Hrvatski radio

Prvi program

OGOREC: Ne treba biti previše paranoičan, ali Putin ne blefira i prijetnja je ozbiljna

21.09.2022.

17:56

Autor: Miruna Kastratović/Silvija Bionda Njikoš/Kristijan Pelc

 Prof.dr.sc. Marinko Ogorec

Prof.dr.sc. Marinko Ogorec

Foto: Studio 4 / HRT

Ne nazire se kraj ratu u Ukrajini. Štoviše, ruski predsjednik Vladimir Putin, danas je, i to baš na Međunarodni dan mira koji se obilježava 21. rujna, proglasio je djelomičnu vojnu mobilizaciju i poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s, kako je rekao, nuklearnim ucjenama, odgovoriti svom snagom ruskoga arsenala. Što to znači i hoće li se nakon ovoga razbuktati rat u Ukrajini, koji traje već više od 200 dana, analizirali smo u emisiji Dnevni ritam. 

Putin se naciji obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji - Luhanska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižja. 


- Istaknut ću da ćemo učiniti sve da omogućimo sigurne uvjete tijekom izjašnjavanja, da građani mogu izraziti svoju volju. Poduprijet ćemo odluku o budućnosti kakvu donese većina stanovnika Narodnih republika Donecka i Luhanska, te Zaporiške i Hersonske regije.


Možda je najjače odjeknula njegova prijetnja o korištenju oružja za masovno uništenje. 

Vladimir Putin

Vojni analitičar Marinko Ogorec podsjeća kako se u početku rata prijetilo nuklearnim napadom, ali sad je drukčije nego prije. Sad postoji opasnost da izgube rat, a to je situacija koja se ne smije dopustiti.


- Ovo je ozbiljna prijetnja, Putin ne blefira. Rusija je na neki način stjerana u kut, u krajnjem slučaju mogao bi i prijetnju i ostvariti. Ne treba biti previše paranoičan, ali ovo je ozbiljna prijetnja.


Rat je glavna tema u New Yorku na zasjedanju UN-a i zasjenjuje sve ostale teme, izvijestila je novinarka Hrvatskog radija Jelena Mikovčić. 141 članica kategorički je osudila ruski napad na Ukrajinu. U stalnom kontaktu s Putinom je turski predsjednik Tajjip Erdogan koji je ipak u UN-u naglasio da rat mora završiti na način da Ukrajina vrati okupirane teritorije. U New Yorku je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je najavio 20-ak bilateralnih sastanaka.


Nakon američkog predsjednika Joea Bidena, koji bi, osim osude međunarodne zajednice, zbog ruskog napada na Ukrajinu, mogao pozvati na reformu Vijeća sigurnosti zbog paraliziranosti sustava zbog mogućnosti veta, videovezom obratit će se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


Marinko Ogorec očekuje da će Biden biti izuzetno kritičan prema Putinu i prema tomu što je službena Moskva napravila.


- Ako se ovo dopusti, otvara se Pandorina kutija sa sličnim situacijama u svijetu, primjerice Kina bi mogla pripojiti Tajvan, dodao je.


Govoreći o referendumima, Putin je rekao da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega. To je karikatura od referenduma, ismijavanje demokracije, ocjenjuje Ogorec. Ako dođe do gubitka rata, doći će do turbulencija na unutarnjem planu Rusije, smatra Ogorec koji procjenjuje da bi rat mogao potrajati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.