Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

27.01.2023.

18:13

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Radnici Čistoće u četvrtak ujutro

Radnici Čistoće u četvrtak ujutro

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zbog trodnevnog štrajka radnika Čistoće Zagreb se pretvorio u smećograd, a Tomislav Tomašević u Milana Bandića. Radnicima obećao razgovor o povećanju plaća te u žutom odijelu s njima čistio grad, ali svaka sličnost s prethodnikom je, slučajna.


SDP-ova interpelacija o radu Vlade vezano za obnovu nakon potresa posvađala vladajuće i oporbenjake - stradali i dalje čekaju da se obnova pokrene s mrtve točke.


Zakon opasnih namjera ili Zakon za uvođenje reda na pomorskom dobru – pitanje je sad. Vladajući se hvale, oporba žestoko udara, a mnogi će građani i ovoga ljeta o moru i plažama moći samo maštati.


Osmero hrvatskih državljana pušteno je iz zambijskog pritvora da se brane sa slobode. USOKOK sve istražuje, češljaju se sudovi u Zlataru i Varaždinu, a u sve se ubacili i političari - neki od njih već su donijeli i presude.

Najava

Tko o čemu, mi u Zagrebu o smeću. Ovaj puta nisu problem plave vrećice, već tko će ih pokupiti, budući da su radnici čistoće odlučili prosvjedovati odnosno spontano štrajkati. Iako je prosvjed počeo u znak solidarnosti s trojicom kolega kojima je najavljen izvanredan otkaz zbog ne poštivanja obveze odvojenog odvoza otpada, pretvorio se u štrajk za poboljšanje materijalnih prava. Uprava Čistoće vrlo brzo je popustila po pitanju otkaza i odluku suspendirala, a nakon što se grad tri dana nije čistio te je prijetio Napuljski scenarij, popustila je uprava i po pitanju dijela materijalnih prava. Od 11 radničkih zahtjeva pristala je odmah ispuniti 5, a o ostalih 6 među kojima je povećanje koeficijenata za 12 posto, najavila pregovore. No ni to nije bilo dovoljno pa je u četvrtak s radnicima i sindikatima sjeo gradonačelnik Tomislav Tomašević. Iako nisu baš dobili jamstva da će im se povećati koeficijenti kao i ostala materijalna prava dobili su obećanje da će razgovarati i tražiti rješenje. Ali nije Tomašević napravio samo to – obukao je nase žuto odijelo i odlučio par sati provesti s radnicima na prikupljanju smeća. Ipak svaka sličnost s bivšim gradonačelnikom sasvim je slučajna, objašnjavao je Mini Milan. Posla radnika čistoće prihvatio se, kaže, ne kako bi im docirao, već da bi od njih nešto naučio i u njihov posao, uvid iz prve ruke, dobio. No šalu na stranu, prikupljanje smeća po Zagrebu je konačno ponovno počelo, a rješavanje svih zaostataka trajat će, kažu, do utorka. Da se pak ispune svi zahtjevi radnika čistoće trebat će dodatnih 80 milijuna kuna godišnje, a do njih se može doći jedino povećanjem računa građanima – no za sada gradonačelnik to nije potvrdio već navodi tek kao mogućnost. 

Gradonačelnik u Čistoći

Gradonačelnik u Čistoći

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Tko čeka taj i dočeka, kaže ona stara narodna. Tako su saborski zastupnici strpljivo godinu i pol čekali i dočekali da na saborske klupe sleti SDP-ova interpelacija o radu Vlade vezano za obnovu nakon potresa. Ovom, posljednjom interpelacijom oporba želi potaknuti vladajuće na ubrzanje obnove, kako bi stradalnici napokon limene kontejnere zamijenili pravim i toplim domovima. Novi ministar graditeljstva Branko Bačić, planira sve njih do 1. studenog smjestiti u prikladne objekte, a prioritet mu je u idućih 25 tjedana potrošiti 630 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti. Za oporbenjake to su samo nova obećanja u nizu kojima više ne vjeruju i vladajuće žestoko optužuju da su na obnovi – pali. Za razliku od oporbe koja je interpelaciju dočekala, stanovnici potresom razrušenih područja obnovu i dalje nestrpljivo iščekuju nadajući se da će se brojna obećanja konačno i ostvariti. Jer vremena i strpljenja, oni odavno nemaju…

Oporba podnijela interpelaciju zbog 'katastrofalno manjkave obnove'

Oporba podnijela interpelaciju zbog 'katastrofalno manjkave obnove'

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Pravu buru u Saboru uskovitlao je vladin prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Danima se oporba brusila na posljednji vladin uradak pa se čak 11 stranaka - od krajnje ljevice do krajnje desnice – ujedinilo i napalo vladajuće da su skrojili nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, protuustavan i Zakon – Zakon opasnih namjera. I, dok su oporbenjaci zazivali da Banski dvore povuku prijedlog iz saborske procedure ne bi li ga doradili, vladajući su na sve odmahivali rukom i uvjeravali da nitko građanima ne krade plaže, niti da će pojedine plaže postati zabranjene za obične smrtnike, jer da samo uvode red u korištenju pomorskog dobra. Ipak, oporbena ofenziva posebno je bocnula šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji je političkim suparnicima u lice sasuo da se izmišljenim problemom pokušavaju izvući iz gliba živog pijeska jer su, odbacivanjem odluke o obuci ukrajinskih vojnika, glasali za agresivnu Rusiju, protiv Ukrajine. I, tako se lavina zakotrljala pa su optužbe i prozivke frcale na sve strane dok se običan puk pitao – kolike su im uopće šanse – s novim Zakon ili bez njega – da ovoga ljeta uživaju na moru, a ne s nogama kod kuće u lavoru…

Jedna od šibenskih plaža

Jedna od šibenskih plaža

Foto: HRT / HRT

Osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji pod sumnjom u trgovanje djece u pokušaju i krivotvorenja - pušteno je u ponedjeljak da se brane sa slobode. Ispunili su sve preduvjete suda: platili jamčevinu koja je za svakoga od njih iznosila oko 1000 dolara, predali dokumente te pronašli 16 državljana Zambije kao jamce. Pronašli su i smještaj te produljili dozvolu boravka u zemlji. Slučaj je osim zambijske zainteresirao i hrvatsku policiju, koja u suradnji s Uskokom provodi izvide. A svoj doprinos rješenju problema pokušali su dati političari i stručnjaci okupljeni na tematskoj sjednici saborskog odbora za obitelj. Iako nisu donijeli zaključak moglo se čuti da u buduće treba zabraniti posvojenja iz zemalja koje nisu potpisnice haške konvencije. No umjesto toga ministarstvo obitelji najavljuje jasnije definiranje međunarodnih posvojenja. I dok 8-ero hrvatskih državljana u Zambiji čeka novo ročište zakazano za 6-ti veljače pojavila su se nagađanja da bi mogli biti izručeni Hrvatskoj koja bi onda nastavila kazneni proces protiv njih, no u tom slučaju djeca koja imaju hrvatsko državljanstvo, ostala bi u Africi. U međuvremenu, budući da se kao sporno pokazalo to što naši sudovi prilikom priznavanja dokumenata iz DR Kongo nisu provjeravali njihovu vjerodostojnost u izvide je krenula i pravosudna inspekcija, no propuste nisu našli. 

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji

Foto: Mwebantu / Zambija

Mukama po cijenama i poskupljenjima – kraja nema. I, dok građani svaku kunu, oprostite, svaki euro dva puta po džepu prevrnu prije nego li nešto plate – inspekcije i nadzori rade punom parom i kontroliraju tko je i za koliko povećao cijene. I, naravno, radi li se o nepravdom lovu u mutnom pod krinkom sveopće inflacije i famoznog prelaska na novu valutu. U gotovo tisuću 500 nadzora tržišne i turističke inspekcije Državnoga inspektorata od 5-og ovog mjeseca, utvrđeno je oko 300 neopravdanih povećanja cijena nakon 31. prosinca. A, dosad je izrečeno više od 270 kazni u iznosu od oko 500 tisuća eura. I, dok iz Banskih dvora poručuju da će učiniti sve kako bi građane zaštitili od guljenja kože, trgovci i obrtnici su šokirani kaznama, a pravni stručnjaci poručuju da nema osnove za kažnjavanje.

Rast cijena

Rast cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Opširnije poslušajte u Inventuri 28.1.2023. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici