Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

29.04.2023.

12:38

Autor: Marija Gerbec Njavro, Sanja Rabuzin

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Inflacija se ispuhuje, recesije neće biti – tješi vlast građane suočene s divljanjem cijena. Umjesto crnih lista, vlada nudi bijele, oporba ih proziva za skupi šlamperaj.


Sindikati u borbi za veće plaće no za sada bez uspjeha jer ministri ne pristaju na maksimalističke zahtjeve.


Stvarni razlog odlaska Marušić iz Uskoka navodno osveta premijera, za njega nebulozna teza, za oporbu logično objašnjenje. Istinu će utvrđivati odbor za pravosuđe.


Nema kraja Banožićevim mukama s nekretninama, zatražio subvencionirani APN ov kredit za izgradnju kuće, iako zakonski sve čisto za oporbu moralno upitno. 


U Jasenovcu napokon zajednička komemoracija. Ponovljen zahtjev da, umjesto u prekršajnom, ustaški pozdrav bude u kaznenom zakonu.


Najava

Inflacija usporava, a recesije neće biti, dobre su nam vijesti priopćili vlada i središnja banka. Još samo da se premijer i guverner usuglase je li inflacija uvezena ili domaća i hrani li je rast plaća ili divljanje korporativnih marži zbog kojih je skovan izraz greed to jest pohlepoflacija. A najveće žrtve te korporativne pohlepe su najsiromašniji, jer su osnovni proizvodi skuplji i do 30 posto. I dok se vlada hvali izdašnim paketima kojima pomaže gospodarstvu i građanima, i tvrdi da rast cijena nije posljedica uvođenja eura, oporba ih proziva zbog izostanka reakcije na lovce u mutnom, i preventivnih crnih lista rasta cijena. Umjesto crnih, dobili smo bijele liste i to na skupo plaćenoj internetskoj platformi koju vlada hvali kao učinkovit mehanizam kontrole, dok je oporba ocjenjuje šlampavim uratkom kojem nije lako pristupiti.

"Bijela lista" nadopunjena cijenama od 15. travnja, poskupljenja do 3,13 posto

"Bijela lista" nadopunjena cijenama od 15. travnja, poskupljenja do 3,13 posto

Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic / Pixsell

Sa svih strana vladi stižu zahtjevi za povećanjem plaća. I taman kad je ugasila jedan požar povećanjem koeficijenata liječnicima, drugih nekoliko je buknulo. Već danima ministarstvo pravosuđa ne nalazi kompromisno rješenje za sudačku zlovolju. I dok još nije sigurno hoće li suci krenuti u bijeli štrajk za koji premijer smatra da nema nikakvoga razloga, nezadovoljne medicinske sestre i tehničari idući tjedan kreću u prosvjedne akcije. Zlovolja od pogleda na platnu listu hvata i ostale u javnim ali i državnim službama. Ministar rada Marin Piletić o tome za sada ne namjerava razgovarati ali zato rješenje za sve plaće nudi čuvar državne blagajne i to kroz izmjene poreza na dohodak. No taj se dar čuva za iduću, sasvim slučajno izbornu godinu, a do tada razgovori, pregovori, prosvjedi, a možda i štrajkovi.

Medicinske sestre

Medicinske sestre

Foto: HRT / HRT

Slučaj sim, afera tam i tako nam prolazi još jedan tjedan. Na slučaj bivše ravnateljice Uskoka Vanje Marušić tjednik Nacional je svojim nalazima bacio sasvim novo svjetlo. Tvrde da je s čela Uskoka morala otići jer se Plenkoviću nije svidjelo što je njezin pomoćnik korespondenciju Žalac i Rimac u kojoj se spominje famozni AP proslijedio europskom tužitelju. I dok Plenković i ostatak njegove svite napise smatraju nebuloznima, oporbi se to čini daleko logičnije od odlaska ravnateljice zbog prometne nesreće njezina vozača. No da se nagađanjima stane na kraj Marušić i šefica joj Hrvoj Šipek pozvane su na odbor za pravosuđe kako bi razjasnile cijelu priču i razloge odlaska.

Vanja Marušić

Vanja Marušić

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Neki izgleda nikako da nauče - nakon problema što je sam sebi kao ministar državne imovine dodijelio preveliki državni stan, ministru obrane Mariju Banožiću palo je na pamet zatražiti APN-ov kredit kako bi si u Vinkovcima sagradio kuću, jer mu stan od 80 kvadrata kojeg već ima u vlasništvu nije dovoljan za njegovu peteročlanu obitelj. Unatoč tome što ministar zadovoljava sve kriterije za dodjelu subvencije, oporbi je cijela stvar moralno upitna. A iako je ministar obećao da će se odreći kredita bude li nedostajalo novaca za druge zainteresirane, to neće morati učiniti jer iz APN-a uvjeravaju da će kredit dobiti svi koji se prijave, a zadovoljavaju uvjete. 

Mario Banožić, ministar obrane

Mario Banožić, ministar obrane

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U Jasenovcu, nakon godina komemoracija obilježenih podjelama, u istoj koloni bit će državni vrh, predstavnici manjina i antifašista. U godini u kojoj Hrvatska prvi put predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust, komemorativnom zajedništvu zacijelo su pridonijele hitne izmjene Zakona o prekršajima kojima za ustaški pozdrav prijeti kazna od 4 tisuće eura. I dok vlada smatra da je to korak u pravom smjeru, i iz Jasenovca su se čule poruke da je pozdravu, pod kojim su logoraši mučeni i ubijani, mjesto u kaznenom zakonu i da izvikivanje Za dom spremni ne smije biti podložno interpretacijama.

Jasenovac

Jasenovac

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Inventuru poslušajte u subotu 29. travnja u 9,05. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici