Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

17.12.2021.

17:10

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

covid-19

covid-19

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u padu, iako trend slabi – i dalje mnogi umiru. Veliki nemir i uzavrele strasti na rubu fizičkog obračuna u Saboru. Zbog sumnji na trgovanje utjecajem i podmićivanje vijećnika, uhićen kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. Nova pravila igre za sprječavanje sukoba interesa. Teme su to koje ovaj tjedan pod povećalo u Inventuri stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić.


 Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u padu, iako trend slabi – i dalje mnogi umiru, a Hrvatska je po tome u europskom vrhu, odmah nakon Mađarske. Počelo cijepljenje djece, a iz Stožera poručuju da je za sve sigurnije da Novu godinu proslave vani, te da vjernici misu prate putem televizije.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: M. Habljak/D. Jaramaz/Y. Herman / Pixsell/Reuters

 Veliki nemir i uzavrele strasti na rubu fizičkog obračuna u Saboru. Zbog COVID potvrda, Most se sukobio sa svim političkim opcijama. Padale teške riječi, uvrede i etikete, a neki su zazivali da ih straža iznosi iz Sabora. Za vrijeme nemilih scena, Mostovcima ostao uključen mikrofon koji je zabilježio priznanje – „Ovo nismo dobro odigrali“. Je li Most otišao put Živog zida, te hoće li cirkus iz Sabora utjecati na njihov referendum za ukidanje Stožera i COVID potvrda?

Burna rasprava na sjednici Hrvatskog sabora

Burna rasprava na sjednici Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

 Zbog sumnji na trgovanje utjecajem i podmićivanje vijećnika, uhićen kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, te dvojica nezavisnih vijećnika; aferu je prije tri mjeseca otkrila zviždačica Adrijana Cvrtila, tadašnja direktorica komunalne tvrtke Eko Moslavina.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

 Nova pravila igre za sprječavanje sukoba interesa. Dok vladajući tvrde da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ostaje snažno sredstvo za borbu protiv korupcije, oporba im poručuje da je to tijelo pretvoreno u pukog skupljača imovinskih kartica s ciljem slabljenja borbe protiv korupcije.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: Matija Habljak / HRT

Opširnije poslušajte u Inventuri, 18.prosinca, od 09:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici