Hrvatski radio

Prvi program

Solidarnost s ukrajinskim narodom u prosvjedu pred ruskim veleposlanstvom u Zagrebu

24.02.2022.

19:37

Autor: Hrvatski radio/Jelena Jularić

Građani pred ruskim veleposlanstvom

Građani pred ruskim veleposlanstvom

Foto: Maja Sever / HRT

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ispred ruske ambasade u Zagrebu održan je prosvjed u znak solidarnosti s Ukrajinom i njenim narodom.

Predsjednica Dokumente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič poručila je.


- Okupili smo se pred Veleposlanstvom Ruske Federacije zbog napada na Ukrajinu, solidarnosti s ljudima i narodima Ukrajine, ali i ljudima iz Bjelorusije i Rusije koji godinama pate pod represivnim režimima. U solidarnosti smo sa svima koji u kolonama napuštaju gradove u Ukrajini. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da angažira sve diplomatske i humanitarne resurse. Također, pozivamo svoje prijatelje iz organizacija u Ukrajini da pomognu svima, sada već stradalim, žrtvama, njihovim obiteljima, da pomognu izbjeglicama i pozivamo sve privatnike širom svijeta da pomognu u humanitarnom naporu, ali i da se suprotstave militarizaciji njihovih društava.Vesna Teršelič


Teršelič dodaje.


- Vrlo je važno je da građani pokažu solidarnost svojim glasnim porukama i da zapravo počnu skupljati humanitarnu pomoć i da se pripremimo za dolazak izbjeglica kojima svakako
izražavamo dobrodošlicu. Vjerujem da će i vikend biti u znaku okupljanja i solidarnosti jer u Hrvatskoj poznajemo situaciju. Znamo što je rat - doživjeli smo ga i preživjeli. Znamo kako dugo traju ratne patnje i koju vrstu podrške žrtve trebaju. Vjerujem da ljudi svim srcem podržavaju Ukrajince i Ukrajinu, ali i one koji se u Rusiji i Bjelorusiji godinama suprotstavljaju ovakvom režimu i zalažu se za ljudska prava i za izražavanje slobodnog mišljenja.

Vesna Teršelič

#StandWithUkraine prosvjed održan je u organizaciji zajednice Ukrajinaca i predstavnika ukrajinske manjine u Zagrebu. Mnogi od njih, iako žive u Zagrebu, imaju svoje najmilije u Ukrajini. Rat ne žele, rata se svi boje, ali sve što bude potrebno da očuvaju sigurnost svoje zemlje - poručuju - to će i napraviti.


Prosvjednici su obgrljeni ukrajinskim zastavama i transparentima slali poruke protiv invazije i rata.


- Okupili smo se da izrazimo solidarnost s ukrajinskim narodom, rekao je jedan od prosvjednika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.