Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

21.01.2022.

18:10

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Spora obnova nakon potresa

Spora obnova nakon potresa

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zbog spore obnove, oporba pokreće proceduru opoziva ministra graditeljstva, strahuje se koliko ćemo novca stići potrošiti iz Fonda solidarnosti, a u središtu pozornosti našao se predstojnik Ureda predsjednika Vlade jer je stan u kojem živi već obnovljen. Rezultati popisa stanovništva potvrdili crne prognoze, u samo jednom desetljeću Hrvatska je izgubila gotovo 400 tisuća ljudi. Stisak inflacije ne popušta, život sve skuplji, cijene goriva na rekordnim razinama, a poskupljenje plina i struje tek se očekuju. Zakonske pripreme za uvođenje eura u punom zamahu, nova valuta zamijenit će kune od iduće godine.

Inventura najava

Novca puno, vremena malo – do 17. lipnja Hrvatskoj je na raspolaganju više od pet milijardi kuna iz europskog Fonda solidarnosti, namijenjenih obnovi nakon potresa u Zagrebu. Gotovo dvije godine poslije, od tog je iznosa potrošeno samo 2,3 posto, pa je upitno koliko ćemo novca uspjeti iskoristiti do isteka roka za povlačenje. Zbog spore obnove, oporba u Saboru skuplja potpise za pokretanje procedure opoziva ministra graditeljstva Darka Horvata, a u središtu pozornosti našao se predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić jer je državni stan u kojem živi već obnovljen, u sklopu obnove zgrade na inicijativu suvlasnika. Predstojnika svojeg ureda brani premijer Andrej Plenković, optužbe naziva harangom, proziva demontere države i poručuje – game over.

Gost emisije "A sada Vlada" bio je ministar graditeljstva Darko Horvat

Gost emisije "A sada Vlada" bio je ministar graditeljstva Darko Horvat

Foto: A sada Vlada / Hrvatski radio

Demografski ponor – rezultati popisa stanovništva potvrdili crne prognoze, u samo jednom desetljeću Hrvatska je ostala bez gotovo 400 tisuća ljudi. Sve su županije u minusu, najviše slavonske te Sisačko-moslavačka, a najviše stanovnika, gotovo petinu, izgubila je Vukovarsko-srijemska županija. Pad bilježe i veliki gradovi, a onih s više od 100 tisuća stanovnika ostala su samo tri – Zagreb, Split i Rijeka, dok je Osijek pao ispod tog broja. Uz više umrlih nego rođenih, što je dugotrajan problem, premijer ističe da je iseljavanje dijela građana olakšao ulazak Hrvatske u EU, no da će Vlada učiniti sve da negativne trendove ublaži, a pozitivne poboljša. Oporba pak kritizira demografsku politiku i poručuje da je popis stanovništva pokazao 400 tisuća razloga za micanje HDZ-a s vlasti.

popis stanovništva 2022.

popis stanovništva 2022.

Foto: - / statistika.hr

Stisak inflacije ne popušta! Prošlu smo godinu završili s rastom cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju od 5,5 posto u odnosu na prosinac 2020., a u godišnjem prosjeku, tj. u cijeloj 2021. u usporedbi s 2020. cijene su bile veće za 2,6 posto. Tako visoku stopu inflacije ne pamtimo još od listopada 2008. Sve skuplji život građanima, uz rekordno skupa goriva, dodatno otežavaju neizbježna poskupljenja struje i plina, koji su za gospodarstvo već poskupjeli. I dok se čeka intervencija Vlade, s Markova trga uvjeravaju da bi inflacija u drugoj polovini godine trebala popustiti. Strpljen – spašen...

Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.

Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Euro nam stiže, samo što nije! Zajednička europska valuta kunu bi trebala zamijeniti prvog dana iduće godine, a od 5. rujna ove godine bit će obvezno iskazivanje dvojnih cijena i trajat će još godinu dana nakon uvođenja eura. Prijedlog Zakona o euru, koji je u javnoj raspravi, zabranjuje povećanje cijena bez opravdanog razloga i 'zaokruživanje', a glavni alat protiv takve prakse upravo je iskazivanju cijena u obje valute. I dok građani strahuju od dizanja cijena pod krinkom konverzije, iz Vlade i HNB-a uvjeravaju da nas val poskupljenja neće potopiti. Guverner Boris Vujčić pak savjetuje – kupujte ondje gdje je jeftinije!

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Opširnije poslušajte u Inventuri, 22. siječnja, od 09:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici