Hrvatski radio

Prvi program

Odgovornost za mir ima svaki vjernik

17.03.2022.

12:51

Autor: HRT

Ana Raffai

Ana Raffai

Foto: Blaženka Jančić / HRT

"Crkva se ne smije služiti jezikom politike, već Isusovim rječnikom." 

Regionalna mreža Vjernici za mir, te Ekumenska inicijativa žena, hrvatska neprofitna organizacija koja djeluje u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu inicirale su Apel za mir. Ističu kako žele podignuti svoj glas za mir i izraziti svoju solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini. Pozivaju svoje vjerske predstavnike da se aktivno uključe u izgradnju mira, dijaloga u okruženju u kojem svojim ugledom i povjerenjem koje im je poklonjeno mogu doprinijeti da se zaustavi rat i prekinu neprijateljstva. Ana Raffai, predsjednica udruge RAND koja se bavi promicanjem nenasilja i koja je uključena u mnoge mirovne inicijative, a među posljednjim je i apel vjernika za mir u Ukrajini u emisiji govori o ciljevima ove inicijative. Ističe kako odgovornost za mir ima svaki vjernik i vjernica bez obzira što radili njihovi političari ili vjerski predstavnici. Govori o mirovnoj logici i smatra da je potrebno o sigurnost razmišljati drugačije, na način da se treba sve usredotočiti na to kako spriječiti nasilje. Kaže kako je potrebno opirati se militarističkom načinu razmišljanja, da u svojim životima ne širimo predrasude, mržnju i uvjerenje kao da je rat utakmica. Rat se ne događa, on se priprema i naređuje, istaknula je Ana Raffai koja smatra da je antiratan stav onaj koji je protiv pripremanja, naređivanja i profita od rata. I nakon prestanka rata bit će potrebno puno vremena da se društva dekontaminiraju od ratnog načina razmišljanja. To se može. Imamo dobre alate i u vjerskim knjigama i u suvremenim mirovnim teologijama, ističe Ana Raffai u emisiji Religijski forum.

Crkva – se ne smije služiti jezikom politike, već Isusovim rječnikom, složili su se poglavar Katoličke crkve papa Franjo i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril koji su jučer razgovarali video vezom, a o sadržaju njihova razgovora javlja naša dopisnica iz Vatikana Anđela Jeličić Krajcar.

U emisiji govorimo i o židovskom blagdanu Purimu kojim se slavi čudo spasenja od nauma istrebljenja čitavog židovskog naroda u Perzijskome carstvu. Čestitamo židovskim vjernicima: Hag Purim sameah!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.