napuštenom i zapuštenom, a ona ima mnogo resursa za povratak i doseljavanje novih ljudi, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.


- Od početka svojeg mandata kao župana potencirao sam da ta percepcija u medijima mora prestati. Mi smo članica Europske unije i ako vam netko primjerice dođe i kaže da tamo ništa ne valja, neće vam nitko niti doći. Ne možete se postaviti na glavu i raditi čuda, ali ako je percepcija loša, onda je loša i perspektiva, istaknuo je Ivan Anušić. 


- Svime što smo radili, došli smo do toga da jedna od najvećih američkih i svjetskih tvrtki, koja ima 270 tisuća zaposlenih, u konkurenciji od desetak gradova, odluči investirati kod nas, u Osijek. Shvatili su da tu postoje politička suglasnost i zajedništvo. Nikad veći broj zaposlenih, nikad manji broj nezaposlenih, nikad veći broj otvorenih poslovnih subjekata, jednostavno otvorili smo se na nekoliko frontova, rekao je Anušić.


U drugom dijelu djelovanja tvrtke išlo bi se i do četiri i pol tisuće radnih mjesta. Osječko-baranjska županija osnivač je srednjih škola koje upravo proizvode kadrove za njihove pogone. Tu su elektrotehnička i prometna škola koje trenutačno pohađa oko 700-800 učenika koji će ih završiti i potencijalno raditi upravo u Jabilu. 


- Povećat ćemo upisne kvote za tražena zanimanja jer je glavno pitanje bilo imamo li mi dovoljan broj radne snage, najavljuje Anušić.


Osječka elektrotehnička škola spremna je proširiti svoje kvote prema potrebama budućih poslodavaca. Što se tiče Osječkog sveučilišta, ono ima dovoljno smještajnog kapaciteta jer je tamo prije godinu dana izgrađen najveći dom u Hrvatskoj. Dodajmo da je Osijek jedan od najjeftinijih velikih studentskih gradova u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici