Hrvatski radio

Prvi program

Novosti u državnoj maturi koja počinje ovaj tjedan

29.05.2023.

19:32

Autor: Milorad Šikanjić

Državna matura

Državna matura

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Nakon prošlotjednog mahom lepršavog i veselog oproštaja, bivše učenike srednjih škola već ovaj tjedan očekuju prvi maturalni ispiti. Ključne se promjene ovogodišnjih matura odnose na hrvatski jezik, koji će imati jedinstvenu razinu te obavezni esej, najavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje Vinko Filipović. 

Groznica ljetnih upisa redovito je tjeskobna i za učenike, ali i njihove obitelji. Da bi se domogli željenog studija valja biti izvrstan, jer je na najpoželjnijim fakultetima mjesta redovito manje od broja zainteresiranih. A ispiti državne mature počinju već ovaj tjedan, a završavaju krajem lipnja. 31. svibnja počinju ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina, najavljuje ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje Vinko Filipović. Ističe kako se ove godine uvode dvije važne promjene. 


- Prva se odnosi na hrvatski jezik. Naime, nakon 13 godina kada se hrvatski polagao na osnovnoj i višoj razini, kao i ostala dva obvezna predmeta, ove će godine maturalni ispit iz hrvatskog jezika imati jedinstvenu razinu, najavio je Filipović. 


Objašnjava kako je analizom u nizu europskih zemalja utvrđeno da se materinski jezik piše na osnovnoj razini. Napominje kako su uočili i pojavu da su učenici gimnazija iz praktično-pragmatičnih razloga prijavljivali nižu razinu, a učenici strukovnih škola, zbog kojih je svojevremeno i uvedena osnovna razina, prijavljivali bi višu razinu.


Osim jedinstvenog ispita iz hrvatskog jezika, druga se promjena odnosi na pisanje eseja. Naime, nakon četiri godine, kada pisanje eseja nije bilo obavezno, već je učenik mogao predati prazan papir i položiti ispit, od ove se godine taj uvjet mijenja. Pisanje eseja postaje uvjet polaganja ispita iz hrvatskog jezika, čime smo htjeli dati na važnosti jezičnoj pismenosti i kompetencijama budućih studenata, navodi Filipović.


- Generacija ovogodišnjih maturanata najviše je bila pogođena kovid okolnostima, kao i potresima. Upravo iz tog razloga već smo prošle godine maturantima ponudili mogućnost pisanja probnih ispita iz hrvatskog jezika i matematike. A ove smo godine maturantima omogućili i polaganje probnih ispita iz svih obveznih i izbornih predmeta, istaknuo je Filipović. 


Dodao je kako su 1. veljače na mrežnim stranicama Centra objavili jednu od ispitnih inačica kako bi se učenici mogli upoznati sa sadržajem i strukturom tog ispita. Uvjeren sam kako smo im time pomogli, zaključio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici