Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

26.05.2023.

16:50

Autor: Marija Gerbec Njavro, Ivica Ružičić

Nove izborne jedinice

Nove izborne jedinice

Foto: HTV / HRT

Konačno je stigla porezna reforma. Ukida se prirez, osobni odbitak diže se na 560 eura, država plaća mirovinske doprinose za najniže plaće koje će skočiti za 40-ak eura.


Salve kritika zapljusnule porezne korekcije. Ogorčeni gradonačelnici zbog ukidanja prireza najavljuju maksimalne stope poreza, a oporba u svemu vidi političke igrice.


Vlada predstavila plan prekrajanja izbornih jedinica. Za Plenkovića pristojan, razuman i fer, za oporbu Frankenštajn skrojen po mjeri vladajućih.


Sve je dulja lista onih koji traže veće plaće. Štrajk sudaca je završio, ali počinje pravosudnih službenika i namještenika, prekipjelo je i pravosudnim policajcima, no oni za sada tek prosvjeduju.

Inventura

Konačno su, nakon tjedana nagađanja, preračunavanja uz pregršt političkih prepucavanja, dugo najavljivane vladine porezne preinake ugledale svjetlost dana. U tjednu na izmaku, Banski dvori predstavili su novi šesti krug porezne reforme ili prilagodbe, kako kome draže. Uglavnom, od prvog dana iduće izborne godine, ukida se prirez jedinicama lokalne samouprave, dok se osobni odbitak diže na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Tako bi ukratko zvučao sažetak posljednjeg fiskalnog preslagivanja u režiji Vlade Andreja Plenkovića, zbog kojeg će se mijenjati ili dopuniti čak 9 zakona. A u najnovije porezno prekrajanje vladajući su se bacili ne bi li ostvarili ključni cilj, a to je povećanje plaća onima s najnižim primanjima. Prema izračunima plaće od 700 bruto trebale bi „skočiti“ od 42 eura pa do čak 45 eura za obitelj s dvoje djece, dok će plaće od 1290 eura bruto nabujati od 75 centi pa do gotovo 6 i pol eura… E, sad dolazimo i do „kvake 22“ ove porezne prilagodbe, eventualno dodatno povećanje primanja ovisit će i o tome hoće li gradovi ili općine podignuti ili smanjiti porez na dohodak, nakon ukidanja prireza. Ako lokalne vlasti povećaju poreze kako bi nadomjestili gubitak prireza Banski dvori neće biti krivi što je povećanje plaće jednostavno nestalo jer, zna se, tko je u tom slučaju krivac…

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Novo skrojena pravila porezne igre, očekivano izazvala su brojne i žestoke reakcije. Nezadovoljnih je kud i kamo više od onih koji podižu palac gore vladinim fiskalnim izmjenama. Tako su sindikalisti nezadovoljni jer će plaće skromno rasti, a ni malo nisu sretni ni zbog petljanja u mirovinske doprinose. Poslodavci su očekivali snažnije porezno rasterećenje rada kao i dodatno smanjenje nameta. Gradonačelnici, posebno velikih gradova, ogorčeni su ukidanjem prireza i u svemu vide podlu političku podvalu, dok politička oporba u poreznim preinakama ne vidi ni R od reforme iz koje samo iščitavaju poražavajuću politički igricu ne vjerujući u uvjeravanja vladajućih da se u 6. krug poreznog prekrajanja bacili isključivo ne bi li porasle najniže plaće. U dobre i plemenite namjere Vlade i premijera najviše pak sumnja predsjednik republike koji i dalje tvrdi da vlada uzima na mostu sve ono što je građanima dala na ćupriji… Ništa nova, i dalje se vrtimo u krug…

Saborska oporba

Saborska oporba

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Miješali su u Vladi i HDZ-u, miješali i na kraju smiješali novi izgled izbornih jedinica za parlamentarne izbore, kako bi svaki glas vrijedio približno jednako. Ostaje 10 jedinica u kojima će se birati po 14 zastupnika. Čak 4 petine birača ne mijenjaju izbornu jedinicu u kojoj su do sada birali, no problem, ako se pita oporb,u nastaje kod ove jedne petine koji mijenjaju. I dok premijer navodi kako je prijedlog pristojan i fer, oporba smatra da je skrojen baš po mjeri vladajućih. Posebno su opleli po frankenštajnskom kroju 7. izborne jedinice u kojoj će stanovnici Kutine glasovati s onima s Paga, a otkrili su i neke zanimljive krpice. Na primjer Novi Vinodolski preselio se iz 7. u 8. izbornu jedinicu pa tako sada konačno ministar Oleg Butković na izborima može glasati za sebe. Spočitava oporba vladajućima i činjenicu da se u prekrajanje išlo na temelju kako kažu nevjerodostojnog popisa birača, a ne popisa stanovnika. Pošteđen kritika nije ostao ni Ustavni sud koji bi, smatra oporba, trebao i prije saborske rasprave dati ocjenu novoga prijedloga. Javna rasprava o novim izbornim jedinicama je otvorena a ako je suditi po početku bit će vrlo burna. 

Stare i nove izborne jedinice

Stare i nove izborne jedinice

Foto: HTV / HRT

Sve je dulja lista onih u državnom sektoru koji kucaju na vrata ministarstava tražeći veće plaće. Nakon liječnika, medicinskih sestara, ostalog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, sudaca, pravosudnih službenika i namještenika, vatrogasaca, listi su se pridružili i pravosudni policajci. Tako da i dalje nema mira za ministarstvo pravosuđa, iako je ovaj tjedan uspjelo ugasiti bijeli štrajk sudaca, otvorena je nova fronta. Sada štrajk, nakon neuspjelog mirenja, najavljuju pravosudni službenici i namještenici na sudovima i u državnom odvjetništvu, jer vlada ne prihvaća njihov zahtjev o povećanju plaća za 400 eura. U red za povišicu stali su i pravosudni policajci. Oni traže 15 posto veće plaće, ali i zapošljavanje 200 tinjak novih radnika, u protivnom slijedi prvi štrajk pravosudnih policajaca u povijesti. A štrajk kao Damoklov mač visi i nad zdravstvenim sustavom jer ni ovaj tjedan nije postignut dogovor oko povećanja plaća za medicinske sestre i tehničare, ali i drugo zdravstveno i nezdravstveno osoblje. Kako se pokazalo nije sigurno ni kada sindikati nešto ispregovaraju da će im ta prava ostati, naime ustavni sud ukinuo je odredbu prema kojoj članovi reprezentativnih sindikata imaju pravo na 50 eura viši regres od nečlanova ili članova nereprezentativnih sindikata. 

Pravosudni policajci

Pravosudni policajci

Foto: Igor Okičić / HRT

Inventuru slušajte u subotu 27. svibnja od 9,05.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici