Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

16.09.2022.

18:18

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

INA

INA

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Vruća politička jesen – iako je zbog bolesti premijera odgođen aktualac, u Saboru već prvoga dana nove sjednice padale teške riječi i pljuštale opomene. 

Hrvatski plin u hrvatskim rukama – Vlada naredila INA-i povećanje proizvodnje plina koji je u cijelosti namijenjen za domaća kućanstva i institucije. 

Bura u čaši vode – Viktor Gotovac raskinuo sporazum s Možemo, a čelništvo SDP-a raskinulo s njim, suradnja u Zagrebu se nastavlja, partneri tvrde da će model unaprijediti. 

Smrt na željeznici – žena i dvoje djece poginuli u naletu vlaka na automobil u mjestu Bolfan nadomak Ludbrega, istraga o strahovitom naletu putničkog na teretni vlak kod Novske i dalje traje.

Inventura najava

Nakon ljetnih praznika, zastupnici su se, odmoreni, osunčani i puni energije i radnog elana, ponovno okupili u saborskim klupama. Jesensko zasjedanje Sabora nije, međutim, počelo uobičajenim aktualcem, tj. pitanjima premijeru, jer je Andrej Plenković na testiranju na koronavirus još jedanput bio pozitivan. Zato ga nije bilo ni na sjednici Vlade koju je vodio potpredsjednik i ministar branitelja Tomo Medved. S obzirom na to da je premijer u obveznoj izolaciji, u Saboru su se vladajući i oporba dogovorili da će aktualac odgoditi za dva tjedna, kako bi oporba na pitanja o gorućim problemima u državi i društvu odgovore dobila od broja jedan u državi, alfe i omege Plenkovića, jer teško da bi odgovori njegovih ministara imali istu težinu, niti bi ih oporba doživjela s istim žarom. To da će odgoditi aktualac, jedino je oko čega su se usuglasili vladajući i oporba na početku nove sjednice Sabora, u kojem su već prvoga dana političke iskre frcale na sve strane, a predsjednik Gordan Jandroković dijelio opomene šakom i kapom. 

Najveću pozornost oporbenih zastupnika, očekivano, izazvala je pljačka u Ini, ali i premijerove tvrdnje o paramilitarnim skupinama koje žele srušiti vlast, nakon što je policija kod uhićenog maloljetnika pronašla molotovljeve koktele i improvizirano hladno oružje, te je osumnjičen za pripremanje terorizma. Oporba smatra da premijer tvrdnjom o „ljudima u Hrvatskoj koji se naoružavaju i nastoje na silu promijeniti vlast“ zapravo baca dimne bombe zbog skandala u INA-i. Prosvjeduju i jer ih se proziva za huškanje, a vladajući im odgovaraju, posebno Domovinskom pokretu i Mostu, čiji su predstavnici bili na prosvjedu ispred središnjice HDZ-a, da ih od nečega što su sami zakuhali ne može spasiti pilatovsko pranje ruku. 

Politički je dres, iz oporbenog u vladajući, promijenio Hrvoje Zekanović koji se, nakon što su ga početkom godine izbacili iz Hrvatskih suverenista zbog stavova o cijepljenju protiv kovida, učlanio u HDS. Dojučerašnje kolege iz oporbenih klupa, i s desna i s lijeva, konačni skok zastupnika kojega od milja zovu – Zeko hop, nije iznenadio. Od vladajućih pak u oporbu je otišla reformistica Natalija Martinčević. 

Povratak zastupnika u saborske klupe

Povratak zastupnika u saborske klupe

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski plin u hrvatskim rukama! U jeku energetske krize, Vlada je lupila šakom o stol i naftnoj kompaniji INA-i, koja je u suvlasništvu s mađarskim Molom, naredila da sav plin proizveden u Hrvatskoj mora prodavati HEP-u, koji će ga dalje distribuirati hrvatskim kućanstvima, bolnicama, vrtićima i drugim institucijama. Osim toga, INA mora povećati proizvodnju prirodnog plina za 10 posto. Određena je i cijena po kojoj će INA plin proizveden u Hrvatskoj prodavati HEP-u, a to je 41 euro po megawat satu, što je cijena za građanstvo. A dok se ministar gospodarstva Davor Filipović hvali odlukom Vlade da hrvatski plin ostane u hrvatskim rukama i to po puno manjoj cijeni od onih na svjetskim tržištima, u oporbi su brzo zbrojili dva i dva, i primijetili da je INA ekipi svojeg bivšeg direktora Damira Škugora plin prodavala za dvostruko manje nego što će ga sada prodavati hrvatskim građanima, tj. po 20-ak eura. 

O energetskoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu govorilo se ovaj tjedan i u Europskom parlamentu gdje je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala govor o stanju Unije. Predstavljene su i najnovije mjere kojima Unija želi ublažiti posljedice nestašice i visokih cijena energenata. 

Proizvodnja plina

Proizvodnja plina

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je zagrebački SDP, nezadovoljan modelom suradnje u koaliciji s platformom Možemo, krajem prošlog tjedna s političkim partnerima raskinuo koalicijski sporazum, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio da se ucjenjivati na štetu interesa grada ne da te da je spreman za nove izbore, Zagrepčani zbog izvanrednog povoda na birališta ipak – neće ići. Puč šefa zagrebačkih SDP-ovaca Viktora Gotovca pretvorio se tek u buru u čaši vode, a u srazu sa stranačkim vodstvom na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom, koji je buru ekspresno zaustavio, Gotovac je izvukao deblji kraj i odlukom Predsjedništva SDP-a izbačen je iz stranke. Odluku još formalno mora potvrditi Glavni odbor. 

Grbin je pak možemovcima poslao umirujuću poruku da se suradnja nastavlja, iako predstoji definirati njezin okvir s obzirom na to da se dosadašnji nije pokazao dobrim. Gradonačelnik Tomašević pak odgovara da su oni za suradnju bili i ostali, ali da im nije jasno što gradski SDP želi te od njih idućih dana očekuju da se o tome izjasne. 

Viktor Gotovac

Viktor Gotovac

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Javnost još nije došla k sebi nakon strašne željezničke nesreće kod Novske, kada su u naletu putničkog na teretni vlak koji je stajao na pruzi, život izgubile tri osobe – strojovođa i kondukter putničkog vlaka, te 17-godišnjak, a prije dva dana dogodila se još jedna tragedija, kada je u mjestu Bolfan na pruzi Koprivnica – Varaždin putnički vlak naletio na osobni automobil. Poginula je 27-godišnja vozačica i dvoje četverogodišnje djece, a muškarac koji je bio na mjestu suvozača teško je ozlijeđen. Željezničko-cestovni prijelaz na tom mjestu nije osiguran branicima, već znakom STOP i Andrijinim križem, a prema policijskom očevidu, vozačica se nije se zaustavila na obvezni znak zaustavljanja. U tom je trenutku na automobil naletio vlak, brzinom od šezdesetak kilometara na sat. 

Tri života nestala su u sekundi, životi mlade žene i dvoje djece, a ludbreški je kraj zavijen u crno. U posljednjih šest godina na pružnim prijelazima u Hrvatskoj je poginulo čak 38-ero ljudi. 

A dok se čekaju rezultati službene istrage koja bi trebala otkriti kako se i zašto dogodila teška nesreća u mjestu Rajić kod Novske, različita su stajališta o uzrocima tragedije iznijele tri strane, Sindikat strojovođa te prometnika, kao i tvrtka Enna Transport u čijem je vlasništvu teretni vlak.

Sudar vlakova kod Novske

Sudar vlakova kod Novske

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 17. rujna, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici