Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

03.03.2023.

Zadnja izmjena 21:08

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stigao novi val poskupljenja, no pravi, snažniji cjenovni udar očekuje nas početkom travnja. U iščekivanju vladinih mjera pomoći građanima i gospodarstvu svi strahuju od cijena struje i plina.


Andrej Plenković može „odahnuti“ – Sabor mu nije izglasao nepovjerenje. Ali glasanje o tome otkrilo je jednog novog možebitnog vladinog spavača.


Izbjegli recesiju, ali ne i inflaciju! Inflatorni stisak popušta i godinu bi mogli završiti s duplo manjom stopom inflacije uz gospodarski rast na razini statističke pogreške.


Tomašević ostvario prvu veliku pobjedu u mandatu. Visoki upravni sud omogućio mu ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Korisnici mjere šokirani najavljuju žalbu Ustavnom
sudu.

Inventura 4. 3.

Tjedan na izmaku donio je novi udar na džepove građana! Za 5 do 10 posto rastu cijene hrane, pića i kućnih potrepština. Najviše poskupljuju ne prehrambeni proizvodi - kozmetika i sredstva za čišćenje, a nešto malo manje - piće i hrana. Poskupljenja su najavljena mahom za uvozne proizvode, što nikako ne isključuje i veće cijene nekih domaćih. Tako je 60 dobavljača maloprodajnih lanaca najavilo novo poskupljenje i to zbog visoke inflacije. I, dok se u Banskim dvorima - čiju bijelu listu većina trgovačkih lanaca i dalje non šalantno ignorira – poskupljenima čudom čude, građanima tek poručuju da kupuju tamo gdje je jeftinije, dok istodobno kroje nove mjere pomoći za preživljavanje u okolnostima sveprisutnih poskupljenja i nezaustavljive inflacije. A, dok se s nestrpljenjem iščekuju nove mjere pomoći svi se pitaju što će biti s cijenom plina s obzirom na to da je Regulatorna agencija HERA izračunala da bi cijena s 41-dnog eura po megavatsatu trebala porasti na - više od 100 eura. No, tu se odmah u ulozi spasitelja ukazala država koja takav, snažan udar na građane neće dopustiti jer će svoja leđa za građane ponovno podmetnuti HEP... Eto, prva su poskupljena stiga i nažalost tu im nije kraj…

Rast cijena

Rast cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Andrej Plenković ostaje premijer. Istina to i nije bilo upitno, ali oporba je kroz inicijativu Domovinskog pokreta nakon traženja smjene 22 ministra ovaj puta odlučila zatražiti smjenu premijera. SMS dopisivanja, poručuju, pokazala su da je kao AP odgovoran za brojne korupcijske afere, zamjeraju mu i pogodovanje MOL u nauštrb INI, zatvaranje sisačke Rafinerije, sporost obnove nakon potresa, ali i nepostojanje ključnih reformi. No da Andrej Plenković treba otići oporbi nije pošlo za rukom uvjeriti vladajuću većinu koja je uredno odbacila taj prijedlog, a i oporbi pokazala da imaju spavača u svojim redovima. Naima Milan Vrkljan iz Pravedne Hrvatske prilikom glasanja o smjeni odlučio je biti suzdržan – dovoljno da oporba zaključi da je novi vladin žeton.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

U iščekivanju novog paketa mjera pomoći za preživljavanje pod pritiskom skupih energenta i sveprisutne inflacije – tjedan na izmaku donio je neke ohrabrujuće podatke o stanju domaće ekonomije - upakirano sve u statističke podatke. A, statistika vam je ono kada svi kao jedu sarmu – samo što se neki mesom slade dok neki jedva i za zelje imaju. Tako nam je, barem prema statistici, eto krenulo na bolje – BDP je u posljednjem kvartalu prošle godine skočio za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2021. pa je takvim rastom izbjegnuta očekivana - tehnička recesija. U moru podataka iskočio je i onaj da je naše gospodarstvo 2022. ostvarilo solidan rast od čak šest cijelih 3 posto u odnosu na godinu prije. NO, u ovoj godini možemo očekivati rast gospodarstva na razini – statističke pogreške – od skromnih nula cijelih 7 %... Eto, recesiju smo izbjegli, no ne i inflaciju koja je u veljači iznosila visokih 11,9%. Iako i dalje vrtoglavo visoka – inflacija je ipak nastavila usporavati treći mjeseczaredom, nakon što je vrhunac od 13 i pol posto, dosegnula u studenom prošle godine. A, kada se sve zbroji i oduzme – nije loše - jer uvijek može biti još i gore…

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ovaj tjedan zagrebački gradonačelnik ostvario je prvu veliku pobjedu – ukida se mjera roditelj odgojitelj. Naime Visoki upravni sud potvrdio je da je ukidanje te mjere, na kojem Tomašević inzistira od dolaska na vlast – zakonito. Sudbeno vijeće smatra da je korisnicima mjere dan dovoljno dug rok prilagodbe te da su kompenzacijske mjere poput proširenja kapaciteta vrtića i potpore zapošljavanju dostatne. I dok su u gradskoj upravi epilogom zadovoljni roditelji odgojitelji su zgroženi presudom te najavljuju nastavak pravne borbe obraćanjem Ustavnome sudu. Osim toga strahuju da u gradskim vrtićima u rujnu neće biti mjesta za svu djecu, jer je već ove godine bez vrtića ostalo njih više od 3 tisuće. Iz grada pak ističu da će novac ušteđen na mjeri biti iskorišten za izgradnju i proširenje kapaciteta vrtića, ali i bolje uvjete rada. Samo u ovoj godini u gradskoj će blagajni ostati nešto više od 21 milijun eura, budući da se od travnja naknada smanjuje na visinu minimalne plaće u Hrvatskoj, a srpnju na polovicu toga iznosa. Osim toga od listopada pravo na naknadu neće imati korisnici čije je najmlađe dijete navršilo 7 godina.

Prosvjed roditelja odgajatelja

Prosvjed roditelja odgajatelja

Foto: HRT / HRT

Opširnije poslušajte u Inventuri, 4. ožujka, od 9:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici