Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

28.01.2022.

20:06

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

ilustracija

ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U očekivanju rasta cijena plina i struje od travnja, građani u strahu, a Vlada najavljuje paket mjera za ublažavanje cjenovnog udara. Zbog sukoba na istoku Europe, u Hrvatskoj je napeto između predsjednika i premijera, na Milanovićeve izjave oštro je reagirao službeni Kijev, a za njegovu sigurnost zabrinuti su Rusi. U raspravi je novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača, no njihova iskustva ne ohrabruju, dobivaju otkaze i izloženi su progonu u svojim sredinama. Internetske objave o premijeru dvojicu u Zadru stajale policijskog privođenja i prekršajne prijave, a Plenković ih pozvao – na kavu. 

Inventura najava

Strah od dizanja cijena sve je veći, a prava poskupljenja tek stižu! Plin i struja za građane od travnja osjetno poskupljuju, a novi cjenovni udar Vlada će pokušati ublažiti paketom mjera. Povećat će se naknade za socijalno ugrožene, tj. vaučeri za struju, a moći se koristiti i za plin. Drugi dio paketa odnosit će se na naknade vezane uz izračun cijena struje i plina koje bi trebao preuzeti HEP, a treći dio na visinu PDV-a, koji trenutačno za struju iznosi 13, a za plin 25 posto. Vrtoglave cijene plina već su bacile na koljena zagrebačke gospodarstvenike, kojima su stigli računi uvećani i nekoliko puta. 

Građani strahuju od poskupljenja

Građani strahuju od poskupljenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dok se na rusko-ukrajinskoj granici zvecka oružjem i pokušava naći diplomatsko rješenje sukoba, eskalacija te krize prati se i u hrvatskim političkim krugovima. Ali izaziva i prijepore, posebno kritike predsjednika Zorana Milanovića na račun Ukrajine, koje premijer Andrej Plenković smatra skandaloznima. Oštre reakcije stigle su i iz službenog Kijeva. Uz situaciju u Ukrajini, između Banskih dvora i Pantovčaka krv vrije i zbog nabave američkih borbenih vozila Bradley, zbog kojih je predsjednik prozivao Vladu da oklijeva i da će dogovor s Amerikancima propasti, a ovaj se tjedan premijer pohvalio da je pao dogovor sa SAD-om, i to povoljniji od prvotne ponude.

Vježba ukrajinske vojske

Vježba ukrajinske vojske

Foto: Press Service of the Ukrainian Ground Forces Command / Handout via REUTERS

U Saboru se raspravljalo o prijedlogu novog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tj. zviždača, kojim se želi zaštititi one koji odluče progovoriti o malverzacijama. Građane se poziva da prijavljuju kršenje zakona, a propisuju se i obveze za poslodavce i tijela javne vlasti u zaštiti zviždača. No, da je zakon mrtvo slovo na papiru i ne štiti zviždače, koji dobivaju otkaze i bivaju izloženi progonu, upozorile su bivša direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila te bivša zaposlenica u Državnim nekretninama Maja Đerek. Prva je prijavila trgovanje utjecajem, kupovanje vijećnika i političko uhljebljivanje u kutinskoj gradskoj tvrtki, a druga nepravilnosti u Državnim nekretninama, uključujući i stanove kojima se koriste visoki državni dužnosnici poput ministra obrane i predstojnika Ureda predsjednika Vlade.

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Što je bilo prije – sloboda ili jaje? Zbog internetske objave u kojoj poziva da se premijera Andreja Plenkovića na obilježavanje akcije Maslenica dočeka trulim jajima, zadarska je policija privela 72-godišnjaka, a nakon njega i 49-godišnjaka, koji je premijera nazvao „pavijanom“. Iako su se obojica pozvala na slobodu govora i izražavanja mišljenja, zaradili su prekršajne prijave zbog, kako se navodi, vrijeđanja i omalovažavanja premijera. Ako ih sud proglasi krivima, prijeti im novčana kazna ili zatvor do 30 dana. Dok iz Banskih dvora uvjeravaju da policija ne uhićuje prema političkom nalogu, u što oporba ne vjeruje, traga se za odgovorom na pitanje dokle sežu slobode s jedne, te lik i djelo političkih vođa s druge strane?

policija

policija

Foto: - / Pixabay

Opširnije poslušajte u Inventuri, 29. siječnja, od 09:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici