Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

09.09.2022.

18:37

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Predstavljanje mjera

Predstavljanje mjera

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Jesen stiže, a cijene sve više i više! – Vlada s 21 milijardu kuna uskače u pomoć građanima i gospodarstvu, ograničavaju se cijene struje i plina, zamrzavaju se cijene devet namirnica. Sindikati, poslodavci i oporba i zadovoljni, i nezadovoljni – dobro je što se pomaže, ali pomoći je trebalo više i prije.


Tko je odgovoran? – osumnjičeni za golemu pljačku u INA-i u istražnom zatvoru, predsjednik Uprave Sandor Fasimon ponudio ostavku, Vlada traži odlazak cijele Uprave. Zbog INA-e oporba zbila redove – 11 klubova u Saboru održalo sjednicu koju je HDZ bojkotirao; oporba traži prijevremene izbore, vladajući im odgovaraju da su pobrkali lončiće.


Oproštaj i tuga na Otoku - umrla najdugovječnija britanska vladarica, kraljica Elizabeta II.

Najava Inventure

Jesen stiže, cijene su svakog dana sve više i više… A nitko ne zna što nam sve zima sprema. I dok građani svakodnevno muku s poskupljenjima muče i sa zebnjom zavlače ruke u sve praznije džepove – Vlada se bacila u akciju spašavanja kroz dosad najveći paket mjera pomoći stanovništvu i gospodarstvu. Ključni dio paketa odnosi se na ograničavanje rasta cijena energenata. Tako se do 1. travnja iduće godine za kućanstva s prosječnom potrošnjom cijene struje i plina te toplinske energije neće mijenjati. Za poduzetnike pak bit će znatno ograničene.


Drugi dio paketa odnosi se na ograničavanje cijena osnovnih namirnica – suncokretova ulja, mlijeka, brašna, šećera, cijelog pileta, svinjetine te miješanog mljevenog mesa. Ukupno će ti proizvodi biti 30 posto jeftiniji. Treći dio mjera odnosi se na različite naknade, potpore i porezna rasterećenja. Najviše za socijalno ugrožene, umirovljenike, nezaposlene, učenike i studente te poljoprivrednike i ribare. Bit će potpora i za prijevoznike, a ima i mjera za kredite poduzećima. Kad se sve zbroji, Vladin jesenski paket mjera težak je 21 milijardu kuna.


Vladin paket pomoći izazvao je mnoge reakcije, pohvale i pokude, a kad se sve zbroji i oduzme, mjere su više-manje dobile palac gore sindikata, poslodavaca, obrtnika i političara. No, dok su svi složni da je dobro što su Banski dvori priskočili u pomoć, ipak su se očekivale još snažnije i izdašnije mjere, uz primjedbu da se s njima već zakasnilo. Neki pak kažu – bolje ikad nego nikad…

Predstavljanje mjera

Predstavljanje mjera

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Nakon policijske akcije i određivanja istražnog zatvora osumnjičenima za golemu pljačku u INA-i, koja je oštećena za više od milijardu kuna, na red je došlo pitanje odgovornosti i raščišćavanje u vrhu kompanije. Hrvatska strana više nema povjerenja u Upravu INA-e, pa je Vlada predložila Nadzornom odboru da se iz Uprave razriješe hrvatski članovi, a od MOL-a, suvlasnika INA-e, očekuje istu odluku i u vezi s mađarskim dijelom Uprave. Prvi je ostavku ponudio mađarski predsjednik Uprave Sandor Fasimon, a očekuje se da će i ostali ostati bez fotelja.


No, da nije dovoljno najuriti samo članove Uprave, kojima su pred nosom sad već bivši direktor Damir Škugor i ekipa maznuli milijardu kuna, misle u oporbi, pa na popis za košaricu zbog odgovornosti stavljaju i Nadzorni odbor, ali i cijelu Vladu na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem jer je upravo Vlada i postavila hrvatske članove Uprave i Nadzornog odbora. Na prozivanja u Vladi odmahuju rukom, pravdajući se da su za pljačku u INA-i odgovorni pojedinci koji za to nisu imali političko pokroviteljstvo, niti su o tome u Vladi imali ikakva saznanja. A u neizvjesnoj situaciji s nestašicom energenata u Europi zbog ruskog zavrtanja pipe plinovoda, Vlada će naložiti INA-i da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora prodavati samo za domaće potrebe. Ostaje vidjeti što će o planu – hrvatski plin u hrvatskim rukama – reći u MOL-u.

Tko je odgovoran za pljačku u INA-i?

Tko je odgovoran za pljačku u INA-i?

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

U Saboru se ovaj tjedan, za zajedničkim stolom i sa zajedničkim ciljevima, okupilo šareno društvo – 11 oporbenih klubova, od lijevih do desnih, ujedinilo se u namjeri da održe sjednicu, nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio njihov zahtjev da se zastupnici zbog INA-e ranije vrate u saborske klupe i raspravljaju o plinskoj aferi. No, vladajući smatraju da razloga za izvanrednu sjednicu nema, pa su se oporbenjaci skupili i organizirali – sami.


Bilo je tu sve kao i na uobičajenoj plenarnoj sjednici – i predsjedavajući koji su sjednicu vodili, i izlaganja po klubovima. Ono što je pak bilo neobično jest potpuno suglasje, a na kraju su jednoglasno doneseni i zaključci, u kojima se, uz smjenu Uprave i Nadzornog odbora Ine, traži odlazak Vlade, te raspisivanje prijevremenih izbora. A dok se s govornice u Maloj vijećnici zazivala odgovornost Vlade zbog propusta Uprave IAN-e, kojoj je promaknulo da tamo neki direktor dila plin za svoje i interese svojih kompanjona, ne mareći za interese kompanije, vladajući su se čudom čudili raznorodnom oporbenom skupu, za koji kao motiv vide samo mržnju prema HDZ-u i želju da ih se sruši s vlasti.

Ujedinjena oporba u Saboru

Ujedinjena oporba u Saboru

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u 97. godini., u svojem škotskom domu u dvorcu Balmoralu. Njezina smrt označava kraj jedne povijesne epohe. Bila je najdugovječniji britanski monarh, vladala je 70 godina. Krunu Ujedinjenog Kraljevstva i 14 država Commonwealtha automatski je naslijedio Elizabetin najstariji sin, 73-godišnji Charles. Elizabeta II. postala je kraljica sa samo 25 godina, nakon smrti njezina oca Georgea VI., koji je pak preuzeo krunu nakon abdikacije brata Edwarda. U dugogodišnjem braku s princem Philippom, koji je umro prošle godine, dobila je četvero djece.


Prvi premijer kojem je simbolično potvrdila mandat bio je Winston Churchill, a posljednja, 15. premijerka Liz Truss, kojoj je Elizabeta mandat dala prije samo tri dana. Kraljica Elizabeta bila je omiljena u narodu, pa se mnogi s tugom opraštaju od nje ostavljajući cvijeće ispred Buckingemske palače te dvorca u Windsoru, uz riječi kako je bila simbol monarhije, važan ne samo za Veliku Britaniju. U tijeku su pripreme za pogreb koji bi se trebao dogoditi za desetak dana u Westminsterskoj opatiji u Londonu, mjestu na kojem je okrunjena 1953. godine. A novi kralj Charles III. u subotu i službeno preuzima prijestolje.

Umrla kraljica Elizabeta II.

Umrla kraljica Elizabeta II.

Foto: Alastair Grant / Reuters

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici