Hrvatski radio

Prvi program

Pod povećalom Inventure

09.06.2023.

19:12

Autor: Sanja Rabuzin/Ivica Ružičić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Banski dvori odriješili kesu. 220 tisuća javnih i državnih službenika od srpnja će dobiti od 60 do 100 eura veće plaće. Banski dvori iznimno su ponosni zbog povećanja plaća javnim i državnim službenicima, a i sindikati ne kriju zadovoljstvo dok upozoravaju da smo po plaćama i dalje na dnu eurozone.


Povišici unatoč štrajk u sudstvu. Zaposleni traže još 300 eura povišice, a Ministarstvo pravosuđa i Vlada ih poziva na strpljenje i razumijevanje do novog Zakona o plaćama. No, nezadovoljni službenici uzvraćaju da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.


Jesu li nove izborne jedinice skrojene na netočnim podacima napuhanog registra birača? Premijer odmahuje rukom na upozorenja oporbe o mogućnoj neustavnosti izbora.


Tko će s kim, bez koga se može, a bez koga se mora – slažu se koalicije za superizbornu godinu. I dok se naziru timovi ljevice i desnice, datum parlamentarnih izbora još se ne zna.


Je li ministar gospodarstva umočen u aferu INA- u kojoj je iz kompanije ukradeno oko milijardu kuna? Novo curenje informacija iz istraga izazvalo pravu buru, a glavna državna odvjetnica priznaje nemoć pa citira onu staru „Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju“...

Inventura

Val sveprisutnog i brzoširućeg nezadovoljstva malim plaćama zaposlenih pod državnim skutima uz pokoji štrajk zaposlenika i namještenika – s približavanjem super izborne godine, ma koliko god neki o tome šutjeli – natjerali su Banske dvore u novu akciju povećanja plaća. Tako Vlada svim zaposlenima u javnim i državnim službama povećava plaće za 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti plaće onima s najnižim koeficijentima. Odlukom o posebnom dodatku, povećane plaće isplaćivat će se od lipnja do kraja godine, to jest do stupanja na snagu novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Nakon poreznih prilagodbi koje bi trebale donijeti rast najnižih plaća, Banski dvori iznimno su ponosni zbog povećanja plaća javnim i državnim službenicima, a i sindikati su zadovoljni ovakvim dogovor iako podsjećaju da ćemo se s ovim povećanjem plaća teško mrdnuti s dna ljestvice eurozone jer prosječna bruto satnica i dalje ostaje najniža... Ali, to nije sve, jer će svih 219 tisuća javnih i državnih službenika dobiti i 300 eura regresa – jer „lito ide mala!“...

Banski dvori

Banski dvori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Rast plaća u javnim i državnim službama koji bi od srpnja trebao donijeti od 60 do 100 eura više u novčanicima zaposlenih – ne znači baš puno zaposlenima u svim tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu koji su od početka tjedna na izmaku u štrajku. Zaposleni u pravosuđu, službenici i namještenici, unatoč najavljenoj povišici, ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je povećanje plaća za još dodatnih 300 eura. Banski dvori ne pristaju na toliko povećanje i zaposlene u sudstvu pozivaju da se strpe dok ne zaživi Zakon o plaćama koji bi se uredila sva primanja, na što sindikati, očekivano, ne pristaju pa nastavljaju sa štrajkom, čiju je zakonitost potvrdio i sud, sve do ispunjenja zahtjeva ili neke ponude ministarstva ili možda čak neke premijerove ponude koju eto na kraju neće moći odbiti… 

Pravosudni službenici

Pravosudni službenici

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ne stišava se bura oko izbornih jedinica po kojima ćemo iduće godine birati novi sastav Hrvatskog sabora. Prijedlog jedinica prekrojenih škarama HDZ-a, Vlada je upakirala i poslala u javno savjetovanje, a oporba upozorava – ne samo što je kroj nelogičan, nego su i mjere krive. Jer, krojači su mjerili registar birača, a u njemu ih je ih pola milijuna više od punoljetnih građana po popisu stanovnika. I dok premijer lakonski odgovara da popis stanovnika nije baza za izbore, na problem napuhanog registra birača upozoravaju i ustavni stručnjaci. Njih je, nakon što tjednima kritizirali način pripreme Zakona o izbornim jedinicama, primio premijer Plenković. Doduše, priznao je da ih je neopravdano etiketirao kao bliske lijevoj opciji, ali osim te blijede poluisprike, dobili su tek neprecizno obećanje da će biti uključeni u pripremu cjelovite izborne reforme, kad do nje napokon dođe. Premijer odmahuje rukom i na upozorenja oporbe da bi izbori zbog nevjerodostojnog popisa birača mogli biti neustavni, nazivajući takve kritike deplasiranima. Oporba pak ne isključuje referendum.


Ilustracija/biračka kutija

Ilustracija/biračka kutija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Dok se kroji izborni teren, slažu se i ekipe koje će snage iduće godine odmjeriti čak tri put, na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima. I dok HDZ nema problema okupiti stranke koje bi, bez velikog brata, sabor vidjele samo na TV ekranu, ljevica i desnica još računaju kako će i s kim, ako ne do izborne pobjede, barem do što boljeg rezultata. Na ljevici se dogovaraju SDP i Možemo, ali ne i iz SDP-a izbačeni socijaldemokrati. Na desnici pak suradnju planiraju Most i Hrvatski suverenisti, ali bez Domovinskog pokreta, koji je u svoju Domovinsku koaliciju za sada uključio HSP. Sa zanimanjem se prate i odluke na centru, gdje se pojavljuju i novi igrači u izbornim utakmicama, a svi se, bez iznimke, vide u saborskim klupama. I dok se odrađuju treninzi za najvažnije političke utakmice za sada se zna termin europskih izbora u lipnju i predsjedničkih u prosincu, a mogući termin parlamentarnih saborska većina ne otkriva.


Do 11,30 glasovalo 9,93 % birača

Do 11,30 glasovalo 9,93 % birača

Foto: - / -

Tko se s kime i o čemu dopisuje i u pozivima došaptava? Pitanja su koja i dalje bez konkretnih i jasnih odgovora kruže tjednom na izmaku od kako je tjednik "Nacional" objavio da je ministar gospodarstva Davor Filipović, navodno, izravno komunicirao s jednim od optuženih u velikoj plinskoj aferi u INA-i Goranom Husićem. A, plinska afera INA nije šala mala jer u njoj, prema USKOK-u, ukradeno oko milijardu kuna. Ministar Filipović je potvrdio da je ispitan u USKOK-u, ali ne zbog poruka, nego zato što je bio član Nadzornog odbora odbacivši sve prozivke kao najobičnije laži i konstrukcije. Uz to Filipović tvrdi da ni s kim nije komentirao cijene plina i da nema što skrivati. Neuvjerljivo za oporbu koja se propela na stražnje noge pa prst odgovornosti, osim u ministra, upire i prema samom vrhu Vlade. A, dok se čeka rasplet epizode u aferi INA u kojoj se ukazao ministar gospodarstva, glavna državna odvjetnica jednostavno priznaje nemoć pri suzbijanju curenja informacija iz postupaka citirajući onu staru – „Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju“... Istina, istinu je nemoguće sakriti jer kad - tad sve izađe na vidjelo.

Više poslušajte u Inventuri 10. lipnja od 9,05.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte u Slušaonici