Hrvatski radio

Prvi program

Obnova škola na potresom pogođenom području

27.12.2022.

21:30

Autor: Aleksandra Funes

Napreduje izgradnja škole u Petrinji

Napreduje izgradnja škole u Petrinji

Foto: HTV / HRT

Uoči druge godišnjice razornog petrinjskog potresa provjerili smo u Dnevnom ritmu kako napreduje obnova škola na Banovini, gdje se odvija zamjenska nastava za učenike čije su škole srušene prije dvije godine, te jesu li se u učionice vratili oni koji su privremeno iselili iz svojih stradalih domova?

Pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov kaže kako su nakon 29. prosinca prije dvije godine, bile 24 oštećene škole kojima je osnivač županija.


- U međuvremenu je obnovljeno 12 škola, a to se prije svega odnosi na one objekte koji su imali zelenu naljepnicu s preporukom, dakle, nisu imala značajna konstruktivna oštećenja, već su prošla neku nekonstruktivnu obnovu. Tih 12 objekata je obnovljeno i u njih su smještene i škole koje su još u obnovi. U obnovi je još 12 objekata. To su većinom veći objekti. Objekti sa značajnim oštećenjima i njihova obnova je trenutačno u tijeku. Svi su prijavljeni na fond solidarnosti Europske unije i njihov konstrukcijski dio obnove očekujemo da će biti realiziran do kraja lipnja, do kad i traje mogućnost povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. Nakon toga slijedi ona razlika do cjelovite obnove, koja se financira iz sredstava državnog proračuna, zapravo iz sredstava Nacionalnog programa otpornosti i oporavka i mi računamo da će sve škole biti useljene spočetkom sljedeće školske godine.


Obnavlja se zgrada sisačke Gimnazije koja je teško oštećena u potresu prije dvije godine. Ravnatelj Gimnazije Božidar Dujmić kaže da je vrijednost radova oko 40 milijuna kuna i očekuje da će zgrada Gimnazije biti obnovljena do 3. lipnja iduće godine, kako bi više od 300 učenika moglo od iduće školske godine vratiti se u svoju obnovljenu školu.


- Uredi iz županije su prenamijenjeni u 10 učionica i 2 mala kabineta koji su za ovu priliku sasvim dovoljni da organiziramo kvalitetnu nastavu. Imali smo iznimne rezultate i državne mature, imali smo prvaka iz logike, više učenika koji su bili na državnim natjecanjima. Imali smo, isto tako, i debatu na državnom natjecanju, vjeronaučnu olimpijadu. Iznimno smo zadovoljni učenicima i njihovim uspjehom budući da rade u takvim uvjetima kako rade. Nisu u svojoj matičnoj školi gdje smo imali više od dvije tisuće kvadrata, ali oni su se snašli i vjeruju da ćemo se mi uskoro vratiti u našu matičnu školu.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici