Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

19.05.2023.

23:06

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Poplave

Poplave

Foto: HRT / HTV

Obilne kiše uzrokovale su poplave diljem zemlje, ali i pucanje nasipa. Na više mjesta proglašeno izvanredno stanje. Neke su rijeke dosegnule i povijesne maksimume. Vlada nudi pomoć.


I dok će prema europskim prognozama hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rasti za 1,6 posto – za rast plaća, ali tek u idućoj godini vlada nudi mini poreznu reformu. Umjesto prireza plaćala bi se više stopa poreza na dohodak.


Tko to i zbog čega premijeru i ministrima prijeti? Banski dvori pod opsadom specijalaca i dugih cijevi, a predsjednik proziva šefa vlade za politički reality show.


S ukidanjem epidemije i Sabor se vratio u staro normalno. Zastupnicima se vraća više vremena za rasprave, pa ni ne čudi što mnogi s tlakom muku muče.

Inventura

I dok se sunčana razdoblja u svibnju mogu brojati u satima, ona kišna premašila su sve rekorde. Kišni armagedon izazvao je probleme diljem Hrvatske, poplavljene su kuće, prometnice, poljoprivredne površine, škole, sportski objekti. Popustio je i privremeni nasip kod Siska, no na sreću nastala je samo materijalna šteta. O silini kiše najbolje govori podatak da u prvih 15 dana ovoga, gotovo da bi mogli reći jesenskog mjeseca, palo 3, 7 puta više kiše od 30-ogodišnjeg prosjeka. A u skladu s tim i  na rijekama su zabilježeni rekordni vodostaji. Građani poplavljenih područja očekivano su očajni a za sve što ih je snašlo krive neodržavanje odvodnih kanala, ali i nečišćenje korita rijeka. Da u obrani od poplave nije bilo propusta uvjeravaju iz Vlade koja je i obećala pomoć pogođenim županijama.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Za ovotjedne dobre vijesti pobrinula se Europska komisija koja je u proljetnim gospodarskim prognozama podignula procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 1, 2 na 1, 6 posto. Iako će s tolikim rastom Hrvatska biti iznad prosjeka Unije građani se tako ne osjećaju, pa sa svih strana pritišću Vladu za povećanje plaća. Suci, pravosudni službenici, medicinske sestre i tehničari, nezdravstveno osoblje svi oni traže povećanje koeficijenata, ali već danima oko toga s vladom ne postižu dogovor. Vlada povećanje plaća obećava kroz porezna rasterećenja i izmjene zakona o plaćama. No pitanje je hoće li time zaustaviti val nezadovoljstva ili će pokrenuti novi s obzirom da se gradonačelnicima, posebice velikih gradova, diže kosa na glavi od vladine namjere da građanima povećaju plaće na njihov račun. A s namjerom pretakanja prireza u porez na dohodak upitno je i koliko će građani biti na dobitku jer bi se lako moglo dogoditi da ono što dobiju na mostu izgube na ćupriji.

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: HTV / HRT

Tko to i zbog čega prijeti premijeru i Vladi, posljednjih dana više i ozbiljnije nego inače? I, dok policija i obavještajci tragaju za nepoznatim nekim ili više njih, odgovori se još čekaju. No, otkako je SOA u izvješću za prošlu godinu objavila da su obavještajci spriječili pokušaj osnutka paravojne skupine koja je nasilno željela srušiti vlast, nove brojne prijetnje slile su na Markov trg. Za premijera Andreja Plenkovića prijetnje smrću nisu šala mala, dok predsjednik Zoran Milanović na sve odmahuje rukom i premijera proziva da nepotrebno uznemiruje javnost... I, tako smo dobili novi nastavak nepresušnih polemika. Tako je Milanović, koji je nedavno primio posljednju prijetnju, Plenkovića nazvao huškačem koji je pod njegove prozore, dok je bio na čelu Vlade, navukao „grlate i silne šatoraše“. S druge strane Plenković uzvraća da ne uznemiruje javnost, nego samo prinosi pozornosti te iste javnosti da su takve, opasne pojave - tu među nama.

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon što je prošli tjedan proglašen kraj epidemije u Hrvatskoj, Sabor se u tjednu na izmaku vratio u ono negdašnje staro normalo, tako se i zaigrana saborska družina vratila starom načinu rada. Sjednice se ponovno održavaju samo u sabornici, nema više uključivanja u sjednicu putem videoveza, a i vremenska ograničenja rasprava vraćena su stari režim, što će reći da će zastupnici imati više vremena i mogućnosti za obraćanje biračima, ali i za sukobljavanja i prepucavanja kojih ni tijekom pandemijskih mjera nije manjkalo. Uzavrele političke strasti u Sabornici nepodnošljivom lakoćom proključaju i to bez obzira na to jesu li na snazi ograničenja ili ne. Stresa u sabornici nikad ne manjka, a mnogima u žaru političke borbe tlak skače nebu pod oblake, što se potvrdilo i na sam Svjetski dan hipertenzije kada su zastupnicima mjerili tlak i razinu glukoze u krvi. I, dok su neki za „povećani pritisak“ optuživali političke suparnike, neke su rezultati iznenadili, dok je bilo i onih koji su sumnjali u ispravnost medicinske opreme. Sve u svemu – u Saboru sve po starom… od starom normalom – koliko normalno uopće može biti…

Više u Inventuri 20. svibnja od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici