Hrvatski radio

Prvi program

19:24 / 17.06.2022.

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Pod povećalom Inventure

Ubrzala inflacija

Ubrzala inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Agonija bez kraja – inflacija na korak do 11 posto, najviše u povijesti Hrvatske, a čeka nas novo značajno poskupljenje goriva. Seks i politika – uoči prijevremenih izbora u Splitu pretresaju se pojedinosti skandala u kojem su se našli suradnici bivšeg gradonačelnika. Tko će kome, ako ne svoj svome – još jedan posrnuli političar iza rešetaka Remetinca, ovaj put pali bivši petrinjski gradonačelnik i sin. Muke po zdravstvu – od golemih dugova i lista čekanja, do mnogih afera; dio oporbe ponovno pokreće rušenje resornog ministra, no vladajući se unaprijed naslađuju još jednom pobjedom.

Najava Inventure

Inflacija i dalje nezaustavljivo raste – u svibnju je u odnosu na isti mjesec 2021. dosegnula rekordnih 10,8 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije otkako je DZS prati i mjeri. Time je nastavljen neslavni trend rasta cijena u ovoj godini – inflacija je u siječnju iznosila 5,7 posto, u veljači više od 6, u ožujku iznad 7 te u travnju više od 9 posto. I dalje najviše poskupljuje prijevoz, koji je u odnosu na lanjski svibanj skuplji za 19 posto, a cijene hrane veće su za 15 posto. I dok se građani pitaju do kada će ih udarati svakodnevna poskupljenja, a iz Vlade obećavaju pomoć, no još ne otkrivajući pojedinosti, ekonomski stručnjaci upozoravaju da bismo se s vrtlogom inflacije lakše nosili da smo osnažili gospodarstvo tako da mu je temelj proizvodnja, a ne turizam i nekretninske spekulacije. Prema nekim najavama, u tjednu pred nama čeka nas i novi udar – značajan rast cijena goriva, a nakon što su prošli put smanjili trošarine i trgovačke marže, iz Vlade poručuju da će preko vikenda napraviti kalkulacije i razmotriti preostale moguće opcije. U oporbi nisu zadovoljni protuinflacijskim potezima Vlade, koje smatraju nedovoljnima i traže dugoročne planove. Sindikati pak priznaju da su mjere polučile rezultate, ali da je cjenovni udar na građane i dalje golem, te da je za velik dio ljudi situacija neizdrživa.

Sve skuplja hrana

Sve skuplja hrana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Splitu je uoči prijevremenih izbora izbio seks-skandal u kojem, doduše, seksa nije bilo, a galama je nastala zbog poruka i slika seksualnog sadržaja, koje su na inače potpuno legalnoj aplikaciji za upoznavanje izmjenjivali kandidat stranke Centar za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević i kandidat za Gradsko vijeće Luka Baričić, s dvjema sestrama iz Beograda, od kojih se jedna predstavila kao maloljetna. I to je, uz njihovu nevjerojatnu nepromišljenost i lakovjernost, najsporniji moment tog, kako ga se nazvalo – seks-skandala, čiji su se akteri pokazali začuđujuće naivnima, dajući se tako lako navući na očitu namještaljku. Navodna Aleksandra smotala je Baričića, već se dogovarao i posjet Splitu, ali njezina navodna sestra Milica, još maloljetna, žarko se htjela spojiti s Ivoševićem, pa je i on zagrizao. Do prepiske i drugih vrućih sadržaja došao je "Večernji list" i sve objavio, nakon toga je Baričić najavio povlačenje iz politike, a Centar je za namještaljku optužio HGS Željka Keruma. On optužbe odbija, nazivajući listu Ivice Puljka – retardima. Seks je, naravno, u roku keks izbio u prvi plan u kampanji i zasjenio za grad važne teme, a dok predsjednika Centra, bivšeg gradonačelnika Puljka, politički protivnici pozivaju da se povuče, on odgovara da ne odustaje od borbe s kriminalcima i mafijašima koji se ne libe napasti najranjivije skupine društva. Sve je prijavljeno i policiji, pa se očekuje da se utvrdi s kim su se Puljkovi suradnici zapravo dopisivali. 

Skandal u Splitu

Skandal u Splitu

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Još je jedan političar zbog sumnji na korupciju završio iza rešetaka Remetinca. Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović uhićen je zajedno sa svojim sinom Darkom, te još trojicom petrinjskih poduzetnika. USKOK Dumboviću starijem na dušu stavlja nezakonito pogodovanje, tj. namještanje poslova s Gradom, oštećenim u potresu krajem 2020., tvrtki svojeg sina, za što su firme osumnjičenih poduzetnika poslužile kao paravan. U postupcima javne nabave, uključujući građenje platoa za privremene montažne objekte za zbrinjavanje stradalih u potresu, najprije su odabrane ponude tvrtki trojice poduzetnika koji su potom prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikova sina. Na taj su način, navodi USKOK, osigurali tvrtki Darka Dumbovića poslove u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna. Osumnjičenicima je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, kojih USKOK planira ispitati ukupno 54. 

Uhićeni bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

Uhićeni bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović

Foto: Nikola Cutuk / Pixell / HRT

Vrtoglavi dugovi, nepregledne liste čekanja, nedostatak liječnika i medicinskog osoblja, sumnjive nabave skupe opreme – samo su neke od boljki hrvatskog zdravstva koje je pobrojala oporba iz najvećeg dijela lijevo-liberalnih klubova u Saboru, upućujući u proceduru novi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu, za što su prikupili dovoljna 32 potpisa zastupnika. Smatraju da je, ionako zapušteno, zdravstvo u Beroševu mandatu još više propalo, a umjesto reforme od koje ne postoji ni R, imamo daljnje afere u sustavu javne nabave. Umjesto smanjivanja liste čekanja, ističe oporba, ministar predlaže povećanje cijena u zdravstvenom sustavu pa će u konačnici svi građani morati plaćati više. U obrazloženju zahtjeva za smjenu, među ostalim, navode i slučaj Mirele Čavajde, tj. nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće, kao i sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb. Još jedan oporbeni pokušaj rušenja ministra vladajući će, očekivano, odbiti. Oporbi poručuju – zaludu vam posao…

Oporba protiv ministra zdravstva

Oporba protiv ministra zdravstva

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 18. lipnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici