Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

21.04.2023.

23:21

Autor: Marija Gerbec Njavro, Sanja Rabuzin

Vanja Marušić

Vanja Marušić

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Vanja Marušić više nije šefica Uskoka presudilo joj je, kako kaže šefica joj Hrvoj Šipek, prešućivanje prometna nesreće njezina vozača. Za oporbu bizarno i nelogično.


Zakon o prekršajima izazvao je politički požar u saboru. Za desnicu – to je uvođenje verbalnog delikta, za ljevicu – ustaškom je pozdravu mjesto u kaznenom zakonu.


Oporba traži da nacrt izmjena izbornih jedinica ne donose HDZ-ovci u podrumu već traže da se i njih uključi. Vlada se oglušila na taj zahtjev, a premijer im poručio da su plačljivi.


Nakon liječnika i suci traže veće plaće kako u sudnicama ne bi zavladala opća zlovolja. Ministarstvo im nudi 8 postotno povećanje osnovice, no još nema dogovora.


Inventura za Web

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je Vanja Marušić podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Uskoka. Tim više što je prije pola godina kao jedina kandidatkinja  ponovno izabrana na to mjesto. Kao objašnjenje za ostavku prvo je rečeno kako je riječ o osobnim razlozima da bi se kasnije kao razlog navela prometna nesreća koju je skrivio njezin vozač, a o čemu Marušić nije obavijestila nadređenu joj Zlatu Hrvoj Šipek. U šumi različitih informacija koje su dolazile o tome događaju na kraju se ispostavilo da je vozač nesreću, koja se usput budi rečeno dogodila prije više od godinu dana, izazvao kada je išao po ravnateljicu uskoka, da pri tome nije bio pijan, da je šteta na automobilu bila 13 tisuća eura što je platio Uskok i pri tome od vozača nije tražio povrat novca. Uz sve to pokazalo se da automobil koji je vozio –Vanju Marušić nije bio kasko osiguran. Bizarno, nelogično, čudno samo su neki od epiteta kojima su oporbeni zastupnici popratili objašnjenja o smjeni ravnateljice Uskoka uvjereni da je Hrvoj Šipek samo čekala njezin krivi korak da je se riješi i to prvenstveno zbog slučaja Žalac. Glavna državna odvjetnica ta tumačenja smatra pucnjem u prazno da je sumnjala u nju ne bi je kaže prije 6 mjeseci ponovno postavila za ravnateljicu. Marušić je bivša, s mjesta ravnateljice Uskoka vraća se na mjesto zamjenice Hrvoj Šipek a nova obnašateljica dužnosti na čelu uskoka je Željka Mostečak. I slučaj završen….teško oporba traži njihovo suočavanje na odboru za pravosuđe.

Vanja Marušić i Željka Mostečak

Vanja Marušić i Željka Mostečak

Foto: Patrik Macek/Tomislav Miletic / Pixsell

NDH ili HOS – osam desetljeća nakon drugog svjetskog rata i tri desetljeća nakon Domovinskog, pozdrav Za dom spremni i dalje u trenutku može zapaliti politički požar. Ovaj tjedan u Saboru ga je izazvala rasprava o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iako je sporni pozdrav tek jedan od grijeha za koje će se kazne drastično povećati, desnici dovoljno za zaključak da se uvodi verbalni delikt za riječi koje su dio znakovlja HOS-a, i to pod hitno zbog predstojeće komemoracije u Jasenovcu. Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković iz sabora izbacio Miru Bulja, svađa je kulminirala pred njegovim stolom, pa je s druge strane vrata završio dvojac Sačić-Beljak čije je žustro i glasno približavanje Jandroković ocijeni prijetnjom. I dok je sabor prihvatio mišljenje Odbora za Ustav da je Jandroković imao pravo crveni karton dati i za vrijeme stanke, Sačić će se obratiti Ustavnom sudu.

Krešo Beljak

Krešo Beljak

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Novu rundu obračuna Pantovčaka i Banskih dvora izazvala je saborska rasprava o izvješću o obrani. Predsjednik Zoran Milanović je priopćenjem raspravu bez njegove
prethodne suglasnosti nazvao nezakonitom, a izvješće problematičnim, u dijelovima čak i neistinitim. U obrani izvješća, ministar obrane Mario Banožić uzvraća da su neki
podaci tajni, a da je obvezu da se traži suglasnost predsjednika države ukinuo upravo predsjednik Milanović u vrijeme dok je bio premijer Milanović. A da priča bude
potpuna potrudili su se predsjednik i premijer u još jednoj epizodi verbalnog dvoboja.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Nastavlja se igra mačke i miša oko izmjena zakona o izbornim jedinicama. Saborska oporba ne miri se s činjenicom što pravila iza zatvorenih vrata utvrđuje HDZ-ova udarna četvorka Malenica Anušić Ressler i Šeks. Traže neovisnu radnu skupinu na čiji bi sastav utjecala i oporba, a koja bi iznjedrila najbolje moguće rješenje - odnosno ono prema kojem bi svaki birački glas vrijedio jednako, a nove izborne granice pratile teritorijalni ustroj. No vladajući u oporbenoj radnoj skupini ne planiraju sudjelovati, a u svoju ih pak ne pripuštaju. Bit će prilike za raspravu, ali to nije sada poručuju oporbi HDZ-ovci, a za premijera riječ je o još jednoj efemernoj temi.

Sa saborske rasprave

Sa saborske rasprave

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon liječnika koji su uz prijetnju velikim štrajkom izborili veće plaće i nova obećanja o boljim uvjetima rada – na istu kartu zaigrali su i suci. A, neke suci su zbog niskih plaća postali - zlovoljni - i to toliko da ih je zlovolja natjerala da otkažu zakazano ročište. E, kako zlovolja ne bi zavladala sudovima a suci završili u – štrajku – kojim su kao jednom od mogućih mjera upozorenja zaprijetili u tjednu na izmaku su predstavnici ministarstva pravosuđa i plaćama razočaranih sudaca tragali za rješenjem. No iako se činilo da je rješenje na pomolu još uvijek nema dogovora o povećanju plaća svim pravosudnim dužnosnicima, ali dodatno i sucima prvostupanjskih sudova. A, upravo su oni – suci temeljnih sudova - tražili da im plaća poraste između 400 pa do 600 eura. Toliko povećanje ministarstvo pravosuđa im ne nudi ali obećava da im nakon rasta koeficijenata plaća neće biti ispod 2 tisuće eura, dok bi svim ostalim sucima mjesečna primanja linearno skočila za 8%. Hoće li suci prihvatiti prijedloge ministarstva trebalo bi se znati za 20 ak dana za kada je sazvana nova runda razgovora.

Sud

Sud

Foto: Ilustracija / SHUTTERSTOCK

I prije no što su došli do polovice mandata još je jedan set gradskih i općinskih vijećnika morao na izbore jer nisu na vrijeme donijeli proračun. Tako su na novi test pred građane stali vijećnici Varaždina, Čabra te općina Kali i Kukljica. I dok su se oporbeni političari u Varaždinu zgražali nad malom izlaznošću - SDP-ov gradonačelnik je mogao slaviti jer je dobio većinu u vijeću pa sada svoje planove može lako provesti bez natezanja s koalicijskim partnerima. Isti rezultat dogodio se i u ostalim mjestima Čabru Kalima i Kukljici - i tu su lokalni čelnici redom dobili natpolovičnu većinu u vijećima i do kraja mandata mogu nesmetano vladati.

O svemu slušajte u Inventuri 22. travnja od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici