Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

11.02.2022.

16:48

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

Hrvatske eurokovanice

Hrvatske eurokovanice

Foto: Ilustracija / HRT

Dok brusi mjere pomoći za građane i poduzetnike, koje će predstaviti idući tjedan, Vlada zamrznula cijene goriva. Brojevi novozaraženih padaju, a kako bi se povećao broj cijepljenih, mjerodavni pripremili novu strategiju. Umjesto hrvatske, škotska kuna! – nakon što se otkrio plagijat među rješenjima za hrvatske kovanice eura, HNB raspisao novi natječaj. Moguća koalicija platforme Možemo i SDP-a uzburkala političke duhove, a splitski dogradonačelnik zgrozio javnost obećanjem novinarki da će joj se – napiti krvi.

Najava Inventure

Poskupljenima nema kraja! Banski dvori na mjesec dana zamrznuli cijene goriva nakon što je vrijednost sirove nafte na svjetskim tržištima 'probila' razinu od 90 dolara po barelu. Zamrzavanje nije oduševilo poslodavce i oporbu, dok sindikati očekuju konkretniju pomoć građanima za ublažavanje cjenovnog udara koji će od 1. travnja doći s poskupljenjem plina i struje. Vlada brusi posljednje detalje paketa mjera pomoći za koji uvjeravaju da će biti izdašan posebno prema socijalno najranjivijima, umirovljenicima, poljoprivrednicima, ali i poduzetnicima. Istodobno, prema procjenama EK naše gospodarstvo se u prošloj godini potpuno oporavilo od pandemijske krize, uz rast BDP-a od 10,5 posto – što je drugi najveći rast u zemljama EU. Za ovu godinu predviđaju nam rast gospodarstva nešto manji od 5, a u idućoj godini od oko 3 posto, dok bi prema procjenama HNB-a inflacija mogla rasti do čak 5 posto.

Vlada zamrznula cijene goriva

Vlada zamrznula cijene goriva

Foto: Izvor: / Shutterstock

Tek što su svečano predstavljene i nagrađene kovanice hrvatskog eura, jedna od njih, ona s motivom kune, pokazala se plagijatom, pa se cijela priča preko noći pretvorila u – skandal. Na takve obrate u Hrvatskoj smo već naviknuli, no blamažu su prenijeli i inozemni mediji, kako zbog toga što je riječ o kovanicama koje će sutra postati dio službene valute Europske unije, tako i zbog činjenice da je autor kojemu je ukradena fotografija kune škotski fotograf, koji se i sam oglasio i objasnio da ga nitko nije kontaktirao i pitao za dozvolu korištenja fotografije koju je zaštitio autorskim pravima. Zbog prašine koja se digla, svoj je nagrađeni rad povukao Stjepan Pranjković, a Komisija za novac HNB-a raspisala je novi natječaj. Dizajneri smatraju da je cijeli postupak proveden bez jasnih kriterija i dogovora sa strukom. A dok odgovorni peru ruke, traži se novi autor i nova kuna. Ovaj put – hrvatska.

Ponovljen natječaj za eurokovanicu s motivom kune

Ponovljen natječaj za eurokovanicu s motivom kune

Foto: HTV / HRT

Peti val epidemije koronavirusa u silaznoj je putanji, svaki dan je manje novozaraženih, no sve je manje i zanimanje za cijepljenje. Kako smo s manje od 57 posto cijepljenih na začelju Europske unije, sprema se nova strategija cijepljenja, a u potrazi onih koji se do sada nisu cijepili, mobilni timovi cijepit će i - po kućama. Od ponedjeljka pak počinje testiranje školske djece jednom na tjedan. Testovi i upute su stigle u škole, djecu bi trebali testirati roditelji, a oni koji to ne žele, potpisat će izjavu. A u Saboru se burno raspravljalo o odluci da potpise za dvije referendumske inicijative protiv covid potvrda i Stožera provjerava Vlada. Iako je Most tražio da se odredi rok u kojem se potpisi moraju prebrojati, to nije prošlo, kao ni oporbeni prijedlog da potpise, umjesto Vlade, provjeri Državno izborno povjerenstvo. Optužbe oporbe da odugovlače i muljaju, HDZ odbija, a kutije s potpisima očito će još neko vrijeme skupljati prašinu.

Nova strategija cijepljenja

Nova strategija cijepljenja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako izbora nema na vidiku – politička scena vrlo je živahna i aktivna. Veliko zanimanje izazvali su medijski napisi o tome da su između SDP-a i platforme Možemo već počeli pregovori o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore 2024. I dok za sada iz ta dva tabora to ne potvrđuju – moguća koalicija dobila je potporu dijela oporbe, a vladajući na sve odmahuju rukom i uzvraćaju kako oporba ima dovoljno vremena da se do izbora sprijatelji i posvađa nekoliko puta. Neviđeni politički potres u Istri – nakon 29 godina IDS je ostao bez župana istarskog! Stranku je napustio Boris Miletić nakon što je protiv njega pokrenut stegovni postupak. Burno je i u Splitu – nezadovoljan člankom, dogradonačelnik Bojan Ivošević prijetio je novinarki „Slobodne Dalmacije“ uz obećanje da će joj se krvi napiti. Ivošević je na hlađenju i ići će u školicu lijepog ponašanja, kojeg pak ni u tragovima nema u beskrajnom sukobu predsjednika Republike i ministra obrane, ako to više ikoga zanima…

SDP i Možemo o mogućoj koaliciji za parlamentarne izbore 2024?

SDP i Možemo o mogućoj koaliciji za parlamentarne izbore 2024?

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 12. veljače, od 09:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici