Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

17.03.2023.

20:40

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Prvi čovjek Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Prvi čovjek Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Pijan izazvao nesreću. Muljao i s policajcima, lažirao očevid pa zaradili mjesec dana zatvora. Vukovarsko srijemski župan Dekanić zapalio uzavrelu političku scenu.


Vlada za Uskrs pripremila milijardu i 700 milijuna eura vrijedan paket pomoći. Zadovoljni socijalni partneri traže trajnija rješenja za očuvanje standarda građana.


Proljetnu darovnicu oporba dočekala kao predizborni trik. Posebno zabrinuta za sudbinu HEP-a. No za podmirenje dugova vladina kasica prasica neće u privatizaciju, uvjerava premijer.


Zbog gnjusnog napada na dostavljača iz Indije rasist iz Ivanić Grada završio iza rešetaka. Prijeti mu kazna do 3 godine zatvora. Govora mržnje sve je više.

Najava Inventure

Kao da ne može proći tjedan, a da nas ne zapljusne neka bomba iz političke crne kronike. Tako su u tjednu na izmaku zbog lažiranja okolnosti prometne nesreće, koja se dogodila prije nešto više od godinu dana, uhićen Vukovarsko - srijemski župan, HDZ-ov župan Damir Dekanić i je još 5 osoba, među njima čak i troje policajaca. Dekanić je uoči prošlog Uskrsa sudjelovao u prometnoj nesreći u Cerni, između Vinkovaca i Županje. Dok je on tvrdio da je bio samo suvozač - kao što je zaključeno i u policijskom izvješću – nakon godinu dana istraživanja otkrilo se da su Dekanić i pomagači – muljali. Župan i ostalih petero osumnjičenika završili su na mjesec dana iza zatvorski rešetaka, a cijeli slučaj uskovitlao je buru reakcija na ionako usijanoj političkoj sceni na kojoj se naveliko praši od žestokih prozivki i optužbi…

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Uskrs ove godine stiže nešto ranije. Za gnijezda građana, ali i poduzetnika Uskrsni zeko u vidu vlade pripremio je novi proljetni paket mjera. Težak je milijardu i 700 milijuna eura. Najveći dio odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, a novac je osiguran i za zaštitu od inflacije te za posebne potpore i poticaje. Cijena struje tako se neće mijenjati do listopada, dok će cijena plina ostati na snazi još idućih godinu dana. Jednokratne potpore mogu očekivati umirovljenici s mirovinama nižima od 610 eura, osobe s invaliditetom, nezaposleni, udomitelji, primatelji dječjeg doplatka, studenti. Potpore i poticaje dobit će poljoprivrednici i ribari, prerađivači drva, proizvođači namještaja i javni prijevoznici.  Nastavlja se i ograničenje cijena osnovnih namirnica. No tu je došlo do promjene umjesto 9 - fiksnu cijenu će imati 8 proizvoda.  S popisa su ispali svinjska lopatica i vratina, ali dodano je carsko meso. Socijalni partneri kako sindikati tako i poslodavci, ali i umirovljeničke udruge zadovoljni su što su se mjere pomoći nastavile, iako traže i trajnija rješenja za očuvanje standarda građana, ali i olakšavanje poslovanja gospodarstvenicima.

Predstavljanje mjera

Predstavljanje mjera

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Da bi neke od vladinih mjera pomoći građanima i gospodarstvu zaživjele treba izmijeniti  i Zakon o PDV-u i Zakon o doprinosima. Tako je u Sabor stigao prijedlog da se produlji primjena snižene stope PDV-a od 5 posto na plin, grijanje iz toplinskih stanica i sirovine za ogrjev te izmjene Zakona o doprinosima, kojima se ukidaju dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika i podiže koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima. I eto prilike da oporba za saborskom govornicom  kaže što misli ne samo o zakonima već o cijelom vladinim proljetnom paketu mjera. A ne misli puno dobroga. Za njih su to mrvice i predizborno kupovanje glasova, a zabrinuli su se i za opstojnost HEP – koji financira većinu mjera. No vlada uvjerava HEP može računati na državu kao svoga vlasnika i glede dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti, a što se predizbornog kupovanja glasova tiče o tome nema ni govora. 

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Ljudska glupost, baš poput mržnje – čini se – neuništivi su. A usto su još i beskrajni… A, to najbolje dokazuje posljednji, još jedan u nizu, rasističkih ispada koji je zgrozio javnost. U tjednu na izmaku 35 godišnji Juraj Mesić, rasist iz Ivanića, završio je iza zatvorskih rešetaka i to na mjesec dana zbog poticanja na nasilje i mržnju. U želji da se pohvali svojim rasističkim ispadom, u biti sam se odao, jer je na društvenim mrežama objavio snimku na kojoj vrijeđa dostavljača porijeklom iz Indije - zbog čega je zaradio kaznenu prijavu za poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Uz to, zaradio je i prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira jer je pri uhićenju dizao ruku u nacistički pozdrav čime je, glumeći nazi frajera, samo dodatno olakšao posao tužiteljstvu i sudstvu. Rasist iz Ivanića, nažalost, nije izolirani incident, a mala zemlja za velike mržnje već se duže vrijeme suočava s rasističkim incidentima koje se, nažalost, prečesto ignoriralo...

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Priveden rasist iz Ivanić Grada

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Sve možete pratiti u Inventuri 18. ožujka od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici