Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

27.05.2022.

19:57

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Divljanje navijača Torcide na A1

Divljanje navijača Torcide na A1

Foto: MUP / RH

Optužnice podignule temperaturu – Srbija tereti hrvatske pilote za raketiranje kolone izbjeglica u akciji Oluja, hrvatski državni vrh odbacuje srbijansku jurisdikciju. Gdje je nestao nogomet? – kraj nogometnog prvenstva na utakmici Dinama i Hajduka zasjenio sukob huligana s policijom, koji je završio pucnjevima, ranjavanjima i istražnim zatvorom. U vrtlogu inflacije, država uravnotežila financije, no više od makroekonomske ravnoteže građane brine hoće li uvođenje eura donijeti daljnja poskupljenja. Na potezu je predsjednik – Ministarstvo pravosuđa protiv pomilovanja Perkovića i Mustača, konačna odluka na Milanoviću.

Najava Inventure

Opet je napeto je između Hrvatske i Srbije, ovaj put zbog optužnica koje Srbija priprema protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena akcije Oluja, a koje Srbija optužuje za raketiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u BiH, u kolovozu '95. Hrvatski državni vrh pak odbacuje univerzalnu jurisdikciju Srbije na području bivše države te poručuje da će optužnice, ako stignu, odbaciti. Premijer Andrej Plenković ističe kako će Hrvatska iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da pilote zaštiti od progona. A premijerov partner u vladajućoj koaliciji, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ističe da ratni zločini ne zastarijevaju te da u ovom slučaju Hrvatska nije poduzela ništa, iako je 2009. BiH od Hrvatske zatražila da joj dostavi podatke kako bi mogla voditi postupak. Da je i Hrvatska mogla podignuti optužnicu protiv Aleksandra Vučića zbog ratnohuškačkih govora u Glini, kaže predsjednik Zoran Milanović, poručujući da će Srbiju koštati optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota, te da s takvim ponašanjem neće u EU. 

Srbija sprema optužnice

Srbija sprema optužnice

Foto: Milan Maricic / PIXSELL

Kraj nogometnog prvenstva na utakmici Dinama i Hajduka ostao je, nažalost, u sjeni sukoba navijača s policijom na autocesti A1, koja je zbog nereda bila blokirana 12 sati. U Hrvatskoj dosad najveći okršaj navijača i policije završio je neslavnim rezultatom – 14 ozlijeđenih navijača, od kojih su četvorica propucana iz vatrenog oružja, 42 navijača zaradila su prijavu zbog kaznenog djela izazivanja nereda te mjesec dana istražnog zatvora, a ozlijeđeno je i 20 policajaca. Nakon derbija u Maksimiru, koji pripadnici Torcide nisu pratili na stadionu jer im nije dopušten unos transparenata, izbio je kaos na autocesti između Zagreba i Karlovca. Navijači Hajduka su kod odmorišta Desinec blokirali autocestu i napali malobrojne policajce. Zagrebačka policija izvijestila je da su u kombi, u koji su se policajci zaključali, huligani ubacili zapaljenu baklju, nakon čega su trojica policajaca pucala iz vatrenog oružja. Srećom, ranjeni navijači su izvan životne opasnosti, kao i ozlijeđeni policajci. Osuda nasilja stigla je sa svih strana, no različita su mišljenja o tome zašto je do nereda došlo i tko snosi odgovornost. U Hajduku smatraju da su njihovi navijači već godinama diskriminirani na gostujućim utakmicama. Iz Dinama su, pak, poručili da je vrijeme da se stane na kraj izgredima Torcide i da su se zbog toga odlučili na stroga pravila. A dok klubovi trebaju poraditi na međusobnim odnosima, u borbi protiv nasilja na stadionima razmatra se i mogućnost strože zakonske regulative. No, huliganstvo, smatraju upućeni, neće suzbiti ni najbolji zakoni, ako izgredi budu prolazili samo uz kazne za remećenje javnog reda i mira.

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska se, prvi put otkako je u Europskoj uniji, uspjela izvući iz skupine država s makroekonomskim neravnotežama. Prema ocjeni Europske komisije, ukupni dug Hrvatske je smanjen, a pokazuje tendenciju i daljnjeg smanjivanja, što je pozitivan signal za ulazak u eurozonu. Procjene su EK da će domaće gospodarstvo rasti po stopi od 3,4 posto, zaposlenost za 1,5, a inflacija bi se na godišnjoj razini trebala zaustaviti na malo iznad 6 posto, što je unutar europskog prosjeka. Za premijera Andreja Plenkovića to je – izvrsno postignuće. Državni zavod za statistiku objavio je da je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo za 7 posto u odnosu prema istom razdoblju lani. U usporedbi s prošlim kvartalom BDP se povećao za 2,7 posto. A dok se država financijski uravnotežuje, građani se bore s vlastitim mikro-neravnotežama, hrvajući se s rastućom inflacijom i spiralom poskupljenja…

RH više nema makroekonomskih neravnoteža

RH više nema makroekonomskih neravnoteža

Foto: HTV / HRT

Na Pantovčak je iz Ministarstva pravosuđa poslan prijedlog da se odbije pomilovanje dvojice pripadnika obavještajne službe bivše države Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Radi se o politički motiviranom i prethodno isplaniranom djelu koje je za posljedicu imalo smrt, a osuđenici su izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni, navodi se u izvješću. Zato primjena instituta pomilovanja, uvažavajući društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana – preporuka je resornog ministarstva Uredu predsjednika Republike. No, konačna je odluka na predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je priznao da je zbog zahtjeva za pomilovanje Perkovića i Mustača na mukama, tj. da su mu generali svojim pismom potpore bivšim obavještajcima zakomplicirali život. Oko pisma nekoliko generala, uključujući Antu Gotovinu, koji se zalažu za pomilovanje dvojca zbog zasluga u stvaranju Hrvatske, nekadašnji suborci i branitelji su se podijelili, a vjerojatno će i odluka predsjednika, kakva god bila, u javnosti izazvati nove rasprave.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Opširnije poslušajte u Inventuri, 28. svibnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici