Hrvatski radio

Prvi program

Novotny: Borba protiv inflacije nije odgovornost vlade i ne može hiperregulacijom tržišta zaustaviti inflaciju

13.01.2023.

17:51

Autor: Miruna Kastratović

Rast cijena

Rast cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hoćemo li uskoro dočekati da nam cijene budu nešto niže? Premijer Andrej Plenković na sjednici je vlade najavio novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštivali vladin Zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31.12. prošle godine, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente. Državni inspektorat nastavit će nadzirati cijene zbog zaštite potrošača, a nastavak nadzora najavili su i porezna i carinska uprava. 


U 30 posto obavljenih inspekcijskih nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena. O tome smo u Dnevnom ritmu razgovarali s državnim tajnikom u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvojem Bujanovićem i ekonomskim analitičarom Damirom Novotnyjem.

Vlada Rh i dalje jasno postupa i ukazuje ne moguće nepravilnosti i nepoštene trgovačke prakse, kaže državni tajnik Hrvoje Bujanović i dodaje kako žele u komunikaciji i suradnji s trgovačkim društvima u trgovini na malo postići da uvide kako ruđenje kupovne moći nije u cilju ni njima.


- Ono što želimo je reći da još ima prostora za smanjivanje cijena i vraćanje na razinu prije Nove godine i na to zaista želimo u partnerskom odnosu ukazati. Naravno da ima određenih mjera koje ćemo tek poduzeti ali nalazi državnog inspektorata su pokazali da su određeni trgovci počeli vraćati cijene. Želimo omogućiti i drugima da i oni postupe u dobroj vjeri kako bi se nastavio taj dobar smjer. Pozvali smo trgovce i na dostavljanje cijena 78 proizvoda odnosno artikla, pa čekamo odgovor. Dva su potvrdila suradnju u tom smislu, Konzum i KFC. 


Treba razlučiti učinke inflacije koja je vrlo snažna, jer je prošla godina obilježena vrlo visokim inflatornim pritiskom izvana i iz globalnog okruženja, kaže Damir Novotny.


- Tu ne treba zanemariti inflatorna očekivanja svih ekonomskih aktera u zemlji pa i vlade, jer svi očekuju da će se inflacija nastaviti. Pa su neki ekonomski akteri iskoristili ovaj "tehnički" trenutak da korigiraju svoje cijene jer to nisu prije učinili. Samo uvođenje eura i zaokruživanje ima relativnom slab učinak na cijene i u zemljama koje su već prije kroz to prošle. 

Prelazak na euro bila je jedna odlična operacija i jedna od najbolje provedenih reformi koje su se dogodile nakon ulaska u Europsku uniju i mislim da je to dobro napravljeno.

Damir Novotny, ekonomski analitičar

Je li to bilo moglo politički drugačije izvesti to je pitanje, tehnički i ekonomski vjerojatno nije. Mogla se donijeti politička odluka o zamrzavanju cijena i regulirati taj prelazak i tako bi i ekonomski akteri lakše planirali svoje poteze. 


- Borba protiv inflacije nije odgovornost Vlade. Vlada ne može hiperregulacijom tržišta zaustaviti trajnu inflaciju. Može malo privremeno zaustaviti cijene, pa one opet eksplodiraju, to jednostavno nije moguće. Jedino rješenje za visoke stope inflacije je manjak novca na tržištu, a to u ovom trenutku nikome ne odgovara. To nitko ne želi. Taj nagli šok je jednostavno trebalo preživjeti i to će se smiriti u narednim mjesecima. 


Sniženje cijena krenut će čim se ta odluka objavi u narodnim novinama, kaže državni tajnik Bujanović.


- Da podsjetim da smo od rujna krenuli sa devet proizvoda. O čemu se sad radi, cijena ulja, mljevenog mesa smanjit će se za dvije kune odnosno 26 centa. Ograničenje će trajati do 31. ožujka, a šećer i svinjske lopatice isto za dvije kune. Na taj način prihvaćamo kretanje cijena na globalnim tržištima i zaštićujemo potrošače u njihovoj košarici. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici