Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

07.04.2023.

18:21

Autor: Marija Gerbec Njavro, Sanja Rabuzin

Uhićenja u Rijeci i Međimurju - zbog riječke sortirnice otpada

Uhićenja u Rijeci i Međimurju - zbog riječke sortirnice otpada

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Dok europski tužitelji bilježe nove bodove otvarajući slučaj riječke sortirnice otpada, DORH-u je srušen temelj optužnice za Agrokor. Ivica Todorić kreće u politiku. 


Nikad skuplja uskrsna košarica i dok su kućni budžeti građana sve prazniji onaj državni puni se i bolje od očekivanja.


Inflacija zadesila i kazne za prekršaje za pjevanje ustaških pjesama kazna i do 4 tisuće eura – kritičari traže sadržajne, a ne samo financijske izmjene. 


Vlada konačno dala zeleno svjetlo turskoj Yildirin grupi za preuzimanje 54 posto dionica kutinske Petrokemije.

Najava inventure

Riječka sortirnica otpada u Mihačevoj Dragi novi je poligon na kojem europski tužitelji dokazuju uspješnost u lovu na prste za koje se lijepi europski novac, pa su uhitili pet osoba zbog sumnje u malverzacije u natječaju i preplaćeni projekt. Prvoosumnjičeni je moćni poduzetnik iz Međimurja Đuro Horvat, još jedan koji je poslovne stranice zamijenio crnom kronikom, a istražitelji tvrde da su mu u namještanju natječaja pomogli činovnici u gradskoj upravi. I dok Ured europskog tužitelja bilježi nove bodove u učinkovitoj borbi protiv korupcije, DORH je doživio težak udarac rušenjem financijskog vještačenja na kojem se temelji optužnica protiv Ivice Todorića u slučaju veliki Agrokor. Todorić ponavlja optužbe da mu je kompaniju otela grupa Borg, te najavljuje ulazak u politiku. 

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Petrokemijskim mukama čini se stigao je kraj. Nakon više od dvije godine, koliko traje postupak pregovora Ine i PPD-a s turskom grupacijom Yildirim o preuzimanju njihova udjela u Petrokemiji, država je dala zeleno svjetlo za realizaciju te transakcije. To službeno odobrenje bilo je uvjet s obzirom da je prije pet godina država preko CERP-a ušla u složen postupak restrukturiranja i dokapitalizacije u kojem su INA i PPD imali obvezu ulaganja 600 milijuna kuna u Petrokemiju dok je država trebala podmiriti gubitke iz prethodnog razdoblja. Za 54 posto dionica Yildirin bi trebao platiti 55 milijuna eura. Turski ulagači zainteresirani su i za preuzimanje udjela kojeg država ima u Petrokemiji, no o država svoj udio za sada ne planira prodavati, ali zato premijer Andrej Plenković ima i te kako velika očekivanja od novog vlasnika.

Pogoni Petrokemije

Pogoni Petrokemije

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Zbog sve viših cijena hrane korizmeno odricanje moglo bi se produžiti i na Uskrs. Naime prema računici Nezavisnog hrvatskog sindikata ovogodišnja Uskrsna košarica bit će najskuplja dosad! Za pet dana, od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka - tročlana obitelj u prosjeku će potrošiti 204 eura. Iako je inflacija nešto viša od 10 posto namirnice koje se tradicionalno jedu za Uskrs poskupjele su i do 30 posto pa raste i broj onih koji neće imati ni za najjeftiniju uskrsnu košaricu od 100 eura. Ali kako to obično biva dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Dok su kućni budžeti građana sve prazniji onaj državni puni se i bolje od očekivanja.    

Uskrsna košarica (Foto: Pixsell)

Uskrsna košarica (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Inflacija će izgleda zahvatiti i kazne za remećenje javnoga reda i mira. Naime ministarstvo unutarnjih poslova neke od kazni povećava i 35 puta. Tako oni koji imaju potrebu pjevati ustaške pjesme i nositi fašističke simbole više neće moći računati na simboličnu kaznu od 20 do 170 eura već će za te prekršaje morati izdvojiti od 700 do čak 4 tisuće eura, pa tko voli neka izvoli. Osim toga ista kazna je predviđena i za širenje lažnih vijesti, loš odgoj djeteta, kao i za vrijeđanje službenih osoba. I dok ministarstvo smatra da će strožim kaznama odvratiti građane od činjenja prekršaja, neki suci u to baš i nisu sigurni, a predložene kazne smatraju pretjeranima. Povećanje kazni tek je prvi korak, ministarstvo unutarnjih poslova ozbiljno se sprema i sadržajno promijeniti Zakon o prekršajima protiv javnoga reda i mira koji se u tom pogledu nije mijenjao od 1977.


Više poslušajte u Inventuri 8. travnja od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici