Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

03.02.2023.

17:30

Autor: Marija Gerbec Njavro, Sanja Rabuzin

default error photo

Tko je moćni AP iz dopisivanja Rimac i Žalac, i kako se SMS-ovima zapošljavalo u Hrvatskim šumama? Dok se premijer, predsjednik i oporba natežu što je tema a što ne-tema, čeka se izvješće saboru glavne državne odvjetnice. 


Milanović izjavom o otetom Kosovu izazvao pomutnju u domovini i šire. Neki čak i zatražili pokretanje opoziva zbog narušavanja vanjskopolitičkog ugleda zemlje.


Tomislav Tomašević dogovorio se sa sindikatima i osigurao mir. Cijena toga oko 18 milijuna eura od čega će dio kroz skuplje gradske usluge morati platiti i građani.


Za zaštitu plaža prosvjedovalo se na Markovu trgu i dok aktivisti i oporba traže povlačenje opasnoga zakona, vladajući umiruju da nema govora o privatizaciji i okupaciji plaža.


Brutalni napad MMA boraca na člana HGSS-a i građane na Platku zgrozio javnost. Policija i za napadače i za žrtve podnijela prekršajne prijave.  

Inventura najave

Da je računalni oblak nepresušan izvor informacija istražiteljima, čudnim putovima i medijima, na svojoj su koži osjetili mnogi bivši moćnici, a zatim optuženici, ali i aktualni moćnici koji su poruke slali i na koje se odnose. Tako je enigma tjedna bila tko je AP na kojeg su se pozivale sudionice korupcijskih afera Vjetroelektrane i Software. I dok su po portalima još bljeskale njihove WhatsApp poruke, osvanuli su i SMS-ovi s mobitela bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma kod kojeg su mnogi HDZ-ovi dužnosnici tražili, to jest raspitivali se, za radna mjesta. Traženje informacija ili trgovina utjecajem – treba rasvijetliti DORH, pa će za glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek biti puno pitanja u saboru, u koji idući tjedan stiže temeljem prikupljenih potpisa oporbe.   

Još jedna NE tema, ali ako se pita sasvim drugi politički spektar, izjave su predsjednika Milanovića o Krimu i Kosovu. Ničim izazvan predsjednik je u još jednom u nizu ekspozea objašnjavajući dvoličnost međunarodne zajednice prema Rusiji i Krimu prognozirao kako Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, ali i rekao kako je Kosovo oteto od Srbije. Rekavši to u trenu je postao zvijezda ne samo ruskih, već ovaj puta i srbijanskih portala. U Hrvatskoj, ali i Ukrajini zgražanje. Da ide iz gliba u blato poručio mu je premijer zabrinut za vanjskopolitički kredibilitet zemlje, a HDZ-ovi zastupnici otišli su i korak dalje te progovorili o opozivu predsjednika. Nakon najnovijih izjava ustuknuli su čak i oni koji su predsjedniku do tada držali stranu te mu poručili kako je vrijeme da se resetira. Nije se baš resetirao ali kako to već s našim predsjednikom biva i ovaj puta naknadno je morao je objašnjavati što je pisac ili u ovom slučaju govornik mislio reći. A namjera mu nije bila postati zvijezda u Beogradu kojem je na kraju poručio - Bez oduševljenja molim

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Od ovog tjedna Zagreb lakše diše. Osim što je počelo prikupljanje otpada, gradonačelnik Tomislav Tomašević postigao je i dogovor s radnicima Holdinga i ZET-a pa gradu više ne prijeti ni opći štrajk. Glavno pitanje koje sada brine građane jest - koliko će oni iz svojega džepa morati platiti taj socijalni mir. Naime, uprava i sindikati dogovorili su se oko kolektivnog ugovora kojim će biti povećane plaće i to za 5 posto već na plaći za siječanj, te za još 3 posto od 1. srpnja. Uz to kroz povećanje stalnog dodatka dodatno će se povećati plaće najniže plaćenim radnicima, a rast će i neoporeziva primanja – nagrade, božićnice regresi i dar za djecu. Obvezao se Tomaševiće i do kraja veljače izraditi novu sistematizaciju radnih mjesta. Održanje socijalnog mira grad će koštati, prema riječima predsjednika Holdinga, gotovo 18 milijuna eura, a da bi se taj novac namirio gradonačelnik je već poručio da će komunalne usluge poskupjeti – koliko - još ne otkriva. Za postizanje dogovora Tomašević je dobio palac gore od gradske oporbe, ali nikako se ne slažu da se cijena toga prelije u džepove Zagrepčana. 

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Je li novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama zaštita naše obale ili uvod u privatizaciju jedinog što je još preostalo – jadranskih plaža? Dok građani uz potporu oporbe prosvjedima poručuju – ne kradite nam plaže, a dvojbe imaju i mnogi pravni stručnjaci, Vlada tvrdi da je zakon tek u prvom čitanju, a oporbu optužuje za lažne teze i manipulacije. 

Počela sezona kupanja na riječkim plažama

Počela sezona kupanja na riječkim plažama

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Priča koja je ovaj tjedan zgrozila javnost dogodila se u idiličnom okolišu skijališta Platak. Trojici mladića prvo je palo na pamet BMW-om driftati po skijalištu, a onda se i potući s HGSS-ovcem koji im nije želio izvući auto koji im se zaglavio u snijegu kao i s građanima koji su mu pritekli u pomoć. Mladići iz BMW-a, koji su usput i MMA borci s HGSS-ovcem, koji u trenutku incidenta nije bio na dužnosti, obračunali su se šakama, ali i ne samo njima. Zgražanje javnosti izazvala je činjenica da nakon svega nasilnici nisu završili iza rešetaka kao i činjenica da je policija i nasilnike i žrtve prekršajno prijavila za naročito drsko ponašanje i tučnjavu. Nakon što je otkriveno da je jedan od napadača sin lokalnog HDZ-ovca pojavila se i sumnja da je policija cijeli slučaj pokušala zataškati jer je o svemu šutjela puna 4 dana i nije obavijestila državno odvjetništvo. Iz policije sve te optužbe opovrgavaju.

Opširnije poslušajte u Inventuri 4. veljače, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici