Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

18.02.2022.

19:45

Autor: Ivana Šubarić, Ivica Ružičić

U očekivanju pada cijena hrane nakon Vladinih mjera

U očekivanju pada cijena hrane nakon Vladinih mjera

Foto: Dnevnik / HRT

S gotovo pet milijardi kuna teškim paketom mjera, Vlada u napadu na skupe energente – plin će poskupjeti 20 posto, struja 10 posto, stižu vaučeri, pomoć umirovljenicima i niži PDV na hranu. Afera Vjetroelektrane ponovno visi nad glavom Tomislavu Ćoriću, čiji opoziv traži oporba, a premijer Andrej Plenković im uzvraća da ministra neće smijeniti, makar se postavili – na trepavice. Lagodan život dužnosnika – od stanarina i troškova putovanja, do naknada za odvojeni život; hoće li zastupnici, pod pritiskom javnosti, napokon skresati svoje povlastice?

Inventura - najava

Vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata težak gotovo pet milijardi kuna, kako bi pomogla građanima i gospodarstvu. Njime će se, među ostalim, ograničiti rast cijene električne energije na 9,6 posto, te plina, koji bi inače poskupio za čak 79 posto, na najviše 20 posto. Snižava se PDV na brojne proizvode i usluge – na hranu će se, primjerice, sa sadašnje stope od 13 smanjiti na pet posto. Uvode se i promjene u sustavu naknada za socijalno ugrožene te jednokratne naknade za umirovljenike. Tako će najugroženiji građani dobiti vaučere za struju i plin od 400 kuna, a umirovljenici će, ovisno o visini mirovine, dobiti jednokratnu pomoć od 1.200 do 400 kuna. Mjere pomoći, koje na snagu stupaju 1. travnja, predviđaju i 250 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima i ribarima. Mnoge su reakcije, od sindikata i poslodavaca, do političara i građana. Jedni ih ocjenjuju dobrima i sveobuhvatnima, drugi nedovoljnima i zakašnjelima. A dok je javnost skeptična hoće li porezno rasterećenje hrane utjecati i na cijene u trgovinama ili će biti lova u mutnom, trgovci su započeli utrku tko će cijene spustiti i prije travnja. Sad samo treba vidjeti koliko će cjenovni medeni mjesec trajati.

Vlada

Vlada

Foto: HTV / HRT

Europska komisija produljit će Hrvatskoj rok za korištenje novca iz Fonda solidarnosti za sanaciju štete od potresa u Zagrebu do lipnja 2023. godine. Dogovor je postignut u Bruxellesu na sastanku premijera Andreja Plenkovića i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen. Riječ je o iznosu od pet milijardi i 100 milijuna kuna namijenjenih za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada, a koji je trebao biti potrošen do sredine lipnja ove godine. Da rok nije produljen, taj bi novac većim dijelom ostao neiskorišten jer je dosad iz Fonda solidarnosti utrošeno manje od pet posto. To je, među ostalim, kao argument navela i oporba podnoseći inicijativu za smjenu ministra prostornog uređenja i graditeljstva Darka Horvata. „Rok je produljen, bez obzira na to što je bilo puno nevjernih Toma koji su tvrdili da se rokovi ne mogu produljiti. Međutim, mi ovdje imamo poziciju, utjecaj i kvalitetne odnose te objektivne razloge“, rekao je Plenković, koji najavljuje ubrzanje obnove. Još godinu dana za obnovu pozdravljaju u Gradu Zagrebu, te se nadaju da će uspjeti iskoristiti cjelokupnu alokaciju od dvije milijarde kuna. 

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Foto: - / HRT

Stanarine, režije, cestarine, dnevnice, troškovi za put automobilom i avionom, naknade za odvojeni život – popis je to rashoda koje državnim dužnosnicima podmiruju porezni obveznici. Koliko je država izdašna prema svojim dužnosnicima nije neka novost, no ponovno je aktualna nakon otkrića da je mnogim saborskim zastupnicima za srce prirasla naknada za odvojen život. Nekima čak i kad nisu bili ni od koga odvojeni, jer sa ženom i djecom žive – pod istim krovom. Na popisu uspješnih korisnika dužnosničkih povlastica našli su se SDP-ovci Peđa Grbin i Arsen Bauk, koji godinama rade i žive s obiteljima u Zagrebu, ali su i dalje prijavljeni ondje odakle dolaze, Grbin u Puli, Bauk na Braču. Grbin je do prije mjesec i pol koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao da bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu. I HDZ-ovac Josip Đakić je među onima koji uz različite povlastice koristi i naknadu za odvojeni život, premda se ne zna od koga je odvojen nakon što se razveo, a sinovi su mu odrasli. No, upravo je ta naknada od tisuću kuna mjesečno omiljena saborskim zastupnicima svih stranačkih boja – lani ju je primalo 85 zastupnika, stajala je ukupno više od 700 tisuća kuna, dok su sve zastupničke povlastice koštale gotovo 7 milijuna. U samo jednoj godini!

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Afera „Vjetroelektrane“ ponovno se nadvila nad političkom glavom ministra gospodarstva Tomislava Ćorića! Jedan od osumnjičenika, Domagoj Validžić, u iskazu USKOK-u navodno je teško optužio Ćorića iz vremena dok je bio ministar zaštite okoliša i energetike, a Validžić mu je bio pomoćnik. Validžića se sumnjiči da je pogodovao Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. pri izgradnji vjetroparka Krš-Pađene, a u iskazu istražiteljima rekao je, kako prenose mediji, da je to radio po Ćorićevoj naredbi. A dok ministar odbacuje da je u tome imao prste, te da nikada nikome nije pogodovao, u Mostu najavljuju inicijativu za Ćorićev opoziv. Ističu da je procijenjena šteta od 1,9 milijardi kuna, a ako se sumnje potvrde, to će biti jedna od najvećih afera u povijesti Hrvatske. Na svojeg ministra pak ne da premijer Andrej Plenković, koji je Ćorića obranio i potkraj 2020., kada je oporba protiv njega također podnijela zahtjev za smjenu. Da taj film neće ni sada gledati, poručuje Plenković oporbi, makar se postavili – na trepavice.

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Opširnije poslušajte u Inventuri, 19. veljače, od 09:05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici