Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

20.01.2023.

18:51

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Hrvatski sabor glasa o novima ministrima

Hrvatski sabor glasa o novima ministrima

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Novi ministri i stari problemi, velika obećanja i moguća razočaranja, crne i bijele liste, velike kazne i vladine prijetnje, predsjednik i Rusi, pohvale i pokude, aktualac i uvrede – ove subote u Inventuri Marije Gerbec Njavro i Ivice Ružičića.


Iz ovotjedne bogate ponude – izdvajamo: Vlada i trgovci otvoreno zaratili zbog poskupljenja. Većina trgovačkih lanaca ignorira Vladin ultimatum i nisu dostavili popise s cijenama. Je su li Banski zapucali iz prazne puške?: 


Kao treća sreća Branko Bačić na čelu ministarstva graditeljstva pokušat će obnovu pomaknuti s mrtve točke. Za pripremu nema 100 dana a oporba mu već sprema i interpelacije. 


Zbog izjava da Washington i NATO vode „proxy“ rat preko Ukrajine protiv Rusije i obrnuto – Milanovića nahvalio ruski šef diplomacije što je izazvalo lavinu reakcija. 


S jedne strane inflacija i rast cijena nakon uvođenja eura a s druge vječna tema obuka ukrajinskih vojnika i to sve začinjeno uvredama na još jednom saborskom aktualcu. 

Inventura

Kako stati na kraj nezaustavljivom divljanju cijena i sveprisutnom lovu u mutnom? Pitanja su to na koje odgovore, očito, nitko živ nema. U jeku cjenovnog ludovanja Banski dvori, uz žestoke prijetnje, zatražili su od 10 najvećih trgovačkih lanaca da dostave maloprodajne cijene 80-ak proizvoda kako bi se motrilo podižu li se i koliko cijene – a sve kako bi se znalo tko će završiti na bijeloj, a tko na crnoj listi trgovaca. No, prijetnje iz centra političke moći očito nisu impresionirale trgovce pa su tek 3 od 10 lanaca odgovorila Vladi – i to Konzum, KTC i tek nakon nekoliko dana Tommy - dok su se ostali oglušili podsjećajući da je ultimatum trebao biti puno precizniji, te da se trebao odnositi i na proizvođače i distributere, koji također utječu na cijenu proizvoda. I, tako dok trgovci ignoriraju Vladu – Vlada tim istim trgovcima žestoko prijeti. A, dok se mnogi pitaju jesu li Banski dvori ustvari zapucali iz prazne puške iz te iste Vlade uzvraćaju da mogu sve što je potrebno kako bi zaštitili građane od pustošenja ionako skromnih kućnih proračuna… A, cijene i dalje idu nebu pod oblake dok inflacija ne posustaje. Dobro, u prosincu je ipak nešto usporila u odnosu na prethodnu godinu ali i iznosi visokih 13%. I, dok građani najviše s poskupljenjima hrane muku muče – rat cijena se nastavlja. Vlada prijeti raznim kaznama kao i crnim i bijelim listama, a trgovci samo mudro šute dok građani prolaze sve skuplje i skuplje…U očekivanju pada cijena hrane nakon Vladinih mjera

U očekivanju pada cijena hrane nakon Vladinih mjera

Foto: Dnevnik / HRT

Andrej Plenković još je jednom rekonstruirao vladu i to kako bi konačno krenula i rekonstrukcija potresom pogođenih područja. Branko Bačić na čelu ministarstva graditeljstva tako bi trebao postati treća sreća za stanovnike Banije, Zagrepčane i Zagorce. Plan ima: smanjenje birokracije za 40 posto, povjerenje premijera ima, politička je volja snažna, no ono što nema jest 100 dana uhodavanja, ali ni poštedu oporbe koja već kreće s interpelacijama o obnovi.


Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HRT / HTV

Novog ministra od ovog tjedna dobilo je i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. No ikako joj je oduzeo posao Šime Erlić ipak je ostao u sjeni svoje prethodnice Nataše Tramišak. Njezina smjena uzburkala je odnose u vodstvu HDZ-a. Na jednoj strani našao se njezin politički mentor Ivan Anušić, a na drugoj članovi nezadovoljni što je propitivao odluku šefa stranke. Zašto je smijenjena Tramišak propituje i oporba kojoj premijerov razlog da je izgubila njegovo povjerenje, jer da nije bila timski igrač, nije dovoljan? A tek će se vidjeti hoće li Tramišak postati timski igrač sada kada se vratila u Sabor.


Šime Erlić

Šime Erlić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Tjedan na izmaku iznjedrio je novu žestoku političku buru, a u glavnoj ulozi našao se, a tko drugi, nego predsjednik Republike Zoran Milanović. Još jedna predsjednikova ekspertiza prema kojoj prvenstveno Washington pa i NATO vode „proxy“ ili vam ga hibridni rat preko Ukrajine protiv Rusije i obrnuto, na domaćem terenu naišla je na brojne žestoke osude i kritike, dok je u Moskvi zaradila pohvale ni manje ni više nego do šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova. Vladajućima je to bilo i više nego dovoljno da Milanovića nastave prozivati da je Putinov igrač, dok im predsjednik uzvraća da tako samo budale mogu misliti. I, dok predsjednik tvrdi da ne zna što Lavrov hvaleći njegove izjave želi postići, premijer tvrdi da su Milanovićeva stajališta nebulozna i da su dio njegove štetočinske politike. I, tako se žestoki sukobi dvaju političkih brda nastavljaju, ništa nova…


Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Ovaj tjedan počela je nova saborska sezona i to neizbježnim aktualnim prijepodnevom. Reći da je bilo burno bilo bi preblago. Ono što je očito, u mjesec dana koliko nisu radili, zastupnici su izgleda dobro naoštrili jezike. Dužan im nije ostao ni premijer koji je u odgovorima na oporbena pitanja imao zanimljivu taktiku. Kao svojevremeno Katilina on je u svakom svom odgovoru - oporbi spočitavao neglasanje o obuci ukrajinskih vojnika. Tko je glup, tko sramota, tko je rusoljuban, a tko je dosadio i bogu i vragu, sve se to moglo čuti na prvom ovogodišnjem saborskom zasjedanju.

Opširnije poslušajte u Inventuri, 21. siječnja, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici