Hrvatski radio

Prvi program

18:54 / 20.05.2022.

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Pod povećalom Inventure

Milanović, Banožić, Plenković

Milanović, Banožić, Plenković

Foto: HRT / HTV

Svaki tjedan, obračun najmanje – jedan; uz proširenje NATO-a i izborni zakon u BiH, i glavna državna odvjetnica našla se u unakrsnoj vatri između predsjednika i premijera, a sve zbog ministra obrane. Snažno stisnula i ne pušta – inflacija grabi prema 10 posto i u spirali poskupljenja pustoši kućne budžete, hoće li posustati na jesen? Nije izdržao ni pola godine – državni proračun već na rebalansu, najviše novca ide za zdravstvo, a Vlada smišlja nove mjere pomoći građanima. Piši kući propalo – Ustavni sud odbio Mostove referendumske inicijative za ukidanje COVID potvrda i "stožerokracije".

Najava Inventure

Svaki tjedan, obračun najmanje jedan! Pa ni ovoga tjedna verbalni obračuni između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića nisu izostali, a uz nastavak prepucavanja u vezi s pristupanjem Finske i Švedske NATO-u, koje Milanović želi uvjetovati rješavanjem pitanja izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, najnovije je u fokus dvojice državnih čelnika dospjelo Državno odvjetništvo. Pod unakrsnom vatrom našla se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, koju i premijer i predsjednik prozivaju zbog izostanka reakcije, no povod za to je, naravno, različit. Tako je premijer nazvao državnu odvjetnicu, zgranut predsjednikovim javnim upitom DORH-u o tome što poduzima u vezi s ministrom obrane Marijom Banožićem, kojeg bi, da se Milanovića pita, zbog pogodovanja za vrijeme dok je upravljao državnom imovinom trebalo – utamničiti. Od predsjednikova bezobrazluka k sebi nije mogao doći Plenković koji to vidi kao huškanje i pritisak na DORH, pa je odmah nazvao njegovu šeficu. Zbog toga se pak kosa na glavi digla Milanoviću – premijera proziva za protuustavan potez i traži njegov opoziv i izgon iz političkog života. Bilo je u tjednu na izmaku još predsjednikovih obračuna, a među ostalima, na žestok volej mu je naletio švedski europarlamentarac Charlie Andreas Weimers. Na njegovu objavu na Twitteru da "veto ide u oba smjera", uz podsjetnik kako Švedska i Finska uplaćuju milijarde u europski proračun, a Hrvatska milijarde prima, Milanović mu je odgovorio da ga "ne zanima što je rekao nekakav, inače zatucani islamofob i ultranacionalist. Neka si taj novac pokupi i neka spava na njemu", poručuje predsjednik.

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Inflacija je snažno stisnula i ne pušta – grabi prema 10 posto i u spirali poskupljenja pustoši kućne budžete, a građanima preostaje jedino priželjkivati da se ostvare prognoze da bi na jesen mogla popustiti. U Hrvatskoj je u travnju inflacija dosegnula rekordnih 9,4 posto, najviše u posljednjih 14 godina. Građani to osjete pri svakoj kupnji i zavlačenju ruku u sve praznije džepove. Hrana je poskupjela za 12,8 posto, a prijevoz za čak 16,4 posto, za što je ključni razlog rast cijena energenata. A dok cijene idu nebu pod oblake, Europska komisija procjenjuje da bi inflacija u drugoj polovini godine ipak trebala usporavati. Nažalost usporit će i rast gospodarstva – domaće gospodarstvo u 2022. rast će po stopi od 3,4 posto, što je za Komisiju solidan rast. Sve u svemu, čini se da nam ostaje sjediti i čekati – vrhunac inflacije očekuje se u sljedećim mjesecima nakon čega bi, prema kraju godine, stisak trebao početi popuštati. Strpljen-spašen!

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Baš kao građani, i država s financijama ne stoji najbolje. Zbog propuha u državnoj blagajni, Vlada je bila primorana na rani rebalans proračuna, prema kojemu su prihodi veći za 6 milijardi 600 milijuna kuna. No, unatoč povećanju očekivanih prihoda, znatno rastu rashodi – za gotovo 11 milijardi kuna. Kao i do sada, najveća proračunska rupa na rashodovnoj strani i dalje zjapi u zdravstvenom sustavu, koji je u nešto manje od pola godine nagomilao 3 i pol milijarde kuna dugova. I dok se na zdravstvenoj rupi bez dna lome oštra koplja, Banski dvori umiruju inflacijom i poskupljenjima opterećene građane, uvjeravajući da se prekrajanjem državnih financija neće smanjivati iznos predviđen za obnovu nakon potresa, a istodobno smišljaju dodatne mjere zaštite najsiromašnijih. Iako je ostao bez dobrog glasa, rebalans je cijeli dan u Saboru branio ministar financija Zdravko Marić, no oporbu nije uspio uvjeriti da se ne radi samo o još jednom prelijevanju iz šupljeg u prazno.

Rebalans proračuna

Rebalans proračuna

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ništa od referenduma o ukidanju COVID potvrda i takozvane stožerokracije! Naime, Ustavni sud odlučio je da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa, za koje je potpis dalo više od 400 tisuća građana, nisu u skladu s Ustavom, pa o njima nije dopušteno raspisati referendum. Na tu odluku stižu burne reakcije sa svih strana – od Mosta iz kojeg smatraju da je Ustavni sud odlučivao pod političkim pritiskom, te da takav ne treba ni postojati, do predsjednika Zorana Milanovića koji je odluku nazvao državnim udarom i pozvao na ukidanje Ustavnog suda, i to na – referendumu. Kritike zbog odbacivanja pitanja dviju referendumskih inicijativa kao neustavnih uputila je i lijeva oporba, ali u platformi Možemo ne bi posezali za drastičnim rješenjima poput predsjednika Republike i ukidali Ustavni sud, nego bi temeljito prodrmali način izbora njegovih članova, koji se regrutiraju uglavnom iz redova dviju najvećih stranaka i uz blagoslov njihovih čelnika. A to je izgledno, svi znaju, kao i da na vrbi rodi grožđe…

Ustavni sud RH

Ustavni sud RH

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 21. svibnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici