Hrvatski radio

Prvi program

19:42 / 10.06.2022.

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Pod povećalom Inventure

Vlada intervenirala u cijene goriva

Vlada intervenirala u cijene goriva

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Utrka s inflacijom – kako bi obuzdala cijene goriva, Vlada smanjila trošarine i ograničila marže, oporba traži sveobuhvatne mjere, a nudi i svoj paket. Dobročinstvo ili trgovina? – zbog sumnjivih okolnosti, dvije transplantacije bubrega sa živih nesrodnih donora u KBC-u Zagreb pod povećalom DORH-a. Kad uzimaš lijekove, ne vozi – novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama na meti kritika oporbe i liječnika, koji bi trebali odlučivati o sposobnostima vozača. Ustav na remontu – HDZ nudi rješavanje pitanja referenduma, oporba želi da u Ustav uđe i pravo na prekid trudnoće, je li konsenzus moguć ili piši kući propalo?

Najava Inventure

U moru poskupljenja, koje građani sa zebnjom prate iz dana u dan, ovaj je tjedan donio privremeni predah, barem kad je riječ o gorivima. Vlada je još jedanput odlučila intervenirati u cijene, te je uredbom smanjila trošarina i ograničila marže. Tako su goriva i nešto pojeftinila pa je nova cijena eurodizela 13 kuna i 8 lipa, a za litru eurosupera 95 treba izdvojiti 13 i pol kuna. Nove cijene osvanule su u srijedu, a novo je i to da će se mijenjati ne više svakih sedam dana, nego svaka dva tjedna. Uz mali predah za građane, iskrsnulo je pitanje hoćemo li biti nestašice naftnih derivata, na što su u prvi mah upozorili neki distributeri, da bi poslije ipak poslali poruku kako raspolažu dostatnim zalihama za normalnu opskrbu. Vladina uredba na snazi je mjesec dana kada će se mjere ponovno razmotriti, no država ima sve manje prostora za intervenciju u trošarine zbog donje granice koju je odredila EU. Inflacija ne posustaje – ove bi godine, prema najavama guvernera HNB-a Borisa Vujčića, mogla dosegnuti devet posto, što je više od trenutačne prognoze MMF-a u visini od šest posto. Da su Vladine mjere pojedinačne, a potrebna je sveobuhvatna borba protiv inflacije, smatraju u SDP-u, u kojem su predstavili svoj paket antiinflacijskih mjera. Vlada je pak predstavila novi model korištenja obiteljskih mirovina te povećanje najnižih mirovina. Od iduće godine mirovine će rasti od 250 do 500 kuna za 300 tisuća umirovljenika. Najveća je promjena da će korisnici obiteljske mirovine, koje rastu za 10 posto, moći zadržati svoju mirovinu i koristiti dio mirovine preminulog supružnika. S obzirom na mirovinske crkavice, uz porazan podatak da prosječna mirovina iznosi 2.700 kuna, svako povećanje veseli. No, veselje će, nažalost, pomutiti inflacija…

Andrej Plenković o ograničenju rasta cijene goriva

Andrej Plenković o ograničenju rasta cijene goriva

Foto: HRT / PIXSELL

Je li u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj trgovine organima ili je riječ o pukom dobročinstvu? Za odgovorom na to pitanje traga DORH kojemu je zdravstvena inspekcija proslijedila svoje nalaze u vezi s dva slučaja presađivanja bubrega živih nesrodnih donora, koji su prije 2019. izvedeni u KBC-u Zagreb. Isti je zahvat najprije odbijen u bolnici Merkur, u kojoj je alarm na uzbunu zazvonio zbog situacije u kojoj su bubrege darovala dvojica muškaraca nižeg socijalnog statusa iz Srbije i s Kosova. Stoga je naknadno prihvaćanje tog postupka u KBC-u Zagreb pobudilo sumnju u moguće nepravilnosti u ispunjavanju stroge procedure. Da je, unatoč nepravilnostima, to daleko od trgovine organima, tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš. Ipak je privremeno zaustavljeno presađivanje organa sa živih nesrodnih donora, što se i inače rijetko događa. U svim ostalim slučajevima nastavlja se proces transplantacije, po čemu je Hrvatska među najboljima u svijetu. Jesu li dva sumnjiva slučaja ostavila mrlju na tom programu, te je li na djelu bila zabranjena i kažnjiva trgovina organima, utvrdit će istraga. No, mediji doznaju i da je povrede etičkih i stručnih standarda u tim dvama postupcima utvrdila Hrvatska liječnička komora, i to još prije dva mjeseca.

Sumnjive transplantacije

Sumnjive transplantacije

Foto: Dnevnik / HRT

Buru je izazvao novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, o kojemu se u petak ipak nije glasalo u Saboru kako se očekivalo. Prijedlog je izazvao oštre kritike oporbe, ali i liječničke struke, a najspornija je odredba ona prema kojoj bi o sposobnostima vozača trebali odlučivati obiteljski liječnici, te ako procijene da su pacijentu vozačke sposobnosti ugrožene, o tome obavještavati policiju. Iako uz zakonske izmjene treba donijeti i pravilnik kojim će se precizno definirati popis bolesti i stanja na koja bi se odnosile liječničke prijave, a Vlada obećava da se do izrade pravilnika ta obveza neće primjenjivati, oporba podsjeća da se za mnoge lijekove navodi da utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilom. Negoduju i zbog propisanih kazni za liječnike, što će, smatraju, u slučaju nezgode ići na ruku osiguravateljskim kućama. Pravnoj nesigurnosti i prebacivanju odgovornosti protive se obiteljski liječnici kojima će, ako pacijenta ne prijave policiji, biti propisana kazna do 10 tisuća kuna, pa upozoravaju da bi se vozačke dozvole mogle početi masovno uskraćivati.

Liječnici ne žele policiji prijavljivati svoje pacijente

Liječnici ne žele policiji prijavljivati svoje pacijente

Foto: Dino Stanin / Pixsell

HDZ-ovci i dio oporbe okupili su se u Saboru za zajedničkim stolom. Povod – pregovori o izmjenama Ustava, koje HDZ želi u dijelu u vezi s reguliranjem referenduma, a oporba u istom paketu želi u Ustav unijeti još neke promjene, tako SDP i ostale lijeve stranke traže da to bude pravo žena na prekid trudnoće, Hrvatski suverenisti bi ustavnu definiciju prava zastupnika manjina, a za Domovinski pokret:važno je pitanje izbornog zakona. Za zajednički pak stol nikako se nisu dali Mostovci, koji se čude dijelu oporbe te poručuju da im ne pada na pamet u pitanju ustavnih izmjena o referendumu asistirati "lopovima koji su referendum već dva puta – ukrali". A dok u HDZ-u i oporbi koja sudjeluje u pregovorima izražavaju optimizam, teško je prognozirati hoće li se uspjeti postići konsenzus i skupiti potrebna 101 zastupnička ruka, tj. dvotrećinska većina u Saboru, koja je potrebna za promjene Ustava. Za sada je svatko utaboren na svojoj strani – u SDP-u vjeruju da će se u Ustavu, uz referendum, naći i pravo žena na izbor, a iz HDZ-a ističu da se njihov prijedlog odnosi isključivo na uređivanje instituta referenduma, bez ikakvih svjetonazorskih pitanja. 

Hoće li pitanje referenduma u Ustav?

Hoće li pitanje referenduma u Ustav?

Foto: Ilustracija/Igor Kralj / Pixsell

Opširnije poslušajte u Inventuri, 11. lipnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici