Hrvatski radio

Prvi program

Novi prijedlog Zakona o osobnim asistentima: sat će vrijediti 30-40 posto više

23.03.2023.

18:01

Autor: Jelena Jularić

Osoba s invaliditetom i asistent

Osoba s invaliditetom i asistent

Foto: HRT / HRT

Vlada je jučer prihvatila prijedlog Zakona o osobnom asistentu koji je poslala u saborsku proceduru. Osobni asistent, komunikacijski posrednik, videći pratitelj i pomoćnik u nastavi postaju zakonsko pravo. Gdje ćemo naći 15 tisuća asistenata, tko će ih educirati, s kojim papirom će osobe s invaliditetom ostvarivati to pravo i gdje će ga i u kojem roku dobiti? Što je s osobama koje žive s roditeljem njegovateljem? Što je s radnim asistentom? Hoće li se postojeći nositelji morati preregistrirati? Mnogo je pitanja na koja pokušava odgovoriti savjetnica ministra rada, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović.

Pojava Zakona načelno je pozdravljena, no dosta nepovjerenja izazvao je postupak da u e-savjetovanju nije objavljena verzija nakon što su podnesene primjedbe, već je odmah poslan u proceduru. 


- To je uobičajena procedura, objavljeno je izvješće po e-savjetovanju. Svima je dostupno i svi mogu pogledati naše komentare na sve primjedbe, kaže Zvjezdana Bogdanović i dodaje kako je prihvaćeno u potpunosti ili djelomično gotovo pola primjedbi.


Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja. Kakav je plan Ministarstva rada, obitelji i socijalne politike?


- Mi ćemo do tada pripremiti sve pravilnike, odluke i dopune pravilnika kako bismo mogli biti pripremljeni na odgovarajući način. Mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Ne možemo donositi pravilnike prije nego Zakon stupi na snagu, ali pripremit ćemo sve unaprijed. Ne mislim da je jako malo vremena, mislim da u tri mjeseca možemo napraviti puno toga. Angažirat ćemo sve zainteresirane dionike, a to su prvenstveno organizacije civilnog društva, kolege iz drugih ministarstava i znanstvena zajednica.


Ministarstvo planira povećanjem plaće, osiguravanjem sigurnosti zapošljavanja, kvalitetnije usluge i veće satnice za svakog korisnika koji ispunjava kriterije zainteresirati puno više pružatelja usluga osobnog asistenta. Oni trenutno rade na pola radnog vremena za 2500 kuna mjesečno. Koliko će oni zarađivati za isti broj sati po novom Zakonu?


- 30-40 posto veća bit će satnica jer smo za toliko dignuli ukupnu cijenu sata. Mi ne možemo odrediti ukupnu plaću koju će davati poslodavci poput ustanova u sustavu socijalne skrbi, vjerske zajednice, organizacije civilnog društva.


S vremenom će se povećati i broj osoba s invaliditetom. Moraju li one ići na neke nove procjene i gdje?


- Većina njih je već vještačena, to su ljudi koji imaju treći ili četvrti stupanj funkcionalne onesposobljenosti i imaju utvrđeni invaliditet, kaže Bogdanović.


Ako je prihod osobe s invaliditetom do prosječne plaće u protekloj godini, ona ne sudjeluje u trošku cijene usluge. Ako je viši od 8000 kuna, osoba sudjeluje s 1 posto prihoda u koji ne ulazi invalidnina, odnosno s ukupno 2 posto ukoliko su primanja kućanstva 16 tisuća kuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici