Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

30.09.2022.

17:51

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Mjesto puknuća plinovoda

Mjesto puknuća plinovoda

Foto: Fotografija iz videa / Reuters

Novo vodstvo s novom zadaćom – nakon afere u INA-i, Nadzorni odbor imenovao novu Upravu, Vlada očekuje novi model vođenja kompanije. 

Tko je sabotirao plinovod Sjeverni tok? – dok milijuni kubika plina cure u Baltik, ruski predsjednik Putin anektirao još 15 posto ukrajinskog teritorija, Ukrajina zatražila ubrzani prijem u NATO. 

Mukama po plinu nema kraja – Europa mu pokušava zamrznuti cijenu, hrvatska Vlada uvjerava da će plina biti za sve, a zima još nije pokazala svoje oštre zube. 

Šale, pošalice i gomila opomena – na saborskom aktualcu od kriminala u INA-i do Googlea.

Najava Inventure

Cjevovodi Sjevernog toka, kojim se iz Rusije u Europu doprema plin, oštećeni su najmanje četirima podvodnim eksplozijama, koje su zabilježili i seizmolozi. Prema procjenama, jedna od tih eksplozija odgovara aktiviranju oko 700 kilograma TNT-a, a istjecanje plina zabilježeno je u švedskim i danskim vodama, baš u vrijeme kada je u pogon pušten plinovod kojim se iz Norveške opskrbljuje Poljska.

A dok milijuni kubika plina cure u Baltičko more, Zapad i Rusija međusobno se optužuju tko stoji iza sabotaža koje su, uz ekspresno povećanje cijene plina za više od 20 posto, izazvale strah od daljnje eskalacije krize, ali i hladne zime koja kuca na vrata Europe. Rusija tvrdi da su se napadi dogodili u područjima koja su pod nadzorom američkih obavještajaca, a europski sigurnosni dužnosnici ističu da su u blizini nastalih oštećenja početkom tjedna primijećeni ruski brodovi i podmornice.

Istodobno s plinskom dramom na Baltiku, u tjednu na izmaku pomno se motrilo kvazi-referendume nakon kojih je ruski predsjednik Vladimir Putin potezom pera anektirao četiri ukrajinske regije koje čine čak 15 posto ukrajinskog teritorija – Doneck, Luhansk, Zaporižje i Herson. Zajedno s ukrajinskim vlastima, Putinov potez osuđuju europski čelnici, referendume nazivajući farsom, a kao odgovor Europska komisija predlaže novi, osmi paket sankcija Rusiji, koji bi trebao postaviti i okvir za ograničavanje cijene ruske nafte za treće zemlje. No, dok pljušte oštre osude, proruske vlasti na okupiranim područjima Ukrajine slave pripojenje Rusiji. A ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je hitan prijem Ukrajine u NATO.


Plinovod

Plinovod

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek / PIXSELL

Mukama po plinu nema kraja! Dok iz plinovoda Sjeverni tok ruski plin curi na sve strane, uoči početka sezone grijanja u Hrvatskoj propituje se je li država građanima osigurala prezimljavanje na toplom. Ako se Vladu pita – zime nema i ne bi je ni trebalo biti. Plina imamo u dovoljnim količinama, pa i u slučaju da Rusi potpuno prekinu isporuku plina Europi, podzemno skladište Okoli napunjeno je više od 90 posto, čime će se pokriti oko petine hrvatskih potreba. Uz uskladišteni plin, navode se i drugi dobavni pravci, poput LNG terminala.

A u strahu od zime i nestašice plina, 12 država članica EU, među kojima i Hrvatska, zatražile su ograničenje veleprodajne cijene plina jer snažno utječe na inflaciju i standard građana, o čemu su raspravljali ministri energetike zemlja članica.

U Hrvatskoj pak svoju brigu zbog plina brine oko 100 tisuća građana koji se iz tržišnog modela moraju prebaciti opskrbljivaču u javnoj usluzi sa subvencioniranom cijenom, no ne znaju hoće li plaćati potpomognutu ili punu cijenu sve traženijeg energenta. Da nema mjesta panici, jer će svi biti automatski prebačeni na javnu uslugu, uvjeravaju u Ministarstvu gospodarstva. Živi bili pa vidjeli, i to već u subotu…


Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

INA je napokon dobila novo vodstvo nakon skandala s preprodajom plina i natezanja s hrvatskim članovima Uprave koji su se oglušili na pozive da daju ostavke, a sve zbog izdašnih otpremnina koje su im jamčili ugovori. No, smijenio ih je Nadzorni odbor INA-e, a nakon što su mađarski članovi Uprave već prije sami otišli, imenovana je nova Uprava. Vodit će je Peter Ratatics, a ostala dvojica članova imenovana na prijedlog mađarskog MOL-a su Berislav Gašo i Krisztian Pulay. S hrvatske strane, na prijedlog Vlade, imenovani članovi Uprave su Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko. Njima će mandat trajati najdulje šest mjeseci, do imenovanja novih članova Uprave putem javnog natječaja.

Novo vodstvo je imenovano, no promjena zasad nema u modelu uprave, što mnogi vide kao bolnu točku, bez čijeg se rješavanja postojeći problemi u vođenju i odlukama kompanije neće pomaknuti s mrtve točke. Toga su svjesni i u Vladi, pa premijer Andrej Plenković najavljuje da će se tražiti novi način upravljanja INA-om.

A dok se nova Uprava INA-e tek treba uhodati i početi rješavati probleme u postojećem modelu upravljanja, afera s preprodajom plina i dalje trese političku scenu. Sve okolnosti u vezi s pljačkom teškom milijardu kuna želi razotkriti ujedinjena saborska oporba koja je u proceduru uputila zahtjev za osnutak istražnog povjerenstva. Vladajući pak odgovaraju da se istražno povjerenstvo ne može baviti pitanjima o kojima je otvoren sudski postupak.


Zgrada INA-e

Zgrada INA-e

Foto: HTV / HRT

Dugo nisu verbalne snage u Saboru odmjerili zastupnici i premijer Andrej Plenković, čak otprije ljeta! Jesensko pak zasjedanje parlamenta popularnim aktualcem nije počelo jer je premijer, zbog pozitivnog testa na koronavirus, bio u izolaciji. Tada su se vladajući i oporbenjaci, u rijetko viđenoj situaciji, dogovorili da će se aktualac održati nakon Plenkovićeva povratka redovnim radnim obvezama. Oporba nije htjela propustiti priliku da pitanima prorešeta premijera, radije nego njegove ministre, pa su strpljivo pričekali dva tjedna.

Strpljen – spašen! Aktualac je napokon održan ovaj tjedan, nabrušeni oporbenjaci zasuli su pitanjima premijera, od afere teške milijardu kuna u INA-i do svakojakog drugog kriminala, a pune ruke posla imao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je u dijeljenju opomena bio široke ruke, no to zastupnike nije spriječilo da jedni drugima repliciraju i oštro se obračunavaju koristeći institut povrede Poslovnika.

A uz glavnog šefa parade Jandrokovića, premijer Plenković se dosjetio još jednoga – Googlea, pa je upravo najpoznatija internetska tražilica postala lajtmotiv cijelog aktualca


Aktualno prijepodne u Saboru

Aktualno prijepodne u Saboru

Foto: - / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 01. listopada, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici