Hrvatski radio

Prvi program

Novi paket mjera osigurava nastavak potpora građanima i gospodarstvu

13.03.2023.

19:16

Autor: Aleksandra Funes

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnoga vijeća, mjere je ukratko predstavio premijer Andrej Plenković. Ističe da su vrijedne milijardu i 700 milijuna eura te da ograničavaju cijenu struje idućih šest mjeseci, a cijenu plina do kraja godine.


Umirovljenici će dobiti jednokratan energetski dodatak u iznosu od 60 do 160 eura, ovisno o visini mirovine. Pomoć će nastaviti dobivati i nezaposleni te oni koji primaju dječji doplatak. To su neke mjere iz novog Vladinog paketa za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata, premijer Andrej Plenković predstavio ga je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, a mi analizirali u Dnevnom ritmu Hrvatskoga radija.

Građane i poduzetnike, u prvome redu, zanimaju cijene energenata koje će ostati na dosadašnjim razinama te se može reći da se rujanski paket mjera nastavlja primijenivati i u idućih godinu dana. Ovo je četvrti paket mjera Vlade RH, kako bi se pomoglo stanovništvu, poduzetnicima i poslodavcima da što lakše prebrodimo krizu u kojoj jesmo, kaže ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić.


- Nažalost ova Vlada od kad je stupila na snagu, stalno se susreće s krizama - imali smo covid krizu, nakon koje je došla inflacija, nakon nje rat u Ukrajini, pa se inflacija pojačala. Upravo zbog toga Vlada mora sa snažnim intervenističkim mjerama pomagati građane i poduzetništvo. Ovaj proljetni paket mjera nastavak je na onaj rujanski, jesenski paket. Stoga možemo ponoviti da cijena struje, plina, toplinske energije ostaje po starome i to je vrlo bitna vijest za građane i poduzetnike. Trošarine na gorivo također će ostati smanjene tako da neće doći ni do drastičnog poskupljenja goriva.


Mjerama su obuhvaćene sve socijalne kategorije, primjerice primatelji dječjeg doplatka, umirovljenici, nezaposleni, a potporama su obuhvaćeni i poljoprivrednici, ribari, mali mljekari, zakupci državne imovine, osobe koje su stradale u potresu, nabrojio je Dražen Opalić.


- Svi oni su obuhvaćeni tim paketom mjera, koji je jako sveobuhvatan i koji je dobro kalibriran i koji kapilarno dolazi do svih onih kojima je pomoć potrebna, dodao je Opalić.


Sindikati su zadovoljni predloženim paketom mjera, ocjenjuju ga slojevitim, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Dobrim smatra to što se one odnose na sve građane i što Vlada nije išla na prihodovni ili imovinski cenzus pri davanju potpora. Dodaje kako na GSV-u nije bilo posebno razgovora o paketu cijena namirnica koje su obuhvaćene dosadašnjim mjerama.


- Kad je riječ o onome što se zvalo paketom od devet strateških, osnovnih namirnica želim vjerovati da Vlada neće smanjivati njihov obujam. Da će i dalje zadržati tih devet namirnica zato što je to silno važno upravo za one najsiromašnije. Čuo sam već i ranije komentare o tome kakva je to pomoć kad se nekome da pile po 25 kuna ili nešto slično vezano za cijenu svinjskoga mljevenoga mesa, svinjskoga vrata, buta, svejedno. Dakle, ogromna je pomoć. Onome tko ima veliko primanje, njemu to i nije toliko važno. Međutim, veliki dio umirovljenika slabijih imovinski i statusno, građana koji imaju, doista, niska primanja, njima je to itekako značajno. Dakle, želim vjerovati i nadam se te poručujem još jednom Vladi, neka ostavi i dalje te potpore i neka se pri tome ne boji da bi moglo na drugoj strani doći do nečega, zato što to nije širok obuhvat, pa da bi temeljem toga moglo biti da će netko birati ne ponuditi takve robe na tržištu i izazvati umjetnu nestašicu i tražiti potom nekakve druge cijene. Ovdje se radi o tek nekoliko cijena, koje pri tome pomažu najugroženijima, a na drugoj strani ti isti proizvođači su našli model pa su na nekim drugim stranama povećali cijene. Onaj tko može platiti pileći file, plaća ga sada nešto skuplje, onaj tko ne taj će se opredijeliti za cijelo pile. Dekle, važno je da te mjere ostanu i dalje, poručuje Sever.


Zadovoljni su i umirovljenici novim jednokratnim dodatkom koji će biti isplaćen najkasnije idućega mjeseca. Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna, kaže kako je to peti paket mjera koji će umirovljenici dobiti u travnju.


- Vrlo je sličan s prethodna četiri, samo što će iznosi biti nešto veći. Odnosi se na 700 tisuća umirovljenika, a paket je težak 75 milijuna eura. Takva jednokratna naknada umirovljenicima jako puno znači, ističe Fortuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici