Hrvatski radio

Prvi program

Petek: Angažiranje drugih tvrtki za zbrinjavanje otpada u Zagrebu je nezakonito

24.01.2023.

21:14

Autor: Jelena Jularić

Radnici zagrebačke Čistoće u štrajku

Radnici zagrebačke Čistoće u štrajku

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Radnicima Čistoće koji štrajkaju prijete otkazi. Radnici zagrebačke Čistoće još štrajkaju zbog suspenzije trojice zaposlenika zbog neprikladnog zbrinjavanja otpada. Tvrde da će tako biti dok Uprava ne bude ispunila sve njihove uvjete, a uprava Čistoće tvrdi da su radnici u nezakonitom štrajku. Hoće li odvoz otpada preuzeti netko drugi?


O sudbini zaposlenika koji štajkaju zbog radničkih prava poput povećanja osnovice, stalnog dodatka od 200 eura i boljih radnih uvjeta u našoj emisiji Dnevni ritam razgovarali su povjerenik Sindikata radnika u komunalnim djelatnostima Zdravko Stoilković, gradski zastupnici Renato Petek iz SDP-a i Maksimilijan Šimrak iz HDZ-a.

Uprava je pristala na pet zahtjeva od ukupno 12. Glavni zahtjev komunalnih radnika Čistoće je povećanje koeficijenata s 1.6 na 1.8, te za vozače na 2.4, što bi značilo usklađenje s drugim podružnicama. Dobili su odbijenice na svoje zahtjeve i oni neće raditi do daljnjega. Kolike su trenutačno plaće u Čistoći?


- Komunalni radnik bez staža ima 4 800 kuna u prvoj smjeni. Zaradit će nešto dodatno za smjenski rad, rad subotom koji se plaća 20 posto više i za rad blagdanom. To je manje od 6 tisuća kuna, dok vozači imaju plaće oko šest i pol do sedam tisuća kuna uz dodatke. Oni konstantno rade subotama, kaže povjerenik Sindikata radnika u komunalnim djelatnostima Zdravko Stoilković.


- To su ljudi koji imaju obitelji, davanje otkaza po političkoj liniji bila je namjera od početka, iako oni nemaju veze s politikom. Ne vidim opravdanje za to - državna i gradska vlast trebale bi biti na strani malog čovjeka, a ne se osvećivati, dodaje HDZ-ov gradski zastupnik Maksimilijan Šimrak.


- Stranka Možemo deklarira se kao progresivna, napredna i lijeva i po tome bi se trebala brinuti o ljudskim pravima. Davati otkaze kada vam se nitko ne javlja na natječaje, to je neosjetljivost na situaciju, dodaje gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.


Alternativa prikupljanju otpada u Zagrebu je da netko drugi to odradi, razmatramo razne opcije, ali nadamo se da se to neće dogoditi, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić.  Ne znam pojedinosti, ali nadam se da se to neće dogoditi, kaže Stoilković, a Petek dodaje.


- Bilo bi nezakonito da bilo tko drugi osim Čistoće skuplja mješoviti komunalni otpad jer je to regulirano odlukom Gradske skupštine. Na području grada Zagreba to ne smije činiti nitko drugi osim Čistoće. Gradonačelnik Tomašević to je „zakuhao", on zastupa Grad i treba se angažirati i dati čvrsto obećanje da se ovo riješi u kratkom roku. U godinu i pol ne možemo izgraditi sortirnicu i kompostanu i zatvoriti Jakuševac, ali mogli smo riješiti pitanje plaća, kamiona i opreme na radu, upozorava Petek.


Prijeti li Zagrebu scenarij talijanskog Napulja što se tiče zbrinjavanja otpada? Koliko treba vremena da Zagreb postane zatrpan smećem?


- Teško mi je reći vremenski termin, ali za tjedan dana će sve biti toliko zatrpano da više nećete vidjeti kontejnere. Ili postaviti broj odgovarajućih posuda ili se mora povećati broj odvoza, odnosno dinamika odvoza. Čistoća to ne može napraviti jer nemamo resursa za to. Nema dovoljno kamiona za to, radnika ni vozača, rekao je Stoilković.


- Svaki put kad se ne odveze otpad, to je nemjerljiva šteta. Gospodin Vić trebao je već tisuću puta dati otkaz, jer računi koji se posljednja dva mjeseca izdaju građanima korisnicima su nezakoniti, što je potvrdio i sam Holding. Postoje snimke gdje se miješa otpad, čime se krši zakon, smatra Petek.


Hoće li se građani Zagreba gušiti u otpadu i smeću, hoće li se ova situacija riješiti i radnici Čistoće dobiti bolje uvjete rada, vidjet ćemo sljedećih dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici